FOTO Bănia, gazdă pentru rarităţi din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salonul Naţional de Restaurare, deschis spre vizitare la Craiova, grupează 90 de piese de la muzeele României. De la pergamente la picturi, vase străvechi şi icoane, toate obiectele au fost salvate de la dispariţie de profesionişti în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural.

Expoziţia de la Muzeul Olteniei deschide porţile spre cunoaşterea datelor istorice, a simbolurilor epocilor trecute, apropie publicul de detalii care vorbesc despre atitudinea, preocupările şi gusturile predecesorilor. Vizitatorii au şansa de a privi piese rare, pe care le-ar putea admira doar trecând pragul muzeelor româneşti care le adăpostesc sau având acces la colecţii private de artă. În plus, graţie fotografiilor care însoţesc exponatele, îşi pot face o idee despre ce înseamnă măiestria conservatorului şi restauratorului atunci când vine vorba de readucerea la viaţă a obiectelor vechi de sute de ani.

„Sunt anonimii din spatele pieselor, necunoscuţi vizitatorilor, pentru care important este să redea obiectului care ajunge în laboratoarele lor forma de odinioară sau să-l apropie cât mai mult de ce a fost iniţial. Pentru înţelegerea muncii noastre, este esenţială apropierea oamenilor de patrimoniul cultural al muzeelor“, mărturiseşte Ţuţu Bărbulescu, şeful Laboratorului de Conservare şi Restaurare din cadrul Muzeului Olteniei. 

image

Click pe POZE pentru galerie foto

Piese din colecţia Maria Tănase

Craiovenii vor descoperi cu bucurie şi nostalgie câteva obiecte vestimentare care i-au aparţinut „doamnei cântecului popular românesc“, Maria Tănase. Printre acestea se numără o ie, o bluză din mătase, o pălărie, precum şi o poşetă, toate puse la punct de restauratorii Muzeului Olteniei. Tot datorită lor a putut fi expus în salonul de la Craiova un pergament din anul 1656, „Carte domnească“ emisă de Constantin Şerban, domn al Ţării Româneşti, un document datat 1809 şi un altul de la 1814.
Muzeul de Artă din Craiova a adus la expoziţie picturi precum „Interior de biserică“, de Pieter Neefs, ulei pe pânză din secolul al XVII-lea, „Fetiţă cu coşuleţ“, realizată de Petre Alexandrescu, „Doamnă cu papagal“, o creaţie a lui Theodor Aman, „Magdalena“, cu autor anonim, toate din secolul al XIX-lea. Complexul Naţional Muzeal Astra Sibiu expune icoane pe sticlă, de la începutul anilor 1800, respectiv 1900: „Maica Domnului cu pruncul“, „Maica Domnului îndurătoare“ şi unele care îi înfăţişează pe Sfinţii Nicolae şi Gheorghe. 

De o rară frumuseţe sunt şi lăzile de zestre din patrimoniul Muzeului Astra, vechi de mai bine de un secol, realizate din lemn, cu metal şi pigmenţi. O piesă care atrage privirea imediat ce intri în Salonul Naţional de Restaurare este un scaun baroc, din lemn de stejar, sculptat în cele mai mici detalii, provenind de la Complexul Muzeal Arad.

Exponate milenare

Cultura Cucuteni este reprezentată printr-un vas globular de lut, modelat manual, ars şi pictat, dar şi un altul cu umăr dublu, de la Muzeul Judeţean Botoşani. Anii 4.800 - 4.500 î. Hr. sunt redaţi printr-o amforă şi o strachină din patrimoniul Muzeului de Istorie şi Artă Zalău. Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva completează seria exponatelor neolitice, iar cel al Regiunii Porţilor de Fier duce publicul în Epoca bronzului, între 1.400 şi 1.200 î. Hr.

Vizitatorii mai pot descoperi vasele de sticlă restaurate de specialiştii constănţeni, precum şi vase din lut sau faianţă, aflate în colecţii particulare din Braşov. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00, până la jumătatea lunii noiembrie.




Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite