Dosar penal la Spitalul din Filiaşi, în cazul pacientului în stare gravă, depistat cu covid-19

Dosar penal la Spitalul din Filiaşi, în cazul pacientului în stare gravă, depistat cu covid-19

Un dosar penal având ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, în cazul pacientului în fază terminală, de la spitalul din Filiaşi, judeţul Dolj, confirmat cu covid-19, a fost înregistrat, în 20 martie, pe rolul Parchetului Judecătoriei Filiaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dosarul penal are ca obiect infracţiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 297 şi art. 352 din Codul Penal.

Astfel, la data de 19.03.2020, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada 15-19.03.2020, funcţionari publici cu funcţie de conducere din cadrul Spitalului Filişanilor şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin neluarea măsurilor legale privind prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea de către un pacient a infecţiei COVID-19.

Prin gestionarea în mod defectuos a situaţiei create, un număr de 23 de cadre medicale din cadrul unităţii spitaliceşti au fost izolate la domiciliu, secţia Primiri-urgenţe a Spitalului Filişanilor fiind închisă.

Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de procedură penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, precum şi a principiului prezumţiei de vinovăţie, precizează Ministerul Public.

De asemenea, Ministerul Public mai informează că Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat  a înregistrat patru dosare penale, în care se fac cercetări in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de " zădărnicirea combaterii bolilor", constând în aceea că mai multe persoane sosite în România, de pe teritoriul statului italian – 5 persoane, şi austriac – 2 persoane, nu au respectat dispoziţia de autoizolare a lor la domiciliu.

Cercetările au reliefat că trei dintre aceste persoane nu aveau instituită obligativitatea autoizolării la domiciliu, această obligaţie fiindu-le impusă verbal de către medicul de familie. Cu privire la aceste aspecte, a fost informată Direcţia de Sănătate Publică Dolj, mai menţionează Ministerul Public.

Bărbatul din Filiaşi, judeţul Dolj, are 67 de ani şi a fost diagnosticat în Franţa, unde locuia de aproape 10 ani, cu cancer pulmonar în fază terminală. S-a întors în ţară în 6 martie, însoţit de un asistent social francez, iar nouă zile mai târziu a fost internat la Spitalul din Filiaşi. Medicii au cerut să i se facă un test, dar DSP Dolj a răspuns că acest caz "nu corespunde protocolului".

Luni seara, pe data de 16 martie, a făcut febră. "Am sunat din nou la DSP ş am cerut din nou să i se facă testul. Au venit a doua zi şi l-au făcut. Pe data de 18 martie ni s-a spus că testul a ieşit pozitiv", au mai declarat medicii.
 
Bărbatul a fost transferat cu izoleta la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova şi internat la Terapie Intensivă. 
Totodată, activitatea Compartimentului pentru Primiri Urgenţe a fost suspendată.
 
Acum, 23 de cadre medicale de la Spitalul din Filiaşi sunt în izolare.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările