George (Gogu) Constantinescu a fost cel care a inventat primul schimbător de viteză şi a participat la construcţia de avioane engleze, tip Bristo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George (Gogu) Constantinescu s-a născut pe data de 4 octombrie 1881 la Craiova. A fost printre primii care a folosit betonul-armat în construcţia clădirilor din România.

Craioveanul a fost cunoscut drept inventator, savant, om de ştiinţă şi inginer. George (Gogu) Constantinescu a demonstrat că lichidele sunt compresibile, deşi toate manualele de fizică susţin şi în ziua de astăzi opusul A inventat un dispozitiv de tragere printre palele elicei indiferent de turaţia acesteia, dar şi primul schimbător de viteză automat. 

George (Gogu) Constantinescu a urmat Şcoala Primară Obedeanu din Craiova, iar în perioada respectivă a construit un telefon cu ajutorul căruia comunica din dormitor cu mama sa care se afla bucătărie sau în curte. 

Peste 300 de brevete de invenţie

Omul de ştiinţă din Craiova are în palmares peste 300 de brevete de invenţie, iar o mare parte au fost acordate în: SUA, Danemarca, Elveţia, Austria Germania, Marea Britanie, Franţa, dar şi România. George (Gogu) Constantinescu a fost cel care a aplicat şi dezvoltat Teoria Sonicităţii. Este cunoscut ca omul care a inventat dispozitivul de tragere pentru avioanele din Primul Război Mondial. În perioada în  care a locuit Anglia a participat la construcţia de avioane engleze, tip Bristol. 

George (Gogu) Constantinescu a fost printre primii care a folosit betonul-armat în România, iar printre clădirile construite de acesta se numără: Cazinoul din Constanţa, Castelul de apă de la Periş, podurile de peste râul Siret, Palatul Patriarhiei, Hotelul Athenee Palace, Marea Moschee din Constanţa. A construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din România în anul 1906.

În anul 1926 numele lui George (Gogu) Constantinescu a apărut în revista The Graphic. Inginerul Constantinescu a fost numit de către revista engleză, unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de : (de la stânga la dreapta şi de sus în jos) Einstein, Kelvin,Graham Bell, Edison, Lister, Oliver Lodge, GeorgeConstantinescu, Marconi, Ch. Parsons, J.J. Thomson, J.Dewar, W. Ramsay, D. Wright, Donald Ross, Marie Curie, E.Rutherford, J. Larmor. 

Craioveanul a murit pe data de 11 decembrie 1965 în Marea Britanie. 

        

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite