FOTO Olteanul care face rame unicat pentru colecţionarii din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Roşca face de 20 de ani rame unicat pentru americani
Cornel Roşca face de 20 de ani rame unicat pentru americani

Craioveanul Cornel Roşca deţine singura manufactură de rame muzeale din România, unde execută adevărate opere de artă din lemn, foiţă de aur sau argint pentru muzeele şi colecţionarii de peste Ocean.

Povestea de succes a lui Cornel Roşca (59 de ani) a început cu 20 de ani în urmă în New York, acolo unde a învăţat să restaureze rame antice. Bărbatul povesteşte cu zâmbetul pe buze că odată ajuns în străinătate a mers la o firmă renumită pentru a da o probă de lucru, însă americanii nu i-au acordat postul. Chiar dacă nu a primit jobul mult visat, bărbatul a mers mai departe, iar în cele din urmă şi-a găsit un loc de muncă la o firmă mult mai mică care se ocupa cu restaurarea ramelor autentice. „La New York am învăţat cu adevărat să restaurez rame antice acceptate de Metropolitan Museum. Pot să spun că mi-am făcut şcoala pe rame autentice ale unor pictor celebri cum ar fi, Rembrandt, Picasso sau Matisse. Unele dintre reproducerile realizate de mine din secolul al XIX-lea au fost catalogate în SUA drept cea mai bună ramă văzută vreodată“, a povestit Roşca.

Rame pentru un rege şi doi preşedinţi americani

Cornel Roşca a mai declarat că, din punctul lui de vedere, construcţia ramelor pentru tablouri este o adevărată artă. Aşa că, bărbatul s-a hotărât să deschidă la Craiova prima şi singura manufactură de rame muzeale din istoria României. În micuţa firmă Roşca’s, care se ocupă de restaurarea ramelor, lucrează în prezent opt angajaţi, care au învăţat tainele meseriei de la maestrul rameur. Clienţii care apelează la serviciile olteanului sunt majoritatea din America şi sunt foarte pretenţioşi. Operele de artă sunt realizate din lemn, foiţă de aur sau argint autentic. Povestea unei rame unicat pleacă de la o scândură din lemn ce este uscată ani întregi, iar apoi ajunge în muzee sau în casele colecţionarilor. „Doi foşti preşedinţi americani şi un viitor rege european se bucură de lucrările noastre, fără să ştie că au fost făcute la Craiova. Pot să spun că două dintre tablourile lui Ştefan Luchian care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă a României au fost înrămate tot la fabrica noastră“, a mai spus Roşca.

Maestrul în rame unicat susţine că un tablou restaurat porneşte de la câteva mii de dolari şi poate ajunge şi la câteva sute de mii de dolari. „În ultimii ani am lucrat periodic cu peste 300 de clienţi. Povestea ramelor executate la noi este la fel de palpitantă ca şi un roman poliţist a cărui acţiune debutează într-un atelier din New York, mai exact prin anul 1990, şi se termină undeva la Bucureşti 20 de ani mai târziu. Am vândut rame şi cu 4.000 de dolari, dar şi mult mai scumpe. Preţul diferă de la mărime până la modul cum este lucrat. Este normal ca cele care sunt realizate din foiţă de aur să fie mult mai scumpe“, a mai povestit bărbatul.  

„Am o echipă de invidiat“

Cornel Roşca a mai ţinut să precizeze că în ziua de astăzi ramele unicat nu mai sunt ce au fost. „Chiar şi după restaurare, rama trebuie să aibă o vechime compatibilă cu a tabloului pe care îl încadrează sau cu epoca în care aceasta a fost realizată. Firma noastră produce copii ale ramelor care sunt tratate încât să devină credibil antice. De peste 20 de ani livrez lunar din Craiova zeci sau sute de rame de care americanii au nevoie şi nu le găsesc în ţara lor la calitatea sau la preţul meu. Nu sunt un om bogat, dar am investit în nişte oameni care au venit la mine când aveau 20 de ani, nu aveau nicio meserie şi mi-au rămas alături. I-am învăţat tot ce ştiu eu şi pot să spun că o echipă de invidiat“, a mai spus craioveanul.

Bărbatul are dublă cetăţenie, română şi americană, şi simte că aparţine ambelor lumi. Cornel Roşca recunoaşte că atunci când este în România trăieşte după fusul orar din America, iar când ajunge în ţara tuturor posibilităţilor, este invers. „Iubesc ambele ţări: România din inimă, iar America din minte. În atelierul meu din Craiova, ambele steaguri, românesc şi american, stau unul lângă altul la loc de cinste. Am uitat însă să vă spun un lucru important: firma din America care nu mi-a oferit postul cu 20 de ani în urmă apelează acum la serviciile mele. Mi-au cerut de nenumărate ori să le restaurez rame unicat“, se mândreşte Roşca. 

Cornel Roşca este proprietar Roşca’s

Roşca’s în cifre:

- Cifră de afaceri: 206.737 de lei

- Pierdere: 47.353 de lei

- Datorii: 508.717 lei

- Număr de angajaţi: 7

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite