Deşeurile radioactive, în dezbatere pe sărite la Bechet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bechet, bulgarii au evitat să ofere amănunte despre impactul depozitului de la Radiana.Vecinii şi-au expus, în schimb, pe larg planurile tehnice pentru viitoarea construcţie, în timp ce românii au dovedit că nici un protest nu pot să planifice.

O dezbatere publică privind intenţia autorităţilor bulgare de a amplasa un depozit de deşeuri radioactive la patru kilometri de graniţa cu România, lângă Koslodui, a fost organizată ieri, la Căminul Cultural din Bechet. La discuţii au luat parte parlamentari de Dolj şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, în timp ce vecinii de peste Dunăre i-au avut drept emisari chiar pe autorii proiectului, de la Întreprinderea de Stat „Deşeuri Radioactive“, însoţiţi de oficiali din cadrul Ministerului Mediului.

Bulgarii şi-au lăudat în fel şi chip planul, susţinând că acesta nu reprezintă un pericol pentru malul românesc al fluviului. Ei au insistat asupra detaliilor tehnice ale proiectului, oferite cu generozitate, însă au evitat temele de real interes, cum ar fi riscurile pe care le-ar implica o inundaţie de proporţii sau un atac asupra depozitului de deşeuri. În ceea ce priveşte consecinţele pentru populaţia din zonă, s-au rezumat la a spune că nu vor fi efecte negative. „Obiectivul principal al acestui proiect este asigurarea îngropării deşeurilor de joasă şi medie radioactivitate în condiţii de siguranţă maximă a populaţiei, personalului şi mediului. Noi nu vom îngropa deşeuri de înaltă radioactivitate, respectiv combustibil nuclear uzat. Nu vor fi îngropate nici deşeuri din străinătate. Vor fi deşeuri radioactive provenite din domeniul medical şi din industrie, dar există şi deşeuri provenite din centrala de la Koslodui“, a spus Ira Stefanova, conducătoarea de proiect. Aceasta a adăugat că zona Radiana a fost aleasă pentru amplasarea depozitului deoarece „oferă cele mai bune condiţii din punct de vedere geologic“.

Afirmaţia este contrazisă însă vehement de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care au luat parte ieri la dezbatere şi care spun că amenajarea depozitului pe amplasamentul ales de bulgari ar putea provoca o adevărată catastrofă în sudul României dacă Dunărea se va revărsa din nou, aşa cum s-a întâmplat în 2006. „România ar fi cea mai afectată în caz de calamitate, nu Bulgaria, pentru că vântul bate în direcţia noastră. Noi avem câmpie, ei au lanţ muntos şi îşi protejează populaţia până la Sofia. Cerem stoparea proiectului sau mutarea depozitului dincolo de munţi“, a spus Dan Trifu, vicepreşedintele Fundaţiei Eco Civica. Acesta a acuzat şi faptul că documentaţia de mediu prezentată de partea bulgară este superficială. „Problema cea mai gravă a raportului este că doar o mică parte este tradusă. Lipsesc detalii importante, precum timpii de evacuare, secundă cu secundă, în caz de dezastru. Nu sunt descrise sistemele de canalizare sau transport. Păi, vor să lase aceleaşi canale, care probabil sunt şi distruse?! Raportul de securitate nucleară pe care îl prezintă ei trebuie să fie unul corect. Ce ne-au dat până acum e frecţie la un picior de lemn“, a conchis Trifu. Fundaţia condusă de acesta, alături de alte asociaţii ecologiste, anunţase, de altfel, organizarea unui amplu prostest, la care ar fi urmat să participe 300 de persoane. În cele din urmă, s-au strâns în jur de 100, iar demonstraţia s-a transformat într-o acţiune de informare a localnicilor cu privire la riscul amplasării depozitului de deşeuri în zona Radiana. Tinerii prezenţi în faţa Căminului Cultural au purtat, ce-i drept, bannere prin care îşi exprimau dezaprobarea faţă de proiect, pe care le-au afişat în linişte.

Potrivit raportului prezentat de bulgari, construirea depozitului de la Radiana ar trebui să înceapă anul viitor, unitatea urmând să fie operaţională în 2015. Ea va funcţiona timp de 60 de ani, iar procedurile de închidere vor începe în 2075 şi vor dura 15 ani. Din 2090 până în 2390, depozitul se va afla sub control instituţional. „De ce să fie funcţională 60 de ani şi de ce la Koslodui, în condiţiile în care centrala nucleară de aici se va închide? Noi credem că nu numai Bulgaria îşi va depozita aici deşeurile, ci mai multe state din Uniunea Europeană“, a mai spus Dan Trifu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite