Inedit: directori la liceu și DJ la petrecerile elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii Liceului „Henri Coandă“ din Craiova au găsit reţeta apropierii de elevii lor: orele sunt serioase, iar pauzele sunt muzicale. Petrecerile elevilor craioveni sunt animate chiar de profesorii lor pasionaţi de muzică electronică.

Despre elevii de la „Henri Coandă", unul dintre liceele de vârf nu doar din Craiova, ci şi la nivel naţional, se spune în oraş că sunt printre cei mai relaxaţi. Şi cu toate acestea, şcoala se laudă că în ultimii patru ani nu a înregistrat niciun incident major, iar adolescenţii care învaţă la acest liceu afişează zeci de diplome la concursuri naţionale şi internaţionale şi o promovabilitate de 98,75% la Bacalaureatul din vară.

Cu toate acestea, uneori pare că elevii de la „Henri Coandă", dar şi profesorii lor nu s-ar ocupa decât de distracţii. Directorul Mihai Dragu (41 de ani) şi adjunctul său, Marius Tiţă (36 de ani), sunt cunoscuţi pentru că animă petrecerile propriilor elevi atunci când au ocazia.

Pasiune muzicală

Împătimiţi ai muzicii house, cei doi directori au îmbrăcat recent costumul de disc-jockey la Balul Bobocilor şi au mixat muzica „în direct" spre deliciul adolescenţilor.

Mihai Dragu şi Marius Tiţă sunt fani ai curentului european „Sensation" - evenimente de muzică şi dans care militează contra unor probleme sociale precum drogurile - şi au editat un album muzical, special pentru a-i recompensa pe elevii buni la învăţătură. Directorii de şcoală spun şi că au o întreagă strategie pentru a-i determina pe elevi să fie performanţi din plăcere.

„Când e şcoală, facem carte, iar în timpul liber ne distrăm. Toate aceste activităţi se bazează pe dorinţa de a-i ajuta pe elevi să aibă succes la şcoală şi, mai târziu, în viaţă", a spus Mihai Dragu, în timp ce Marius Tiţă precizează că cei doi directori caută un respect „câştigat, nu impus".

„Conceptul nostru este acela de a-i determina să vină la şcoală din plăcere, nu din obligaţie", mai spune directorul adjunct.

De cealaltă parte, elevii au învăţat corectitudinea pe propria lor piele. Dacă pauzele sunt muzicale, radioul şcolii difuzând melodiile alese chiar de adolescenţi, orele sunt serioase, iar chiulul, vorbele sau gesturile urâte sunt pedepsite prin „muncă în folosul şcolii", după ore.
„Vinovaţii" se transformă în agenţi ecologici şi fac curăţenie în curte sau la cantină, fără negocieri.

„La început ne era ruşine când eram puşi să adunăm gunoaiele, dar apoi am realizat că pedeapsa e corectă, munca e frumoasă, iar o astfel de sancţiune ne poate fi benefică", spune Bianca Spătărelu, elevă în clasa a X-a. Elevii recunosc că dascălii sunt extrem de exigenţi când vine vorba de greşeli, dar şi că profesorii Dragu şi Tiţă le sunt cei mai buni prieteni când totul merge bine.

„Sunt cei mai super directori. Nu cred că mai există vreun director care să ştie mai toate numele elevilor. În schimb, când e de şcoală, nu ne permitem să ne jucăm", a declarat Cătălin Luţă, elev în clasa a XII-a.

Buni manageri

Aceiaşi directori amatori de muzică electronică sunt şi buni manageri. Ei au atras în ultimii ani aproximativ 200.000 de euro din fonduri europene, bani pe care i-au folosit pentru a moderniza întreaga şcoală, baza sportivă, cantina, căminul, dar şi curtea interioară.

Liceul „Henri Coandă" este prima şcoală care luptă activ contra fumatului: toate toaletele au fost dotate cu detectoare de fum. În 2009, liceul a fost singurul din România care a primit titlul de Şcoală Europeană, graţie rezultatelor obţinute de elevi la concursuri. Tot anul trecut, Guvernul a acordat liceului diploma de excelenţă pentru cea mai bună şcoală din ţară.

Originea DJ-ilor în alb

„Sensation" este un eveniment de muzică house şi dans, originar din Olanda, care s-a răspândit în ultimul deceniu pe tot continentul european, dar a pătruns şi în zone îndepărtate ale lumii: Australia sau Brazilia.

Aceste evenimente, la care participanţii se îmbracă în alb complet, continuă să aibă loc în fiecare an şi pe Amsterdam Arena, locul în care s-au desfăşurat pentru prima dată, în prima sâmbătă din iulie. Sloganul acestor petreceri la care participă de obicei aproximativ 40.000 de oameni este „Celebrează Viaţa". În România, un eveniment „Sensation" fusese programat pe 31 decembrie, dar a fost anulat de organizatori.

A adus rugby pentru fete în Bănie



Marius Tiţă (36 de ani) este profesor de sport din 1997, timp în care nu a predat decât la „Henri Coandă". Alături de alţi profesori din ţară a adus în România o disciplină sportivă nouă: rugby pentru fete.

Ca dascăl, Tiţă spune că nu face decât să-i ajute pe tineri să-şi găsească talentul. Încurajaţi de directorul adjunct, unii elevi ai liceului pregătesc pentru Sărbători un Bal mascat, în timp ce alţii organizează de asemenea o trupă de teatru ori un club foto.

„Îi încurajăm să inventeze evenimente, astfel încât în timpul lor liber să se gândească la şcoală, şi nu la a umbla hai-hui prin baruri", declară optimist directorul adjunct Tiţă.

Profesor de istorie dintotdeauna

image



Profesorul Mihai Dragu (41 de ani) este el însuşi un fost elev al Liceului Teoretic „Henri Coandă" din Craiova. Profesor de istorie de formaţie, el a predat încă de la începutul carierei, în 1996, la acelaşi liceu. Şi-a întrerupt cariera didactică timp de patru ani, pentru a ocupa funcţia de viceprimar al Craiovei, la începutul anilor 2000.

La finalul mandatului, Dragu s-a întors în şcoală ca profesor, devenind director în 2006, în urma unui concurs. În urmă cu câţiva ani înfiinţase un cerc de geopolitică pentru elevi - „România în relaţiile internaţionale", de care acum, ca director, nu mai are timp.

El are, însă, alte ambiţii. „Vrem să facem împreună cu elevii o trupă de dance-house. Noi mixăm şi ei dansează, la evenimente organizate împreună", anunţă Mihai Dragu.

Mihai Dragu
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite