Fermierii din Dăbuleni sunt disperaţi că pepenii de Grecia au invadat pieţele. „Cred că vom arunca multă marfă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Muşat, producător Dăbuleni FOTO / Ana Popescu
Viorel Muşat, producător Dăbuleni FOTO / Ana Popescu

Producătorii de lubeniţă au anunţat că abia în aceste zile încep să-şi scoată marfa pe piaţă. Din cauza vremii, recoltarea a întârziat cu două săptămâni.

Fermierii din Dăbuleni speră ca anul acesta să aibă o producţie bună, chiar dacă, din cauza ploilor, apar cu marfa pe piaţă cu întârziere. „Marfa e bună, e gustoasă, vom scoate calitate pe piaţă", spune încântat Viorel Muşat, fermierul din Dăbuleni, care a reuşit să strângă în această perioadă primele 15 tone de marfă.

„Lubeniţa va pleca spre Cluj, Braşov şi Bucureşti. Tot ceea ce a existat pe piaţă până acum nu a fost marfă românească. Eu am avut noroc pentru că am reuşit să fac nişte contracte, dar e foarte greu să ne luptăm cu pepenii de Grecia", a mai declarat Muşat.

Cristina Popovici nu a avut norocul consăteanului său. „Voi merge cu marfa pe piaţă, dar tarabele sunt pline cu marfă de import, ieftină. Şi zic că e de Dăbuleni. Nimeni nu-i controlează. Degeaba mai scriu eu că e pepene de Dăbuleni dacă şi vecinul scrie la fel şi eu ştiu bine că pepenii sunt de Grecia", a declarat femeia.

Producătorii din Dăbuleni nu înţeleg de ce autorităţile nu intervin pentru a sprijini marfa autohtonă. „Mereu se laudă că vor să ajute fermierul român, dar nu fac nimic. Amintiţi-vă înainte cum era... nu mâncai pepeni decât după 20 - 25 iunie. Acum, până la sfârşitul lunii eşti sătul de pepene verde şi galben. Nu e normal. Cred că vom arunca multă marfă anul acesta", a declarat supărat agricultorul Aurel Encea.

Mulţi dintre comercianţi cred că puterea lor în lupta cu marfa de import ar putea fi câştigată doar dacă producătorii s-ar uni în asociaţii. „Noi, individual, nu putem intra în supermaket-uri, nu putem exporta, nu putem lucra la un nivel înalt. Deşi avem marfă de calitate. Cred că singura soluţie ar fi asociaţiile, cooperativele, dar sunt foarte puţini producători care agreează această idee".

Primarul comunei Dăbuleni crede şi el că oamenii şi-ar putea rezolva multe dintre probleme dacă ar da drumul la Cooperativa care deja există. "La Dăbuleni, s-a făcut o asociere între producători, dar totul a rămas pe hârtie. Oamenii nu mai au încredere, le e teamă ca cineva să nu-i înşele, e tare păcat că nu ajung la o înţelegere", a declarat Aurel Băjenaru, primarul comunei Dăbuleni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Demersuri pentru ca rafinăria cea mai veche din Europa, scoasă la vânzare pe OLX, să intre în patrimoniul naţional

Moţiunea PSD împotriva lui Cîţu, respinsă. Câte voturi mai trebuiau pentru demiterea Guvernului

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite