FOTO VIDEO Cum arată noul Ford fabricat în premieră la Craiova. „Este cel mai uşor de manevrat SUV din lume. Va întoarce toate privirile“

FOTO VIDEO Cum arată noul Ford fabricat în premieră la Craiova. „Este cel mai uşor de manevrat SUV din lume. Va întoarce toate privirile“

Compania Ford lansează cea mai puternică maşină de serie fabricată la noi în ţară. Sigla ST de pe noul Ford Puma produs la Craiova promite mai multă performanţă şi un stil de condus sportiv, şasiu optimizat, 200 CP, pe un automobil de sub 1400 kg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compania Ford România a anunţat că noul Puma ST nu este doar o premieră la noi în ţară, ci şi în Europa. Este primul automobil care reuneşte celebra dinamică de condus a gamei Ford Performance pe segmentul SUV-urilor compacte. 

Prevăzut cu tehnologii sportive sofisticate, ce includ un diferenţial mecanic cu alunecare limitată (LSD) şi arcuri cu distribuţie vectorială, Puma ST oferă şi posibilitatea selectării mai multor moduri de rulare, inclusiv modul Sport şi - pentru prima dată pe un vehicul Ford Performance - modul Eco, oferind astfel şoferilor opţiuni pentru numeroase scenarii de conducere.

Combinate, aceste inovaţii tehnologice oferă experienţa de condus specifică modelelor Ford Performance, experienţă celebră în toată Europa, păstrând totodată confortul şi nivelul de ergonomie oferite de SUV-ul Puma.

„Adevăraţii pasionaţi de şofat nu se vor mulţumi cu o experienţă standard, doar pentru că viaţa cotidiană necesită o maşină mai„ sensibilă”, aşa că principala noastră prioritate a fost să facem în aşa fel încât Ford Puma ST să fie la fel de încântător şi capabil ca orice model ST, fără a sacrifica caracterul practic pe care îl are Puma”, a declarat Stefan Muenzinger, manager Ford Performance, Europa. „Credem că avem cel mai uşor de manevrat SUV de mici dimensiuni din lume. Este un SUV cu adevărat conectat, ce aduce cu sine senzaţia specifică condusului unui model ST. Este o bucurie să îl conduci.”
 
Pentru a marca debutul public al Puma ST, echipa Ford a filmat maşina pe emblematicul Transfăgărăşan, rezultatul video putând fi urmărit aici.Puma ST este echipat cu un motor EcoBoost1 de 200 CP şi 1,5 litri, care permite o acceleraţie de la 0 - 100 km/h în 6,7 secunde. Şasiul optimizat şi personalizat include o bară de torsiune, o bară stabilizatoare şi configurarea amortizoarelor. Răspunsurile la direcţie sunt cu 25% mai rapide şi frânele cu 17% mai receptive decât cele de pe modelul Puma standard. Anvelopele Michelin Pilot Sport 4S dezvoltate special pentru a oferi control si stabilitate sporite la niveluri înalte de performanţă, contribuie, de asemenea, la livrarea celei mai sportive experienţe de conducere disponibile pe un SUV Ford.
Îmbunătăţirile aduse nivelului de performanţă şi designul agresiv sunt completate de funcţii inovatoare, ce includ tehnologia Local Hazard Information şi inovaţia Ford MegaBox, care oferă 80 de litri spaţiu de depozitare suplimentar pentru un nivel crescut de ergonomie. 
 
 
Puma ST este primul SUV de mici dimensiuni din Europa care este oferit cu diferenţial mecanic cu alunecare limitată (LSD), ce optimizează tracţiunea frontală pentru a spori capacitatea de virare şi a minimiza subvirarea, în special la ieşirea de pe viraje.

Sistemul pur mecanic distribuie cuplul motorului la roata cu cea mai mare aderenţă, reducând alunecarea roţii şi permiţând şoferului să exploateze pe deplin performanţa motorului.
   
Opţiunea LSD funcţionează alături de Torque Vectoring Control, care îmbunătăţeşte aderenţa la suprafaţa de rulare şi reduce subvirarea prin aplicarea forţei de frânare pe roata din faţă interioară la virare. Echilibrul dintre cele două caracteristici a fost optimizat de Ford Performance pentru a permite un nivel mai bun de control pe suprafeţe uscate şi umede.
 
Totodată, Puma ST îmbunătăţeşte arhitectura de tip B a Ford pentru a contrabalansa centrul de greutate al vehiculului. Bara de torsiune a suspensiei spate este întărită la 2.000 Nm / grad de torsiune, o creştere de peste 40% comparativ cu Fiesta ST şi 50% comparativ cu Ford Puma standard, cu o bară stabilizatoare de 28 mm integrată în profil U.

De asemenea, arcurile de distribuţie vectorială patentate de Ford îmbunătăţesc modelul Puma ST, sportivitatea şi capacitatea de răspuns a direcţiei. Arcurile cu coeficient de elasticitate variabil aplică forţe vectoriale suspensiei spate şi permit forţei de virare să fie transmisă direct în arc, pentru un nivel crescut de rigiditate.

Tehnologia arcului de distribuţie vectorială funcţionează în combinaţie cu amortizoarele reactive în frecvenţă cu două tuburi Hitachi din faţă şi din spate, având rigiditatea necesară pentru a asigura un control sporit al caroseriei.

Direcţia Puma ST oferă un raport de transmitere de 11,4:1 - cu aproape 25% mai rapid decât pe un Puma standard – furnizată de către o fuzetă faţă reproiectată, ceea ce a permis scurtarea bieletei de direcţie şi un raport de transmisie a casetei de direcţie mult mai ridicat, permiţând o virare mai rapidă.
 
„Direcţia este un punct forte al oricărui model ST, fiind cheia interacţiunii dintre şofer şi vehicul. Răspunsul direcţiei lui Puma ST este excepţional. Reacţia directă şi precisă a vehiculului oferă încredere - un ingredient cheie pentru plăcerea de a conduce”, a declarat Muenzinger.

De asemenea, răspunsul frânei este optimizat pentru o adevărată experienţă de conducere ST. Discurile din faţă sunt mărite cu un diametru de 17% în comparaţie cu specificaţiile standard Puma, ajungând la 325 mm, iar discurile spate sunt de 271 mm. Frânele modelului Puma ST sunt reglate prin modulaţie, ce permite un nivel de conducere mai sportiv.

 
Motorul EcoBoost de 1,5 litri şi 200 CP - introdus pentru prima dată pe multi-premiatul Fiesta ST are un tubocompresor avansat şi o pompă de injecţie combustibil de înaltă presiune, alături de sistemul de deschidere variabilă a camelor pe admisie şi evacuare (Variable Cam Twin). Acestea contribuie la un nivel de performanţă specific maşinilor sport, dar şi la un consum optimizat de combustibil.

Arhitectura cu trei cilindri a motorului din aluminiu oferă un cuplu natural ridicat la turaţii reduse, iar performanţa este îmbunătăţită de un turbocompresor radial-axial şi o galerie de evacuare integrată, care minimizează distanţa de deplasare a gazelor de eşapament între cilindri şi turbocompresor - ambele contribuind la creşterea mai rapidă a presiunii şi a timpului de reacţie în cazul accelerărilor rapide.
 
Compania Ford România mai spune că tehnologia poate decupla sau cupla un cilindru în 14 milisecunde - de 20 de ori mai rapid decât durează să clipeşti - economisind combustibil şi contribuind la un consum de 6,0 l / 100 km şi emisiile de CO2 de 134 g / km NEDC (6,9 l / 100 km şi 155 g / km WLTP) 1. De asemenea, un filtru de particule cu greutate redusă diminuează eficient gazele de evacuare.

Puma ST este oferit cu aceeaşi transmisie manuală cu şase trepte, cu schimbare lină, asemenea celei de pe Fiesta ST, cu reprize scurte de acceleraţie, ce permit parcurgerea 0-100 km/ h în doar 6,7 secunde şi o viteză maximă de 220 km/h, utilizând jante din aliaj de 19 inch.
 
Sistemul selectabil Drive Modes potrivit pentru fiecare
 
Sistemul selectabil Drive Modes este cheia versatilităţii Pumei ST. De la modul Track care configurează SUV-ul performant pentru o distracţie maximă la volan, până la modul Eco, oferit pentru prima dată pe un model ST, modurile selectabile de conducere modifică caracterul Pumei ST pentru a se potrivi condiţiilor de mediu sau stării de spirit.
 
Când pedala de acceleraţie este apăsată la maximum, sistemul primeşte indicaţia de a ridica turaţiile motorului şi de le păstra apoi automat la limita maximă, acest lucru fiind relevat vizual printr-un indicator care se “umple” atunci când maşina este gata de start. Când pedala de ambreiaj este eliberată brusc, se activează modul de start optimizat de pe loc în care sistemele ESC (Electronic Stability Control), Controlul tracţiunii, Controlul vectorial al cuplului şi Sistemul de compensare a acţiunii cuplului motor asupra direcţiei (Torque Steer Compensation System) coordonează furnizarea puterii şi a cuplului către roţi.
 
 
Stil atrăgător şi specificaţii 
 
Stilul sportiv al lui Puma - incluzând silueta înclinată a plafonului şi bosajele pronunţate ale aripilor - se pretează unui design Puma ST mai îndrăzneţ care combină forma cu funcţia.

Buclierul faţă este personalizat cu sigla Ford Performance, fiind integrat în bara de faţă pentru a creşte cu aproape 80% stabilitatea şi tracţiunea, faţă de versiunea standard.
 
Spoilerul spate îmbunătăţeşte aerodinamica, la fel şi luminile încorporate în bara de protecţie din spate. Iar grila superioară cât şi cea inferioară sunt concepute pentru a oferi o mai bună răcire a motorului.
 
Puma ST se distinge prin finisajul negru lucios al jantelor sale unice din aliaj de 19 inch, şi prin cele şase culori de caroserie, Agate Black, Desert Island Blue, Fantastic Red, Frozen White, Magnetic, precum şi culoarea verde Mean Green, special concepută pentru modelul ST. Un finisaj negru lucios este standard pentru pavilion, pentru marginea grilei, capacele oglinzilor exterioare şi bara de protecţie din spate, ceea ce face ca acest model să fie mult mai uşor de identificat.


Interiorul este la fel de carismatic, iar oglinzile retrovizoare pliabile electric proiectează emblema ST pe sol la deschiderea portierelor.
 
În interior, scaunele sport Recaro din material Miko Dinamica, încălzite şi având brodată emblema ST, asigură o bună poziţie a şoferului şi pasagerului din faţă. Sunt prezente protecţiile de praguri Ford Performance şi emblema ST pe volanul din piele şi maneta schimbătorului de viteze. Scaunele, centurile de siguranţă şi covoraşele sunt finisate cu cusături în culoarea Metal Grey.
 
Interiorul exclusivist al Pumei ST continuă să ofere cel mai bun spaţiu de încărcare fără compromisuri - 456 litri3, susţinut de inovatorul Ford MegaBox. Acesta oferă un spaţiu suplimentar de depozitare de 80 de litri amplasat sub podeaua portbagajului - capabil să găzduiască confortabil două genţi de golf în poziţie verticală.
 
Pentru un plus de confort, funcţiile standard includ un hotspot WiFi pentru încărcare wireless, parbriz încălzit Quickclear, senzori de parcare faţă/ spate, ştergătoare automate şi sistemul Ford SYNC 3 care permite şoferilor să controleze sistemul audio, navigaţia şi smartphone-urile folosind simple comenzi vocale4.
 
Sistemul oferă compatibilitatea Apple CarPlay şi Android Auto™ fără costuri suplimentare şi este susţinut de un display tactil central de 8 inch care afişează logo-ul Ford Performance la pornire. Un sistem de sunet B&O premium este, de asemenea, disponibil.
 
„Noul nostru Puma ST este practic şi rafinat, cu proporţii de SUV care atrage toate privirile, dar capabil să ofere plăcerea unui hot-hatchback”, a declarat Muenzinger.
 
Puma ST va fi expusă în premieră pe esplanada de la Cluj Arena, în contextul evenimentului Transilvania Rally 2020 organizat în acest weekend la Cluj Napoca. Imediat după aceea va fi făcut public şi preţul noii maşini.
 
Vă recomandăm să citiţi şi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările