FOTO Oltenii din Desa şi-au încurat caii de Sân Toader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltenii din Desa şi-au încurcat astăzi caiiFoto:Marin Nicolae-C.J.C.P.C.T Dolj
Oltenii din Desa şi-au încurcat astăzi caiiFoto:Marin Nicolae-C.J.C.P.C.T Dolj

Încuratul cailor de Sân Toader este o tradiţie care se păstrează din moşi strămoşi  în comuna doljeană Desa.  Această săptămână este este prima din Postul Mare, în care nu se mai organizează petreceri şi nu se mai mănâncă dulce.

Gonirea cailor are ca drept scop alungarea spiritelor rele, cuibărite de-a lungul iernii. Conform tradiţiei populare, caii lui Sân' Toader sunt fiinţe mitice cu aspect de flăcăi cu coada ascunsă în iţari şi cu copitele ascunse în opinci, care readuc ordinea la începutul postului.

Oltenii din comuna doljeană Desa au încurat astăzi caii de Sân Toader. Flăcăii au trebuit să demonstreze că ştiu să îşi stăpânească animalele. „Este o tradiţie pe care noi o păstrâm din moşi strămoşi. Fiecare îşi pregăteşte animalul pentru această zi. Trebuie să dăm dovadă că suntem cei mai iscusiţi călăreţi. Calul meu a fost hrănit grâu, trifoi şi zahăr, iar ca să îi lucească părul i-am dat ouă“, a povestit Marius Săceanu.

Fetele trebuie să meargă astăzi de Sân Toader în pădure înainte de răsăritul soarelui şi să scoată rădăcini de iarbă mare, iar în locul lor să pună sare, făină sau alte produse. În momentul în care ajung acasă trebuie să fiarbă rădăcinile, iar cu infuzia respectivă trebuie să se spele pe cap. Tradiţia spune că o să le crească părul mare şi frumos, iar când se piaptănă trebuie să spună: „Toadere, Sân' Toader,/Dă cosiţă fetelor cât coada iepelor/Şi chică pruncilor cât coama cailor“.

Fetele care au împlinit 14 ani trebuie să pieptene cu cărare pe mijloc. Semn că au intrat în categoria celor de măritat.  


   
 
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite