FOTO:Niciun vinovat de moartea unui copil obez din Dolj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat de 5 ani, care cântărea 90 de kilograme, a încetat din viaţă miercuri, la Craiova. Peste 40% din copiii români sunt supraponderali, conform unui studiu al Institutului Parhon din Bucureşti.

Alexandru Negrici, un copil din comuna doljeană Drăgoteşti, a decedat în această dimineaţă, la Spitalul Judeţean din Craiova, în urma unui stop cardio-respirator. Băiatul fusese crescut în condiţii inumane, nu putea să meargă şi era ţinut dezbrăcat în curte. Deşi presa a scris despre el în mai multe rânduri, nici părinţii şi nici autorităţile nu au făcut nimic pentru a-i salva viaţa. 

Alexandru cântărea 90 de kilograme, iar de la vârsta de doi ani a fost diagnosticat cu obezitate morbidă. Oana Cătănoiu, nutriţionist, a declarat că, dacă Alexandru ar fi urmat o dietă, nu ar fi murit. „Dieta l-ar fi ajutat să piardă în greutate. În cazul unui copil cu obezitate morbidă, trebuie prescris un regim care să se bazeze pe toate principiile alimentare. Este cumplit că în ultima perioadă a crescut numărul copiilor supraponderali şi asta din cauză că au ajuns să consume aproape zilnic mâncare de tip fast food. Am adoptat stilul de viaţă al americanilor“, a spus Oana Cătănoiu.       

Anamaria Iulian, medic de familie şi nutriţionist, a declarat, pentru „Adevărul“, că una dintre marile probleme, în astfel de cazuri, este educaţia. „Cazul este unicat prin dramatismul situaţiei. Este nevoie de educaţie. Eu nu înţeleg incapacitatea mamei, relativa ei imobilitate timp de cinci – şase ani. Femeia s-a resemnat şi nu a mai luptat pentru copilul său“, a afirmat Anamaria Iulian.

Deşi l-a dus la un nutriţionist, mama băiatului a spus mai apoi că a aruncat la gunoi reţeta prescrisă. De asemenea, medicul de familie susţine că nu l-a consultat niciodată, iar reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au aflat din presă de cazul lui Alexandru. „La noi nu figura decât cu un certificat de handicap. Nu am ştiu niciodată în ce situaţie este. Am aflat din presă de acest caz şi imediat am luat legătura cu familia. Trebuia să îl ducem la Institutul Parhon din Bucureşti. Mama a luat decizia să fie dus la o clinică privată din Capitală, acolo unde a fost şi internat“, a declarat Maria Manolache, director în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

OBEZITATEA I-A ÎNRĂUTĂŢIT STAREA

Alexandru a fost internat marţi în Spitalul Judeţean din Craiova cu o banală răceală, însă în doar câteva ore starea lui s-a înrăutăţit, iar copilul a făcut febră. Miercuri dimineaţa a făcut stop cardio-respirator şi a decedat. „Copilul a fost diagnosticat cu obezitate morbidă care a alterat starea întregului organism. Medicii au încercat să îl resusciteze, însă, din păcat, nu au mai putut face absolut nimic“, a spus Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova.  

„Copilul nu s-a simţit bine şi l-am adus la spital. Când am ajuns, avea febră 41 şi a fost internat la Terapie Intensivă. Eu am sperat până în ultimul moment că o să îşi revină. Nu îmi vine să cred că a murit. Mi s-a spus că am venit prea târziu cu el la doctor. Noi nu am avut bani să îi oferim dieta prescrisă de medic“, a spus Mariana Negrici, mama băiatului. 

În prezent, nimeni nu este tras la răspundere pentru moartea lui Alexandru. „Nu am primit o informare de la DGASPC cu privire la existenţa vreunei culpe din partea familiei“, a spus Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj. Familia Negrici a mai avut un copil care a fost diagnosticat tot cu obezitate morbidă, iar la vârsta de patru ani a decedat. ;

Mulţi români nu-şi permit o alimentaţie corectă

Numărul copiilor supraponderali este în continuă creştere, atrag atenţia medicii pediatri, care susţin că fenomenul a devenit unul îngrijorător. La baza acestuia se află mai mulţi factori, dar cel mai important dintre ei este lipsa banilor. Din cauza sărăciei, mulţi părinţi nu-şi pot hrăni copiii corect, a explicat într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“ medicul conferenţiar Gabriela Roman, preşedintele Asociaţiei Române de Studiu al Obezităţii. 

„Adevărul“: Din ce în ce mai mulţi copii au probleme de greutate. Care sunt cauzele?

Conferenţiar Gabriela Roman: Este un mix de cauze. În principiu, vorbim de o alimentaţie cu mult peste necesităţi, un număr mai mare de calorii decât ar avea nevoie organismul. Sunt situaţii în care unii părinţi nu ştiu ce anume ar trebui să le dea copiilor, alţii nu pot să le asigure o alimentaţie optimă şi atunci recurg la alimente care, consumate în cantităţi mari, pot să determine o creştere în greutate. Mai sunt şi cazurile în care părinţii nu reuşesc să îi stăpânească pe copii, iar în momentul în care aceştia ajung în mediul exterior consumă produse cu un conţinut caloric mai mare, cum ar fi chipsurile sau fast-foodul.

În prezent care este situaţia obezităţii la copii?

Statisticile nu sunt foarte clare, sunt doar studii făcute pe diverse grupe de vârstă sau în diverse regiuni şi cu diverse metode, deci n-aş putea să spun că avem o statistică la nivel naţional. Oricum, făcând o medie între ce ştiu să existe, prevalenţa unei greutăţi crescute la copii este undeva între 15 –20%.  Vorbim de copii la modul general, până la vârsta de 18 ani.

În mediul rural sunt aceleaşi probleme?

Bineînţeles. Din păcate, sunt prea puţini cei din mediul rural care vin să solicite sprijin. În schimb, am remarcat că părinţii din mediul urban sunt conştienţi că au probleme cu copiii şi se adresează medicului. 

Dezvoltă copiii cu exces de greutate probleme psihologice?

Sigur, unii copii sau tineri ar putea să aibă unele probleme rezultate din stigmatizare, din lipsa socializării, din lipsa unor posibilităţi de a arăta aşa cum este trendul sau de a face unele activităţi fizice. De aici decurg şi probleme legate de inadaptare, depresii, ca să nu ne gândim la alte lucruri mai rele.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite