FOTO Cea mai mare fabrică din Craiova în perioada comunistă, a înregistrat pierderi de peste 13 milione de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electroputere Craiova a înregistrat anul trecut pierderi de 13,1 milioane de euro. Uzina era cunoscută peste hotare în perioada comunistă pentru locomotivele şi echipamentele electrice realizate de muncitorii olteni.

Datoriile uzinei din Craiova au crescut anul trecut de la 147,7 milioane de lei (32,8 milioane de euro) la 186,7 milioane de lei (41,4 milioane de euro). Pierderea netă a crescut şi ea de la 53,5 milioane de lei (11,8 milioane de euro) la 59,1 milioane de lei (13,1 milioane de euro). 

Bani pentru investiţii 

Nicolae Ceauşescu a aprobat dezvoltarea uzinei de la Craiova în scopul construirii din anul 1967, a locomotivei electrice tip CoCo, seria 060-EA. Tot în aceaşi perioadă s-au adoptat măsuri pentru producerea de aparataj de înaltă tensiune şi motoare electrice (circa 3.000 de bucăţi pe an) şi realizarea a 360 de locomotive Diesel-electrice tip 060 DA şi 89 de locomotive electrice tip CoCo. La sfîrşitul anului 1969, Electroputere a realizat 150 de locomotive Diesel-electrice şi electrice pe an.

În perioada 1966-1970 au fost făcut investiţii la uzina din Craiova în valoare de 450 de milioane de lei.  Până în anul 1989 au fost construite peste 1.400 de locomotive Diesel-electrice şi aproape 1.000 de locomotive electrice.

Vândută pe bucăţi

Imediat după revoluţie, Electroputere Craiova a început să aibă din ce în ce mai puţine comeni, iar situaţia a devenit una critică. Uzina a fost scoasă la privatizare, iar în anul 2007 grupul Al Arrab din Arabia Saudită a preluat de la stat pachetul majoritar de acţiuni ale Electroputere, pentru suma de  2,3 mil. euro. Omul de afaceri Fatih Taher a promis la vremea respectivă că va face investiţii de câteva zeci de milioane de euro. A promis că o să producă la Craiova locomotive pentru a le exporta în Orientul Mijlociu. Producţia de locomotive a devenit o amintire, Taher a fost interesat doar de activele şi terenurile societăţii. A vândut uzina în urmă cu doi ani  pe bucăţi. 

Mall în locul uzinei

Compania şi-a redus drastic vânzările de vehicule feroviare, mai multe linii de producţie au fost închise, în prezent producând doar transformatoare de putere. 

Primul mall din Craiova a fost amenjat în fostele hale ale Uzinei Electroputere. Totul s-a construit pe o  suprafaţă de 30.189 de metri pătraţi, din care 20.000 metri pătraţi au fost ocupaţi de magazine, de un hypermarket şi de un  magazin bricolaj. Au fost amenjate şi aproximativ 1900 de locuri de parcare.

„Electroputere Shoping Center”, a fost construit de  compania K&S Electric Power Point, deţinută de oameni de afaceri belgieni, iar investiţia se ridică la 45 de milioane euro.

Mai citeşte şi:

FOTO Arabii de la Electroputere Craiova fac din nou disponibilizări. 150 de angajaţi vor fi concediaţi

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite