FOTO Produsele tradiţionale atestate devin rarităţi, din cauza birocraţiei. În Dolj, din 17 producători nu a mai rămas nici măcar unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În judeţul Dolj nu există nici măcar un produs tradiţional atestat
În judeţul Dolj nu există nici măcar un produs tradiţional atestat

Producătorii au povestit că produsele tradiţionale atestate au dispărut încetul cu încetul, după ce au fost înăsprite regulile impuse de autorităţi. În judeţul Dolj nu mai există nici măcar un produs înregistrat.

Consilierii agricoli susţin că au mers acasă la producători să îi convingă de avantajele unui astfel demers, însă degeaba. Oamenii au declarat că produsele atestate tradiţionale vor dispărea în câţiva ani din cauza birocraţiei. „Eu am vrut să primes atestat, însă procedura este destul de greoaie. Sunt reguli mult mai drastic impuse de autorităţi. Aceasta este situaţia şi nu avem ce să facem. Ne descurcăm cum putem. Cei de la primărie au încercat să mă conving să am doar de câştigat dacă primesc atestatul respectiv, însă când am văzut care sunt cerinţele am renunţat“, a povestit Ilie Ştefan.

image

În Dolj, din 17 producători nu a mai rămas nici măcar unul. În Oltenia mai există doar două produse tradiţionale atestate, unul în Vâlcea, din carne – Avigis („Ca altădată“) şi un altul în Olt, „Prunele de Leleasca“. „În prezent, sunt 17 judeţe unde nu există niciun produs radiţional atestat, printre care şi judeţul Dolj. Refuz să cred că la nivelul judeţului dumneavoastră nu este un produs care poate fi înregistrat“, a declarat Viorel Morărescu, directorul general din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Industrie Alimentară din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

image

Ministerul Agriculturii a anunţat în anul 2013 că vor primi atestare, prin ştampilă, doar produsele care nu vor conţine aditivi şi vor avea în compoziţie doar ingrediente naturale, iar materia primă va proveni din zonele în care sunt făcute.

image

Caşcavalul oltenesc cu praz, telemeaua oltenească, cârnatii trandafir „Tudor“, pâinea pe vatră, turtiţele pe vatră şi colacii prescuri olteneşti, nu au mai primit certificate, iar din această cauză  nu mai sunt considerate produse tradţionale atestate.  



 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite