FOTO VIDEO Sadova, paradisul palatelor făcute fără autorizaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea  palatelor  construite  în  Sadova  sunt  fără  autorizaţie de construcţie
Majoritatea  palatelor  construite  în  Sadova  sunt  fără  autorizaţie de construcţie

Aproximativ 3.000 de familii din comuna doljeană Sadova se pricep să fenteze legea. Oamenii sunt mândri de casele lor mari, construite fără autorizaţie, şi nu plătesc nici pentru curentul electric.

Comuna Sadova, situată  la 50 de kilometri de Craiova, oferă vizitatorilor o privelişte cel puţin interesantă: nenumărate case impunătoare, ridicate de romi aproape peste noapte. Verificaţi cu atenţie, oamenii recunosc că au uitat să treacă pe la primărie pentru a obţine autorizaţie de construcţie, dar dau vina pe sistemul din România. „Trăim, pe o zi pe alta, din ajutorul social. Este adevărat că ne-am construit casele cu ani în urmă fără acte. Aici am găsit şi noi o bucată de pământ şi am zis să ne facem un rost al nostru. Primăria ar trebui să ne ajute şi pe noi, că suntem uitaţi de toată lumea. Eu am doi copii bolnavi şi abia reuşesc să mă descurc. De unde să fac eu acum rost de bani să plătesc autorizaţia de construcţie, cadastru şi restul actelor care mai sunt de făcut? Nu are nimeni curaj să vină să ne demoleze de aici. Noi suntem uniţi, iar imediat am bloca drumul“, a spus Ileana Feraru, localnică din comuna doljeană Sadova.

SE CAUTĂ SOLUŢII 

În comuna Sadova, din 2.992 de gospodării, doar 10% au autorizaţii de construcţie. Edilul localităţii a declarat că nu le-a aplicat niciodată amenzi romilor care şi-au ridicate case după bunul plac. „Tot ce este construit după anul 2005 şi până în prezent trebuie să aibă cadastru şi autorizaţie de construcţie, însă nu au. Trebuie neapărat concesionat terenul. Am discutat cu reprezentanţii prefecturii Dolj şi cu juriştii pentru a putea găsi o soluţie. Mai bine îmi dau demisia decât să le dau construcţiile jos“, a declarat Eugen Safta, primarul comunei Sadova.

Unii romi din Sadova recunosc că trăiesc în adevărate palate, dar susţin că nu au bani acum nici să îşi plătească factura la energia electrică. „Ne-am legat şi noi ilegal la stâlp aici de câteva luni. Nu am avut bani să plătim facturile. Doar nu trebuia să stăm pe întuneric. Casele le-am făcut imediat după Revoluţie, însă acum suntem vai de noi. Trăim din ajutorul social care nu este mai mult de 300 de lei pe lună. Eu am trei nepoţi de crescut. Copiii mei au plecat înapoi în Italia să mai facă un ban, dar şi acolo este greu. Într-un an de zile au trimis acasă 200 de euro. Au fost zile în care nu am avut ce să mâncăm. Toată lumea zice că noi suntem bogaţi, dar nimeni nu a venit niciodată să vadă cum trăim cu adevărat“, a declarat Minodora Stoian, în vârstă de 60 de ani.   

VIDEO 

Romii din Sadova recunosc că şi-au construit ilegal casele

POLIŢIŞTII, PRĂDAŢI DE HOŢI 

Imediat după Revoluţie, o mare parte din localnici au plecat să îşi facă un rost în străinătate. Majoritatea recunosc că nu au putut să îşi găsească un loc de muncă, aşa că fiecare s-a descurcat cum a putut. În evidenţele oamenilor legii, anul trecut au fost înregistrate numeroase furturi în localitate. Ba mai mult, chiar şi poliţiştii au căzut pradă hoţilor: le-au fost furate plăcuţele de la maşină. „Au fost înregistrate 42 furturi, marea majoritate fiind vorba despre furturi din locuinţe, anexe şi gospodării de unde au fost sustrase bunuri din fier şi cupru, dar şi produse alimentare, obiecte de îmbrăcăminte şi aparatură radio-TV. Din totalul furturilor înregistrate, 31 au fost soluţionate, totodată fiind recuperat 75% din prejudiciu. Autorii sunt în cele mai multe cazuri minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Anul trecut, poliţiştii au identificat şi destructurat un grup format din cinci persoane în sarcina cărora s-au documentat şase fapte de furt calificat. Membrii grupului au fost arestaţi preventiv“, a spus Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj.

„Nu vrem să dăm în cap pentru 10 lei“

Peste 7.000 de persoane locuiesc în comuna doljeană Sadova. Mulţi dintre cei care au vile au cerut ajutor social la primărie. „Am reuşit să ne ridicăm şi noi o căsuţă cu banii câştigaţi în Italia. Am avut şi noi 10.000 de euro şi am zis să facem ceva cu ei. Trei ani am muncit cu familia să îmi fac şi eu un acoperiş deasupra capului. Când am avut de toate, nu am cerut de la nimeni absolut nimic, însă acum primăria trebuie să ne dea bani să putem trăi. Nu vrem să ajungem să dăm în cap pentru 10 lei. Este normal să primim ajutor social de la stat. Noi, romii, tot timpul am fost marginalizaţi de restul lumii“, a declarat Mihnea Cârstei, localnic din Sadova. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite