Dezastrul ascuns de la noul stadion „Ion Oblemenco“ din Craiova. Arena a fost construită greşit, iar costurile totale ar fi, în realitate, mult mai mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul "Ion Oblemenco" din Craiova FOTO gdv.ro
Stadionul "Ion Oblemenco" din Craiova FOTO gdv.ro

În urma publicării documentelor legate de stadionul “Ion Oblemenco” din Craiova pe site-ul Ministerului Dezvoltării, a reieşit că arena a fost construită greşit, neconform cu standarele internaţionale.

Noul stadion "Ion Oblemenco" din Craiova urmează să fie gata până la mijlocul lunii septembrie, susţin autorităţile locale. Zilele trecute, însă, au fost publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării documentele legate de stadion, reieşind că arena a fost construită greşit, neconform cu standarele internaţionale. Potrivit documentelor oficiale, normele ISU nu corespund, mai trebuie construit un etaj, arena nu rezistă la vânt. În plus, pentru a se încadra în costuri, a fost micşorată cu 10 metri.
 

“După cum se menţionează în actele emise de guvern, aceste modificări nu au generat cheltuieli suplimentare faţă de suma estimată şi alocată de la început, stadionul urmând să coste 52.656.000 euro. Toţi banii provin de la bugetul de stat, deşi, iniţial, în 2013, primarul de atunci al Craiovei, Olguţa Vasilescu, promitea că va fi finanţat parţial din fondurile europene”, scrie prosport.ro.

Jurnaliştii de la GdS au refăcut traseul finanţărilor pentru lucările de construire a stadionului şi au descoperit un lucru pe care autorităţile l-au ţinut ascuns mai bine de doi ani. 
 

“Costul lucrărilor a fost mărit din pix cu 7,4 milioane de euro. Ca să-i dea o formă de legalitate, Ministerul Dezvoltării a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern prin care indicatorii tehnico-economici ai proiectului s-au redus, deci statul a făcut economii la buget. Marea şmecherie este următoarea: guvernul vorbeşte de economii, dar se raportează la vechii indicatori aprobaţi printr-o hotărâre de guvern din 2014 semnată, printre alţii, de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, şi nu la costul real obţinut în urma licitaţiei câştigate de constructor, cu mult mai mic decât respectivii indicatori. Prin noua hotărâre de guvern se maschează, astfel, o diferenţă de costuri de 7,4 milioane de euro”, scriu cei de la GdS.

De ce ar costa stadionul mai mult? “Ministerul Dezvoltării a publicat, pe data de 12 iulie, un proiect de hotărâre de guvern prin care doreşte să modifice indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de construire a stadionului din Craiova aprobaţi iniţial printr-o hotărâre de guvern din octombrie 2014. Din respectivul proiect reiese că stadionul a suferit modificări importante şi s-au făcut anumite economii, iar necesitatea aprobării lui este dată de armonizarea tuturor schimbărilor operate la proiect. Ulterior, data proiectului a fost modificată ca fiind 14 iulie, iar termenul de depunere a propunerilor a fost redus de la zece la cinci zile. Detaliile legate de modificări au ridicat semne de întrebare”, susţin cei de la GdV.

Aşadar, pentru asigurarea cerinţelor internaţionale, a intervenit necesitatea revizuirii indicatorilor tehnico-economici avizaţi în baza Studiului de Fezabilitate emis în 2014 pentru Complexul Sportiv Craiova – Stadion de Fotbal, se arată în preambulul proiectului.

“Prima modificare, prima surpriză: regimul de înălţime a stadionului devine P+6E în loc de P+M+4E, cât era în caietul de sarcini…Totodată, a fost realizat un studiu de vânt în tunel aerodinamic pentru determinarea încărcării locale şi structurale de vânt cvasiconstantă pe acoperiş şi faţada pentru noul stadion de fotbal din Craiova…. Consecinţa? Înălţimea acoperişului a fost redusă de la 60 de metri în caietul de sarcini, la 50 de metri…”, scrie GdS.ro.

stadion oblemenco craiova

Reprezentanţii CNI susţin că studiul de fezabilitate iniţial nu a conţinut aceste informaţii descoperite pe parcurs, “deoarece el a reprezentat doar o idee a ceea ce dorea CNI să construiască. Nici suma plătită pentru realizarea lui nu acoperea efectuarea acelor studii în urma cărora s-au făcut modificările. Astfel de studii costă zeci de mii de euro, iar ele au fost realizate de firma de proiectare după atribuirea contractului. Ca să stea toată lumea liniştită, toate aceste modificări au fost executate la timpul lor, pe parcurs, deci nu trebuie dat jos acoperişul“, a precizat Adrian Cefalan, directorul de Investiţii din cadrul CNI.

“Ministerul Dezvoltării susţine că, în ciuda creşterii suprafeţelor construite, s-au făcut economii de circa 1,6 milioane de lei, adică aproximativ 350.000 de euro…Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 239.979.000 lei / 52.656.000 euro. Datele financiare arată opusul. Într-adevăr, raportat la vechii indicatori din 2014, cei noi arată o sumă mai mică (239 faţă de 241 de milioane de lei). Raportaţi însă la suma la care s-a câştigat licitaţia, indicatorii sunt mult mai mari, fie că vorbim de cei vechi sau cei noi. Contractul pentru proiectarea şi execuţia stadionului a fost atribuit în luna mai 2015 unei asocieri formate din firmele SC CON-A SRL – SC ACI CLUJ SA – SC NISAL SRL şi SC DICO şi ŢIGĂNAŞ Birou de proiectare SRL, având ca lider asocierea SC CON-A SRL. Suma la care a fost câştigată licitaţia a fost de 166 de milioane de lei fără TVA (aproximativ 200 de milioane de lei cu TVA, adică 45 de milioane de euro). Potrivit anunţului de atribuire din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, asocierea de firme se obliga ca în schimbul banilor să proiecteze şi să asiste lucrarea, să execute lucrările, să amenajeze terenul, să asigure utilităţile, să doteze stadionul, să facă organizarea de şantier. Pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute a fost alocat un procent de 5% din contract.

Diferenţa între indicatorii aprobaţi de guvern şi cei pe care vrea să-i aprobe şi suma de la licitaţie este de circa 7,4 milioane de euro. Pare acoperirea perfectă pentru o creştere a costurilor lucrărilor, fără să se spună public acest lucru. Datele financiare arată astfel:

– valoarea contractului atribuit: 45,2 milioane de euro la un curs de 4,4 lei

– indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin HG 900/2014: 241.635.000 lei, adică 54,9 milioane de euro

– indicatorii propuşi prin noul HG: 239.979.000 lei, adică 52,6 milioane de euro, la un curs de 4,55 lei”, mai scrie gdv.ro.

Conform celor de la CNI, stadionul din Craiova va fi predate până în 20 septembrie.

Citeşte şi:

Stadionul Oblemenco din Craiova va avea şase etaje. Construcţia va dura încă patru luni

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite