Grecii au donat Bibliotecii din Craiova renumitele lumânări Lambatha. Sunt făcute manual şi reprezintă o marcă a identităţii creştine

Grecii au donat Bibliotecii din Craiova renumitele lumânări Lambatha. Sunt făcute manual şi reprezintă o marcă a identităţii creştine

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a primit în dar mai multe lumânări tradiţionale de Paşti – Lambatha, realizate de copiii îngrijiţi în cadrul Asociaţiei „Amea Sotir” din Salonic. Pentru grecii, lumânările decorate de copii sunt cele mai valoroase.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lumânările tradiţionale primite de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman sunt cele folosite de greci pentru a celebra Noaptea Învierii. Lumânările Lambatha joacă un rol semnificativ în pregătirea şi aşteptarea celei mai mari sărbători a creştinătăţii. Lucrate în regim handmade, lumânările sunt frumos decorate, în culori vii şi vesele, şi sunt înzestrate cu ornamente strălucitoare, reflectând personalitatea şi gusturile tuturor celor care le folosesc pentru a lua lumina sfântă.

Întrebuinţate pe scară largă în Grecia, lumânările tradiţionale reprezintă o marcă a identităţii creştine pe care grecii din diaspora o perpetuează de generaţii.

Acţiunea se încadrează în seria de activităţi, proiecte şi colaborări convenite între Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi Consulatul General al României la Salonic cu scopul de a combate excluziunea socială, dar şi pentru promovarea incluziunii şi parteneriatelor prin educaţie şi cultură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: