FOTO Primarul de legendă al Craiovei. Nicolae Romanescu a transformat Bănia într-un oraş simbol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Nicolae Romanescu a ajutat intens la dezvoltarea Craiovei
Primarul Nicolae Romanescu a ajutat intens la dezvoltarea Craiovei

Nicolae Romanescu a fost primar al Băniei în anul 1898, 1901-1916, 1929. A fost una dintre cele mai emblematice figuri ale oraşului şi a contribuit la dezvoltarea Craiovei la începutul secolului XX.

Primarul Nicolae Romanescu a fost descendent al unei vechi famili boiereşti, iar în anul 1883 a fost consilierul comunal al Craiovei. A studiat socologia, literatura şi dreptul la Paris şi Liege. Edilul a reuşit să transforme Bănia într-un oraş simbol.

parc

Parcul Nicolae Romanescu la iniţiatia primarului

Iniţiativa conturării unui obiectiv turistic în Craiova a avut-o primarul Nicolae Romanescu. Edilul a decis în anul 1900 să pună la dispoziţia unui arhitect peisagist francez 90 de hactare de teren, cumpărate de municipalitate de la Prinţul Gheorghe Bibescu.

Minunăţie a naturii, modelată tangenţial de omul Eduard Redon a obţinut medalia de aur  în  Expoziţia de la Paris din 1900, iar astfel a trecut harta parcurilor celebre din Europa.



Parcul Nicolae Romanescu ocupă locul patru în topul celor mai bune locuri de vizitat din lume. Este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Herestrău.   

parc

Carte de vizită-Parcul Nicolae Romanescu

Castelul Fermecat aminteşte exact de basmele copilăriei. A fost de fapt un acoperiş pentru bazinele de apă care ajutau la irigarea lacului. Arhitectul francez care a proiectat parcul Nicolae Romanescu şi-a dorit să fie un punct de atracţie, iar acest lucru a fost îndeplinit cu succes.

Grădina Zoologică a fost inaugurată în anul 1906 şi este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din ţară. În momentul de faţă funcţionează fără autorizaţie, însă autorităţile au pus la cale un plan de modernizare.

Podul suspendat din parcul Nicolae Romanescu leagă două delauri din parc şi este construit deasupra lacului, fiind suspendat de cabluri.


Hipodromul din Craiova este cel mai mare din ţară şi a fost construit în anul 1903 după modelul francez. Era în urmă cu un secol mândria oraşului. Doamne şi domni îmbrăcaţi la patru ace făceau din tribune galerie cailor preferaţi. Aici a avut loc şi primul campionat balcanic de călărie din România. Acum totul a fost lăsat în paragină şi nimeni nu a mai investit de ani buni nici măcar un leu. Tribunele sunt dărăpănate, iar caii sunt scoşi din grajduri doar să se plimbe.

Palatul Bibescu este situat departe de aleile la care vizitatorii au acces. În anul 1856 în zilele de 26-27 iunie, a aici a stat domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Imobilul a fost renovat, iar acum este folosit casă de protocol de către Primăria Craiova.  

parc


Nicolae Romanescu a fost primar al Craiovei în anul 1898, 1901-1916 şi 1929. „Cu siguranţă este una dintre cele mai emblematice figure ale Băniei. A dezvoltat proiecte de urbanism cum ar fi: igienă publică, salubritate, canalizăre, aducere a apei potabile, iluminat public, reţele de tramvai, electricitate, parcuri şi pavaje. Romanescu este cel care a amenajat piaţa centrală şi a extins abatorul“a spus Toma Rădulescu, istoric.

Nicolae Romanescu a înţinţat în anul 1885 la Craiova o şcoală de menaj, iar în anul 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară.


    
     
 

parc
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite