FOTO Pasiunea unui avocat din Craiova: porumbeii voiajori, care se întorc întotdeauna acasă de la mii de kilometri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Florin Gătejescu este columbofil de la vârsta de 7 ani
Avocatul Florin Gătejescu este columbofil de la vârsta de 7 ani

Florin Gătejescu (37 de ani), un avocat din Craiova, este preşedintele Asociaţiei Columbofililor din Dolj şi şi-a construit chiar şi o fermă pentru păsările sale dragi.

Avocatul Florin Gătejescu, din Craiova, şi-a construit la marginea oraşului o adevărată fermă în care creşte 200 de porumbei. Cu unele păsări participă la concursuri, iar pe altele le îndrăgeşte pur şi simplu pentru că sunt frumoase. Dragostea avocatului Gătejescu pentru porumbei a început chiar din copilăria acestuia. 

Craioveanul îşi aminteşte primii ani din viaţă petrecuţi practic printre înaripate, tatăl său fiind pe atunci preşedintele Asociaţiei Columbofililor din Dolj. De la vârsta de 7 ani, Alin a devenit şi el membru al asociaţiei şi columbofil cu acte în regulă. A învăţat încă de atunci să trateze păsările cu mare respect şi spune că, pentru el, porumbeii sunt asociaţi cu prietenia, modestia şi bunătatea. „Până la Revoluţie am avut în curte doar porumbei voiajori. Am crescut cu ei şi am învăţat că sunt păsările care fac orice sacrificiu pentru a se întoarce întotdeauna acasă. De mic copil am fost împreună cu tatăl meu la sute de competiţii, iar de la vârsta de 7 ani concuram împreună pe numele «Gătejescu şi fiul». A fost o perioadă minunată din viaţa mea şi am învăţat foarte multe lucruri“, povesteşte bărbatul. Avocatul mai spune că tot ceea ce face depăşeşte nivelul unui simplu hobby şi adaugă că pur şi simplu uită de toate problemele în momentul în care se află în mijlocul păsărilor sale.

Bărbatul îşi aminteşte, cu nostalgie, că anul 1980 a fost cel mai bun din punctul de vedere al rezultatelor obţinute la concursurile la care a participat alături de tatăl său. „Atunci am participat la competiţii cu porumbei locali craioveni metisaţi cu porumbei din rasele Stichelbaut şi Delbar, importaţi de tatăl meu din Dortmund, Germania. Prin aceste combinaţii au ieşit toţi porumbeii cu rezultate bune din perioada respectivă în Craiova“, a povestit columbofilul. 

Casă pentru prietenii înaripaţi

Bărbatul spune că între el şi păsările lui s-a creat o legătură specială. „Şi acum stau şi mă uit cu drag cum porumbeii se întorc acasă. Unii oameni nu înţeleg această pasiune. Eu tratez aceste păsări ca pe orice membru al familiei, fiecare dintre porumbei are un loc aparte în sufletul meu. Sunt păsări blânde care nu fac rău absolut nimănui, sunt simbolul păcii“, subliniază Florin Gătejescu.  

În fiecare weekend, avocatul petrece ore bune în mijlocul porumbeilor, unde pur şi simplu acumulează energie pozitivă. Recunoaşte cu mâna pe inimă că nu creşte porumbei voiajori pentru partea financiară. Florin Gătejescu a pus la punct la ieşirea din Craiova o mică fermă pentru păsările sale. „Le-am amenajat un loc al lor şi vreau să aibă parte de toate condiţiile. Am aproximativ 200 de porumbei voiajori, iar 25 au plecat la un concurs în Ungaria. Zboară cu 2.000 de metri pe minut. Toată lumea se întreabă cum pot aceste mici păsări să se întoarcă întotdeauna acasă de la mii de kilometri. Se orientează tot timpul după polii magnetici şi după soare. Nu există o pasăre mai deşteaptă. Sunt devotaţi 100%“, a mai declarat craioveanul. 

Columbofilia s-a transformat pentru avocatul craiovean dintr-o pasiune într-un adevărat sport şi a început să cultive tot mai mult calităţile competiţionale ale păsărilor sale. „Un singur zbor pe care porumbelul îl face îi poate creşte valoarea. În Belgia, o crescătorie s-a vândut cu preţul de un milion de euro. Eu am avut un exemplar care în doi ani a participat la şase concursuri şi de fiecare dată a obţinut rezultate bune. Din păcate, a avut un mic accident şi a rămas fără un ochi, iar acum nu mai poate merge la competiţii. Foarte rar m-am despărţit de o pasăre din crescătoria mea. Mie îmi place să le văd tot timpul aici“, a adăugat Florin Gătejescu. Columbofilul se declară impresionat de raportul dintre inteligenţa şi graţia acestor păsări. „Sunt atât de mici, dar atât de inteligente! Ştiu totul şi simt totul. Nu îţi poţi imagina că o pasăre atât de fragilă poate să facă atât de multe lucruri. Majoritatea exemplarelor pe care le am sunt înscrise la competiţii, însă nu toate obţin şi rezultatele dorite. Aceasta este viaţa, însă trebuie să încercăm“, a mai spus avocatul.     

Metoda văduviei 

Craioveanul a introdus din anul 2010 ca un stimulent pentru porumbeii voiajori metoda văduviei. „Cu câteva luni înainte de concurs, masculul este despărţit de femelă. Sunt puşi în cuşti separate, însă se pot vedea. În momentul în care se întoarce acasă de la concurs, porumbelul trebuie să găsească femela la el în cuşcă. Este o metodă de stimulare. Ei ştiu că, în momentul în care ajung acasă, îşi găsesc perechea acolo“, a mai precizat Florin Gătejescu. 

Bărbatul adaugă că avantajul principal în acest procedeu este motivarea porumbelului. Crescătorii spun că un exemplar care urmează metoda văduviei va avea rezultate mai bune decât un exemplar care nu respectă un astfel de program.Columbofilul recunoaşte că rezultatele cele mai bune le-a avut alături de tatăl său. Ani buni, cei doi s-au numărat printre cei mai pasionaţi columbofili din România. „De când a murit tata, eu nu am mai avut atât de mult timp să particip la concursuri. Anul acesta am avut un porumbel care a obţinut locul al III-lea la o competiţie la Mizil. A fost o performanţă să fie în primii trei din  600 de exemplare, câte au fost înscrise în competiţie. La concursul din Ungaria am obţinut locul I pe crescători în judeţul Dolj. Sunt multe premii adunate de-a lungul anilor. Recunosc, ai o satisfacţie în momentul în care reuşeşti să obţii performanţe, însă fără ajutorul păsărilor nu am fi putut ajunge acolo. Este meritul lor în mare parte. Să le vezi cum vin acasă de mii de kilometri depărtare şi aşteaptă rând pe rând să intre în cuşcă, asta e adevărata răsplată“, a mai spus Florin Gătejescu. 

Avocatul spune că, din experienţa lui de-a lungul anilor, a observat că la competiţiile naţionale şi internaţio­nale cele mai bune rase de porumbei sunt Stichel­baut-Delbar, dar şi porumbeii Janssen combinaţi cu alte linii. „Am porumbei din Germania din familiile Freialdenhofen, P & H.P. Brockamp şi de la Kipp şi fiul. De asemenea, am exemplare de la Emiel Denys, Lothar Lessmeister, André Lietaer, Nouwen-Paesen şi Matthijs-Des-met. Am hotărât să mă opresc aici. Din punctul meu de vedere, este suficient“, a mai povestit craioveanul. 

Fiul lui Florin Gătejescu, a treia generaţie de columbofili

Prima Expoziţie Naţională a Columbofililor s-a organizat la Craiova în anul 1981. „A fost un eveniment important, la care au participat sute de crescători. Am putut să văd atunci exemplare rare şi cu rezultate deosebite“, şi-a amintit avocatul. Bărbatul spune că familia lui îl susţine în tot ceea ce face, iar columbofilia a devenit o adevărată tradiţie. Drept urmare, şi băieţelul său a moştenit aceeaşi pasiune. „Îi place să hrănească porumbeii şi să stea cu ei cât mai mult timp. Şi el, ca şi mine, a crescut de mic cu animale în curte. Mă bucur să văd că este interesat de absolut tot“, a mai declarat craioveanul.   

Pentru a putea participa la concursuri, porumbeii voiajori au nevoie de hrană de calitate. Pentru cele aproximativ 200 de exemplare pe care le deţine, crescătorul spune că scoate din buzunar lunar aproximativ 1.000 de lei. „Porumbeii sunt exact ca şi sportivii. Primesc hrană în funcţie de sezon şi de necesitate. Fără o alimentaţie specială nu poţi face performanţă. Dacă nu îi ajuţi, după trei-patru etape începi să rămâi fără exemplare. La crescătoria pe care o am, de două ori pe săptămână sunt câteva persoane care fac curăţenie şi dezinfectează. Practic eu nu m-am gândit niciodată să fac bani din această pasiune. Iubesc animalele şi pentru mine este suficient“, a mai povestit avocatul.

Florin Gătejescu a mai precizat că un porumbel se poate întoarce acasă şi după patru ani, pentru că sunt ataşaţi de locul în care sunt crescuţi şi tot timpul îşi doresc să se întoarcă acolo. Crescătorul a povestit cu zâmbetul pe buze că, în urmă cu câţiva ani, a avut o surpriză plăcută în momentul în care unul dintre pui, căruia nu i-a dat prea mari şanse la concursuri, s-a întors acasă. „Afară era vânt şi ploua, iar un pui mic de porumbel mă aştepta afară, pe volieră, să îl las să intre. Am avut un sentiment de nedescris atunci. A participat la o etapă dificilă şi, sincer, nu mă aşteptam să aibă rezultate. Mi-am dat seama din nou că aceste animale au o voinţă de fier“, a mai declarat avocatul pasionat de porumbeii voiajori.

Fazani, lebede, ponei

Pe lângă porumbei voiajori, Florin Gătejescu mai creşte la ferma pe care o are şi porumbei castanii de Craiova, care sunt pe cale de dispariţie. Avocatul creşte şi fazani, lebede negre, dar şi ponei. „Porumbeii castanii de Craiova sunt pe cale de dispariţie pentru că sunt greu de întreţinut. Eu am în momentul de faţă 60 de exemplare. Au un stil aparte şi sunt nişte păsări mai artistocrate. Îmi place să văd curtea plină de animale. Pentru fiecare în parte am amenjat un colţ unde să se simtă bine şi să trăiască în condiţii bune“, a mai declarat bărbatul. 

Florin Gătejescu este şi preşedintele columbofililor din judeţul Dolj. Avocatul pasio­nat de porumbeii voiajori vrea să le dea o mână de ajutor şi celor care nu au posibilităţi materiale. S-a gândit să doneze un teren, iar crescătorii să îşi poată ţine acolo exemplarele. „Din păcate, majoritatea columbofililor au peste 60 de ani şi nu îşi permit să le amenajeze păsărilor în curte toate condiţiile. Am încercat să îi ajut, iar ideea mea a dat roade. În Dolj, în momentul de faţă sunt 300 de crescători, iar în toată ţara sunt 15.000 de columbo-fili. Cu toţii suntem uniţi de aceeaşi mare pasiune pe care puţini o înţeleg. La concursuri, nu suntem niciodată adversari“, a mai precizat columbofilul. 

Bărbatul a pus la dispoziţia crescătorilor din Dolj un teren, în apropierea fermei lui, pe care aceştia se pot întâlni pentru a discuta despre porumbei, pentru a face schimburi şi, pe viitor, chiar pentru a creşte păsările acolo.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite