După ce-au dezinfectat 500 de scări de bloc la Craiova, autorităţile au realizat că folosesc un biocid periculos. „A fost o eroare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul Salubritate Craiova a primit avizul de la DSP Dolj să folosească produsul biocid cu menţiunea că acesta trebuie utilizat într-o concentraţie mică. Deşi s-au respectat toate indicaţiile, după ce au fost dezinfectate 500 scări de bloc, acţiunea a fost sistată. "Ei au greşit şi tot pe noi ne-au amendat".

După ce s-a dat ordonanţa militară prin care se cerea dezinfectarea tuturor scărilor de bloc din ţară, Serviciul Salubritate de la Craiova a demarat procedurile pentru achiziţionarea unui produs biocid. Pe piaţă se mai găsea doar Aldezin şi operatorul de salubritate, înainte să cumpere produsul, a întrebat DSP dacă acesta poate fi folosit spaţii deschise şi închise. 

Imagine indisponibilă

Răspunsul DSP a venit o zi mai târziu. Reprezentanţii Direcţiei şi-au dat acordul, dar au menţionat că produsul "poate fi ultilizat în concentraţie de 2% timp de 60 de minute pentru exterior şi interior". În aceeaşi adresă DSP a mai spus că "pentru interior se recomandă însă mai bine dezinfecţia cu lămpi cu ultraviolete".

Imagine indisponibilă

Chiar dacă ar fi fost "mai bine", Serviciul Salubritate din Craiova nu avea cum să achiziţioneze lămpi cu ultraviolete pentru 6000 de scări de bloc. Aşa că au achiziţionat produsul Aldezin, au respectat concentraţia impusă de DSP şi au demarat acţiunea. Nu au apucat să dezinfecteze decât 500 de scări de bloc pentru că DSP s-a răzgândit. "Ne-au chemat la ei să le ducem documentaţia, ne-au spus că e un produs periculos şi ne-au amendat. Nu ne-a venit să credem. Ei au greşit şi tot pe noi ne-au amendat. Vom contesta, bineînţeles, amenda care se ridică la 10.000 de lei", a declarat Mihai Butari, administratorul Serviciului Salubritate din Craiova.

„A fost o eroare. Nu DSP a greşit, ci un angajat de la noi. Nu DSP Dolj a dat amenda Salubrităţii. Amenda a fost data de Inspecţia Sanitară de Stat, care este o structură în cadrul DSP, aflată sub coordonarea directă a Inspecţiei Sanitare de Stat de la Ministerul Sănătăţii. Ei au desfăşurat de pe 1 aprilie o acţiune tematică de verificare a utilizării substanţelor biocide şi în cadrul acestei acţiuni tematice inspectorii sanitari au constatat ca produsele utilizate nu aveau indicaţie pentru folosirea lor ca dezinfecţie în spaţii închise. Aceste produse biocide sunt înregistrate într-un registru al biocidelor, un registru naţional care este public, iar substanţa utilizată nu avea această indicaţie. Produsul utilizat nu era avizat pentru dezinfecţia suprafeţelor şi spaţiilor închise. El este avizat pentru spaţii închise, cu care oamenii nu vin în contact. Nu se putea folosi în scările de bloc”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj. 

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite