Hackeri craioveni arestaţi pentru că au furat 1,7 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii care au sustras sume importante prin intermediul site-urilor de cumpărături s-au folosit de acte false pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii, de unde postau anunţuri de vânzare a unor bunuri inexistente.

Membrii grupului îşi deschiseseră conturi la două bănci din România, iar banii obţinuţi pe bunurile fictive sau prin fraudarea unor conturi de client e-Bay sau Pay Pal erau trimişi în ţară de unde se făceau retragerile. Pentru ca activitatea lor pe site-urile de cumpărături să fie veridică, Ionuţ Cătălin Budulan, Silviu Florinel Leoveanu, Silviu Cătălin Malea şi alţi complici ai lor au plecat în Statele Unite ale Americii, folosind paşapoarte false, emise de autorităţile din Austria, Cehia, Grecia şi Italia.

„Tinerii s-au deplasat pe teritoriul SUA, cu paşapoarte falsificate, unde au desfăşurat activităţi de licitaţii frauduloase pe Internet, precum şi deturnarea unor conturi e-Bay şi Pay Pal. Banii erau, ulterior, viraţi în conturile membrilor grupului care se aflau pe teritoriul României“, a declarat Adrian Glugă, procuror-şef în cadrul DIICOT Craiova.
Craiovenii au fost arestaţi de autorităţile americane, iar în urma percheziţiilor s-au descoperit actele false cu care aceştia transmiteau banii în România, dar şi în Cehia şi alte ţări.

Comunicau prin sms

Alţi membri ai grupului se ocupau cu fraudele bancare. George Totoianu şi Gabriel Munteanu, zis „Grăsuţu’“, au racolat mai multe persoane din Craiova pe care le-au convins să-şi deschidă conturi la diverse bănci.

„După ce reuşeau realizarea tranzacţiilor prin Internet, îşi anunţau participanţii la activitatea infracţională să retragă sumele de bani, uneori prin intermediul mesajelor telefonice“, spune Adrian Glugă.
Împreună cu Marian Cosmin Budulan, Ionuţ Cătălin Budulan, Silviu Florinel Leoveanu, Silviu Cătălin Malea, Daniel Florea şi Răzvan Daniel Bancău, „Grăsuţu’“ şi Totoianu trimiteau banii în ţară, urmând ca cei care îi ridicau să beneficieze de un procent din suma respectivă. Astfel, în cinci ani, suma pe care unul dintre ei a reuşit s-o adune din comisionul pe care-l primea este de peste 200.000 de dolari.
În urma percheziţiilor, oamenii legii au descoperit carduri care aveau numele olografe ale altor persoane, dispozitive home-banking, dar şi înscrisuri care atestau legăturile dintre membrii reţelei şi informaţii despre procedurile judiciare americane.

Craiovenii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic, producerea, vinderea, distribuirea, punerea la dispoziţie a unui dispozitiv sau program informatic conceput sau adaptat în scopul săvârşirii infracţiunilor, cauzarea de prejudiciu unei persoane şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite