Fostul primar din Giurgiţa, condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu şi delapidare

Fostul primar din Giurgiţa, condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu şi delapidare

Fostul primar din comuna Giurgiţa, condamnat la închisoare cu executare

Fostul primar al comunei Giurgiţa a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru delapidare şi abuz în serviciu. Sentinţa dată de magistraţii Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ancheta procurorilor doljeni în cazul primarului comunei Giurgiţa, Valentin Mitrică şi al contabilului Marin Nica, acuzaţi de delapidare abuz în serviciu şi fals intellectual, arată că bugetul local ajunsese sursă de finanţat firme „de casă“, dar şi capriciile edilului şef. Cei doi  sunt acuzaţi că, prin plăţile făcut ilegal şi contracte atribuite în aceaşi manieră au provocat din 2006 până în 2008 un prejudiciu total de peste 1,5 milioane de lei.
 
Fostul primar din comuna Giurgiţa  a mers până acolo încât şi-a încheiat, cu bani publici, o poliţă de asigurare de viaţă, prin intermediul soţiei sale, Ileana Mitrică, agent la o societate de profil. Tot cu bani ridicaţi ilegal din casieria instituţiei, Valentin Mitrică ar fi făcut o serie de deplasări, inclusiv peste graniţă, în Italia. Din dispoziţia acestuia, sume considerabile din bugetul local au ajuns să fie încasate nejustificat de doi angajaţi ai primăriei, Ciprian Climescu şi Claudiu Jurge, plăţi în plus şi pentru „prestări servicii“ neprecizate. Ultimului dintre ei, instituţia i-a achitat, cu girul lui Mitrică, şi taxele de masterat.       
90.000 de lei un closet
 
Cea mai mare parte a prejudiciului provine însă din plăţi efectuate pentru lucrări neexecutate sau supraevaluate şi din contracte grele încheiate fără licitaţie.Edificator este faptul că instituţia a plătit 90.000 de lei pentru WC de scândură, ridicat în curtea unei grădinţe sau 20.000 de lei pentru două porţi de fotbal ruginite. Potrivit rechizitoriului, primăria a achitat 980.000 de lei unor firme precum Sed Impex, Trust Construcţii Carpaţi sau Ned Construct, pentru lucrări pe care nu le efectuaseră. Doar în 2007, instituţia a atribuit prin încredinţare directă, încălcând astfel prevederile legale, contracte a căror valoare totală se ridică la 1,6 milioane de lei, fără TVA.
 
Condamnat la închisoare
 
Valentin Mitrică, fostul primar al comunei Giurgiţa,a fost condamnat pe data de 1 iunie la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Sentinţa dată de magistraţii Curţii de Apel Craiova este definitivă.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: