FOTO:Primarul Nicolae Romanescu a transformat Craiova într-un oraş simbol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Nicolae Romanescu este cel care a contribuit la dezvoltarea oraşului
Primarul Nicolae Romanescu este cel care a contribuit la dezvoltarea oraşului

Nicolae Romanescu a fost una dintre cele mai emblematice figuri ale Craiovei. Primar al Băniei în 1898, 1901-1916 şi în 1929, a contribuit la dezvoltarea oraşului la începutul secolului XX.

Nicolae Romanescu a fost descendent al unei vechi familii boiereşti oltene. A făcut primele clase primar la Craiova, iar apoi a studiat sociologia, literatura şi dreptul la Paris şi Liege. În anul 1883 a fost consilierul comunal oraşului, iar în perioada 1884-1921 a fost deputat. Din anul 1992 a devenit sentaor şi vicepreşedintele al Senatului. Romanescu este cel care a contribuit la adoptarea unui nou tarif vamal şi la reorganizarea şcolilor primare.      

A dezvoltat Craiova

Nicoale Romanescu a fost primarul Craiovei în 1898, 1901-1916 şi în anul 1929. Ca edil, a dezvoltat proiecte de urbanism cum ar fi: igienă publică, salubritate, canalizăre, aducere a apei potabile, iluminat public, reţele de tramvai, electricitate, parcuri şi pavaje. Romanescu este cel care a amenajat piaţa centrală şi a extins abatorul.

Parcul Nicolae Romanescu îi poartă numele

Primarul Romanescu este cel care a făcut parcul din Craiova, care îi poartă şi  numele. A fost proiectat de arhitectul peisagist francez Eduard Redont şi a primit medalia de aur la Expoziţia de la Paris din 1900. Parcul are o suprafaţă de 90 de hectare şi este al doilea ca mărime din Europa, iar hipodromul este cel mai mare din zona Balcanilor. Inaugurarea a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a prim-ministrului Dimitrie Sturza.

În proiectul realizat Parcul ''Nicolae Romanescu'' cuprinde: lacul cu două insule, râul, poduri, cascade, alei, Podul Suspendat, Castelul Fermecat, chioşcul pentru fanfară, peştera urşilor, debarcaderul şi un restaurant pe malurile lacului, un teatru de vară, pavilioane, sere, imitaţii de stânci şi trunchiuri făcute din beton-armat, dar şi o grădină zoologică.

Primul atelier-şcoală la Craiova

Nicolae Romanescu a înţinţat în anul 1885 la Craiova o şcoală de menaj, iar în anul 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. A fost director politic şi proprietar al ziarelor Opiniunea şi Acţiunea Liberală între ani 1887-1893.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite