UPDATE FOTO Electroputere Craiova a construit prima locomotivă Diesel 1250 CP după o stagnare de 24 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locomotiva Diesel 1250 CP a fost proiectată şi realizată de Electroputere VFU-Reloc S.A, în parteneriat cu corporaţia americană Caterpiller. Vehiculul motor de cale ferată a fost finalizat, iar astăzi va fi prezentat.

UPDATE Locomotiva Diesel hidraulică 1250 CP a fost produsă în special penbtru export, iar reprezentanţii companiei au declarat că opt astfel de vehicule motor de cale ferată vor ajunge în occident. „Locomotiva se numeşte Terra Nova şi face parte dintre primele trei proiecte ale lui Caterpillar. În fapt, în Electroputere VFU Craiova- Reloc Craiova s-a creat o linie de fabricaţie pentru aceste locomotive care sunt proiectate a fi utilizate pe căi ferate cu ecartament îngust, ecartament medii până la căi ferate largi din spaţiul CSI. Este o locomotivă versatilă care poate funcţiona oriunde la nivel mondial. Este o locomotivă a viitorului ce întruneşte condiţiile stagiul 3B pentru emisii poluante care nu este încă obligatoriu în UE“, a spus Graţian Călin, managerul general Reloc S.A. 

Prima locomotivă construită la Craiova după 24 de ani are două motoare, are două transmisii hidraulice şi două cutii de viteză. Reprezentanţii companiei  Electroputere VFU-Reloc nu au vrut să facă public preţul unui astfel de vehicul, însă au anunţat că până la sfîrşitul acestui an se vor crea 100 de noi locuri de muncă. Compania poate produce trei locomotive pe lună şi are deja un precontract în Europa de Vest pentru opt locomotive. 

Firma Reloc S.A este deţinută de Grampet Grup. iar în prezent se numeşte Electroputere VFU-Reloc S.A Craiova. În anul 2012 a cumpărat producţia de locomotive de la Electroputere şi o parte a brandului respectiv. 

În ultimii 50 de ani la Craiova s-au fabricat peste 8000 de locomotive. 

   

Electroputere Craiova a înregistrat anul trecut pierderi de 13,1 milioane de euro. Uzina era cunoscută peste hotare în perioada comunistă pentru locomotivele şi echipamentele electrice realizate de muncitorii olteni.

Bani pentru investiţii 

Nicolae Ceauşescu a aprobat dezvoltarea uzinei de la Craiova în scopul construirii din anul 1967, a locomotivei electrice tip CoCo, seria 060-EA. Tot în aceaşi perioadă s-au adoptat măsuri pentru producerea de aparataj de înaltă tensiune şi motoare electrice (circa 3.000 de bucăţi pe an) şi realizarea a 360 de locomotive Diesel-electrice tip 060 DA şi 89 de locomotive electrice tip CoCo. La sfîrşitul anului 1969, Electroputere a realizat 150 de locomotive Diesel-electrice şi electrice pe an.

În perioada 1966-1970 au fost făcut investiţii la uzina din Craiova în valoare de 450 de milioane de lei.  Până în anul 1989 au fost construite peste 1.400 de locomotive Diesel-electrice şi aproape 1.000 de locomotive electrice.

Vândută pe bucăţi

Imediat după revoluţie, Electroputere Craiova a început să aibă din ce în ce mai puţine comeni, iar situaţia a devenit una critică. Uzina a fost scoasă la privatizare, iar în anul 2007 grupul Al Arrab din Arabia Saudită a preluat de la stat pachetul majoritar de acţiuni ale Electroputere, pentru suma de  2,3 mil. euro. Omul de afaceri Fatih Taher a promis la vremea respectivă că va face investiţii de câteva zeci de milioane de euro. A promis că o să producă la Craiova locomotive pentru a le exporta în Orientul Mijlociu. Producţia de locomotive a devenit o amintire, Taher a fost interesat doar de activele şi terenurile societăţii. A vândut uzina în urmă cu doi ani  pe bucăţi. 

Vom reveni cu amănunte!

Mai citeşte şi:

Locomotivele de la Electroputere Craiova, vândute în Cuba

Uzinele etalon din perioada comunistă, în pragul dezastrului. În epoca de glorie la Electroputere Craiova şi Fabrica de Avioane lucrau peste 16000 de oameni

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite