FOTO Încălzirea „modernă“ în oraşul Calafat: sobă la bloc, lemne cărate cu scripeţii. „Stăm patru oameni într-o cameră, în apartament e foarte frig“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul centralizat de încălzire al oraşului Calafat, din Dolj, a fost distrus în urmă cu nouă ani ani, când s-a închis termocentrala oraşului, iar de atunci oamenii au fost nevoiţi să găsească soluţii pentru încălzire, având în vedere că nu există posibilitatea încălzirii cu gaz. Unii şi-au făcut sobe la bloc şi au inventat un sistem cu scripeţi electrici, pentru a putea căra sacii cu lemne la etaj.

Familia Spulber (foto) se numără printre cei care urcă lemnele în casă, la etajul al treilea, cu un scripete electric. „Autorităţile din oraşul Calafat ne-au promis de nouă ani că vor reface sistemul centralizat de încălzire, dar sunt doar vorbe aruncate în campania electorală. Eu şi soţia nu am mai putut să cărăm sacii în spate până la etajul trei şi am văzut în Italia la fiul meu un astfel de mecanism. Mi-am cumpărat un motor şi mi-am făcut singur un scripete, iar cu ajutorul lui urc sacii cu lemne la etaj. Nu este normal ca în anul 2018 să avem sobă în casă şi să ne încălzim cu lemne. Taxe şi impozite plătim ca pentru oraş, dar condiţii avem mai rău ca la ţară. Oraşul Calafat a fost distrus imediat după Revoluţie, iar acum nimeni nu vrea să mai facă absolut nimic“, a povestit Constantin Spulber.

image

Oamenii care lemnele în casă cu scripeţii 

Autorităţile nu găsesc soluţii

Autorităţile din Calafat le-au promis oamenilor în fiecare an că vor repune pe picioare sistemul centralizat de încălzire, însă anul acesta au anunţat că nu o să se mai realizeze în zonă niciodată o astfel de investiţie. „Pentru Calafat nu există nicio perspectivă să se facă o centrală care să deservească tot oraşul. Deocamdată nu este nimic prevăzut în buget pentru a se realiza o astfel de investiţie“, a spus Leontin Afrenie, viceprimarul oraşului Calafat.

20.000 de apartamente din oraşul Calafat au sobe improvizate, iar unii oameni duc lemnele în apartament cu sacul sau cu sacoşa de cumpărături. „Soba am făcut-o în anul 2009 şi de atunci aşa ne chinuim. Pe nimeni nu interesează ce se întâmplă cu noi. Economia oraşului Calafat este la pământ, iar tinerii au plecat să munească în străinătate şi nu vor să se mai întoarcă acasă. Noi suntem o familie cu patru persoane şi facem focul de două ori pe zi într-o singură cameră. Cu toţii stăm în acelaşi loc, pentru că nu avem bani să cumpărăm lemne şi trebuie să facem faţă iernii. Pe timpul nopţii în Calafat s-au înregistrat şi -21 de grade, iar în apartament a fost foarte frig“, a precizat Marian Stancu, locuitor al oraşului Calafat.

image

Locuitorii oraşului Calafat au sobe în apartament din anul 2009

Oamenii din Calafat au mai declarat că au ajuns să îşi pună vieţile în pericol atunci când merg cu sacii de lemne în spate până în apartamente. „Este foarte greu să cari câte 20 de saci cu lemne până la etajul al patrulea, dar nu avem ce să facem. Am fost la un pas să cad pe scări de multe ori. Am ajuns să cumpărăm lemne din Bugaria, pentru că sunt mai ieftine, dar calitativ sunt mai proaste ca ale noastre. Credeţi că intersează pe cineva? Nu a venit nimeni să ne întrebe cum ne descurcăm. Politicienii vin doar la alegeri, iar după aceea uită ce ne-au promis. De nouă ani încearcă să găsească banii pentru realizarea unei centrale la Calafat şi tot n-au mai găsit. În zece ani tot mai multe apartamente vor fi abandonate, pentru că nu au condiţii de trai. Nu este normal să stai la oraş, dar să fie mai rău ca la ţară. Economia oraşului este la pământ şi aşa o să rămână şi peste 100 de ani. Autorităţile, în loc să profite de faptul că există podul care face legătura dintre Calafat şi Bulgaria şi să atragă invesitori străini, ridică din umeri. Fabrica de conserve, fabria de zahăr, dar şi uzina termică, toate au ajuns la fier vechi. Totul a fost distrus imediat după Revoluţie“, a  adeclarat un alt localnic din Calafat.        

image
Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite