FOTO Cum arată locomotivele electrice româneşti proaspăt exportate în Suedia. Trag trenuri de 3.200 de tone şi funcţionează la -40 de grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Softronic din Craiova a trimis săptămâna trecută primele două locomotive electrice în Suedia, în cadrul unui contract încheiat cu autorităţile din ţara nordică.

Potrivit oficialilor firmei craiovene, locomotivele proaspăt exportate vor fi folosite pentru tractarea trenurilor de marfă. Locomotivele produse la Craiova, numite LEMA, funcţionează la -40 de grade Celsius şi pot să tracteze trenuri de 3.200 de tone. Oficialii Softronic spun că sunt chiar mai performante decât cele existente în prezent în Suedia.

Firma Softronic din Craiova este singura fabrică producătoare de rame şi locomotive electrice din Europa de Est. Totul a început în vara anului 2015, când de la fabrica din Craiova a plecat spre Suedia locomotiva electrică Transmontana nr. 019 pentru a fi testată de specialiştii din străinătate. A fost testată de către operatorii feroviari Rush Rail şi Green Cargo. A primit chiar şi un nume suedez: Rödluvan (Scufiţa Roşie).

Imagine indisponibilă


Cele două locomotive proaspăt livrate în Suedia FOTO Softronic

Operatorul feroviar de marfă din Suedia a fost mulţumit de rezultatul testelor, iar în 2017 Softronic a semnat cu acesta un contract pentru doi ani, cu posibilitatea de extindere până la zece ani. Săptămâna trecută, producătorul de la Craiova a onorat prima comandă: două locomotive LEMA, fabricate la cele mai înalte standarde.

"Aceste locomotive vor funcţiona în Suedia, dincolo de cercul polar, pâna în sud şi de aceea este nevoie să meargă la minus 40 de grade. Cele de la noi, cele din Ungaria, trebuie să meargă la minus 25 de grade. Au capacitatea de a trage trenuri de marfă de 3.200 de tone. Am onorat prima parte a contractului semnat cu partenerii suedezi. Urmează să se facă încercările pe calea ferata din Suedia, să se facă autorizarea locomotivelor, probele si apoi urmeaza celelalte comezi. Sperăm să mai producem pentru Suedia alte 6 locomotive electrice" a declarat Radu Zlatian, directorul de comunicare al Softronic.

Suedia nu este singura ţară interesată de la locomotivele electrice de la Craiova. "Sunt multe firme din străinătate interesate, le place ce facem noi la Craiova, însa capacitatea noastră este foarte mică. Avem circa 400 de angajaţi şi nu putem onora mai multe comenzi", a adăugat Radu Zlatian.

Producătorul de la Craiova mai are închiriate astfel de locomotive unor operatori feroviari din România şi Ungaria.

Înfiinţată în Craiova în anul 1999, având ca principală activitate modernizarea de locomotive, Softronic continuă tradiţia de peste 50 de ani a Craiovei, în construcţia de locomotive electrice. Firma produce locomotive şi trenuri electrice noi, dar realizează şi reparaţii tip RR, RG, RK pentru locomotive electrice vechi şi oferă soluţii şi echipamente pentru modernizarea acestora. Cel mai nou produs este rama electrica Hyperion ce îndeplineşte toate normele Europene de siguranţă si confort.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite