Cu „Scorpionii Negri” la psiholog: militarii care s-au întors din Afganistan au fost evaluaţi psihologic în premieră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii din Craiova au fost evaluaţi psihologic în premieră pentru şoc posttraumatic
Militarii din Craiova au fost evaluaţi psihologic în premieră pentru şoc posttraumatic

Militarii din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ din Craiova, care au participat la misiuni în Afganistan şi Irak, au fost evaluaţi psihologic în premieră joi, din punct de vedere al stresului posttraumatic.

 „Scorpionii Negri“, militari români care au participat la misiuni în Afganistan şi Irak, au fost supuşi unui test psihologic în premieră, pentru a se stabili dacă suferă de stres posttraumatic. 300 de militari au dat acest test joi, în Craiova. Locotenentul Mihai Ioniţă (35 de ani), din Craiova, a participat la patru misiuni în Afganistan şi Irak. Soldatul a povestit că în momentul în care a plecat în operaţiune a luat în calcul şi faptul că exista posibilitatea să îşi piardă viaţa. Recunoaşte că a suferit în momentul în care unii colegi au murit sau au fost răniţi, însă de fiecare dată a mers mai departe. 

„Am trei misiuni în Afganistan şi una în Irak. De la vârsta de 14 ani am îmbrăcat haina militară şi atunci am învăţat că, orice s-ar întâmpla, trebuie să merg mai departe. A fost greu în momentul în care colegul nostru Claudiu Constantin-Vulpoiu a decedat, iar alţi cinci militari au fost răniţi, dar nu am suferit un şoc posttraumatic niciodată. Eu am trei copii şi a fost greu să stau departe de ei. Totuşi, am învăţat în armată să trec peste orice obstacol“, a povestit locotenentul Ioniţă.

Militarii din cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ din Craiova au fost evaluaţi psihologic

„Războiul îşi cere tributul“

Soldaţii au primit un test grilă cu întrebări care să îi ajute pe psihologi să îşi dea seama dacă au sau nu probleme. În cazul în care se va stabili că unii au suferit un şoc posttraumatic, aceia vor beneficia de ajutor şi vor fi reevaluaţi până la 30 de luni. „Militarii sunt pregătiţi să înfrunte orice obstacol. Orice misiune este dificilă într-un teatru de operaţiune. Războiul îşi cere tributul. Eu am venit cu ei din ultima misiune. Am stat de vorbă cu fiecare în parte şi le-am asigurat tot sprijinul. Au învăţat că trebuie să se descurce pe timp de pace, război şi criză. Sunt oameni puternici şi până acum nu am avut nici măcar un militar care să fi suferit un şoc posttraumatic“, a declarat Cătălin Jianu, locotenent-colonelul Batalionului 20 Infanterie.  

militari

Evaluarea psihologică s-a făcut la 60 de zile după întoarcea din misiune a militarilor. În România nu a fost niciodată raportat oficial un astfel de caz de stres posttraumatic. Locotenentul Cristina Zamfir (33 de ani) a fost plecată şase luni într-o singură misiune în Afganistan şi susţine că ar repeta experienţa. Tânăra povesteşte că a fost greu, dar a reuşit să treacă peste absolut toate obstacolele. „Au fost multe încercări, dar am ştiut cum să merg mai departe. A fost greu în momentul în care am aflat că unul dintre colegii noştri a murit la datorie. Chiar dacă sunt femeie, nu am fost discriminată. În armată nu există aşa ceva. Niciodată nu am avut coşmaruri şi nici nu am suferit un şoc posttraumatic. Nici nu am auzit ca un coleg să aibă astfel de probleme“, a declarat Cristina Zamfir.

militari

„Sunt puternici“

Militarii care au fost testaţi psihologic vor trece şi prin alte etape de expertizare. „Până acum nu au existat probleme, dar este mai bine să prevenim apariţia unui şoc posttraumatic. Vom vedea care va fi rezultatul testării psihologice. Militarii români ştiu să se descurce în absolut orice situaţie. Sunt puternici şi au învăţat să meargă mai departe“, a precizat  Vasile Mărineanu, şeful Centrului de Investigaţii Socio-Comportamentale din cadrul Batalionului 20 Infanterie.           

Şi-a pierdut viaţa în Afganistan

Plutonierul major Claudiu Constantin Vulpoiu, în vârstă de 35 de ani, din Craiova, şi-a pierdut viaţa anul acesta în Afganistan, iar alţi cinci militari au fost răniţi. Militarul a fentat o dată moartea în anul 2010, când a fost rănit într-un exerciţiu la poligonul Cincu, din Braşov. Soldaţii care au scăpat cu viaţă pe data de 30 martie 2014 sunt în continuare la recuperare.  

„A fost greu în momentul în care am aflat ce s-a întâmplat pe data de 30 martie. Este adevărat că am suferit, dar am mers mai departe. Eram în Afganistan atunci. În momentul în care pleci în misiune în Afganistan sau Irak te gândeşti că poţi să nu te mai întorci acasă viu. Este un risc pe care noi, militarii, am învăţat să ni-l asumăm. Sunt gata să plec din nou într-un teatru de operaţiuni. Recunosc că am un psihic tare şi niciodată nu am avut de suferit. Dacă stau bine să mă gândesc, şi în România pot să păţesc ceva mergând pe stradă“, a spus şi Costel Medinţu, locotenent în cadrul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri“.     

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite