Intoleranţa la lactoză, boala „mută“ mult prea uşor ignorată. Medicii nutriţionişti: „Sistemul imunitar cedează şi apar afecţiuni cronice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii în nutriţie arată că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, organismul nu mai tolerează lactoza. Persoanele care acuză crampe stomacale, vărsături sau senzaţie de balonare după ce au băut un pahar de lapte ar putea suferi de această boală.

Medicii nutriţionişti susţin că intoleranţa la lactoză poate apărea brusc, iar de cele mai multe ori boala poate fi confundată cu alte afecţiuni, precum sindromul intestinului iritabil sau boala intestinală inflamatorie.

„Simptomele apar la aproximativ 30 de minute de la consumul produselor care conţin lactoză. Sistemul imunitar are de suferit, iar organismul devine neglijent în nutrienţi esenţiali, iar toate aceste lucruri pot duce la boli cronice. 30% dintre oameni suferă de intoleranţă la lactoză. Pentru cei care nu ştiu, lactoza se găseşte şi în mezeluri, musli sau dulciuri“, a precizat nutriţionistul Mihail Ciupreanu.

Persoanele care au intoleranţă la lactoză pot consuma fără probleme produse lactate fermentate. „Sana, chefirul sau laptele bătut conţin zer cu proteine şi ajută la curele de slăbire. Oamenii trebuie să ştie că lactoza din interiorul acestor produse a fost neutralizată şi pot fi consumate fără probleme. Aceiaşi nutrienţi pot fi luaţi din produse vegetale, carne sau ouă“, a explicat Iuliana Boboc, medic primar diabetolog.

La ce riscuri ne expunem

Persoanele care au intoleranţă la lactoză pot suferi afecţiuni ale sistemului imunitar, iar pe termen lung pot apărea boli cronice grave, precum cancerul. „În momentul de faţă, intoleranţele alimentare sunt mult mai frecvente decât alergiile. Pesroanele diagnosticate cu o astfel de boală trebuie să urmeze o dietă echilibrată. Din alimentaţie trebuie să elimine urgent produsele lactate care le pot afecta organismul. Întotdeauna trebuie să se asigure că mâncarea pe care o consumă nu a fost preparată cu lapte pentru evita apariţia simptomelor. Pentru cei care au intoleranţă la lactoză temporară, pot începe consumul de lapte treptat“, a mai declarat nutriţionistul Mihail Ciupreanu.

Sfaturile specialiştilor:

-Lactatele trebuie înlocuite cu cele pe bază de soia. Acestea conţin o sursă necesară de calciu şi pot fi consumate fără probleme.

-Persoanele diagnosticate cu această boală pot introduce în dietă produse cu lactoză. Majoritatea pot tolera 240 de ml de lapte pe zi.

-Caşcavalul şi iaurtul sunt mult mai bine tolerate decât laptele.

-Biscuiţii, prăjiturile, batoanele cu musli, cremele pentru prăjituri, supele cremă sau sosurile trebuie evitate pentru că acestea conţin surse ascunse de lactoză.      

Intoleranţa la lactoză poate apărea în urma administrării anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele.

„Intoleranţa la lactoză nu este o bolaă care se moşteneşte şi poate fi depistată în urma unor teste care măsoara absorţia de lactoză în sistemul digestiv. O metodă simplă de a gestiona intoleranţa la lactoză este administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza“, a mai spus Iuliana Boboc, medic primar diabetolog.

Ce alimente trebuie evitate:

- pâine şi produse de patiserie;
- musli procesate;
- cartofii instant, supele instant sau anumite băuturi pentru micul dejun;
- margarina;
- sosuri de salate;
- dulciuri sau alte snacks-uri;
- biscuiţii, prăjituri

Mai puteţi citi şi:

Ce mănânci dacă ai intoleranţă la lactoză. Te simţi balonat ori de câte ori bei un pahar cu lapte? Nu eşti singurul. Aproape 70 la sută din populaţia lumii are intoleranţă la lactoză. Ai acum câteva  soluţii la îndemâna ta, pentru a evita neplăcerile digestive.

Reguli de aur ca să-ţi meargă ceas digestia. Studiile arată că orice persoană s-a confruntat, la un moment dat în viaţă, cu o problemă digestivă. Potrivit specialiştilor, în 90 la sută din cazuri, alimentaţia a fost singura responsabilă de apariţia acesteia. Iată ce trebuie să ştii despre procesul de digestie şi despre problemele care pot apărea.

      



        

 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite