De ce se feresc ţăranii din Dăbuleni să vândă pepenii străinilor. „Ce, bă, noi muncim să-i îmbogăţim pe alţii?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
lubeniţă Dăbuleni

Polonezii sunt primii care au început să prindă gustul pepenilor dulci din România şi deja marfa poate fi găsită în marile lor magazine. Pe locul doi se află bulgarii care au descoperit că afacerea cu lubeniţa este profitabilă. Şi ucrainienii au început să bată drumul Dăbuleniului. Comercianţii nu ştiu să vorbeasă româneşte, iar localnicii nu ştiu engleză şi de aici încep problemele.

În Dăbuleni au început să vină tiruri din străinătate. Zilnic, localnicii întâlnesc şoferi din Polonia, Bulgaria sau Ucraina. Oamenii, însă, nu se înghesuie să-i convingă pe cei de peste hotare să le cumpere marfa.

„Nu ne înţelegem cu ei. Doar ridicăm mâna unii la alţii şi ne salutăm. Ei nu ştiu o boabă româneşte, noi nu ştim limba lor. Cum să negociem? Unii nu ştiu nici engleză, că eu aş putea să-l mai aduc pe fiu-meu să-mi traducă, dar dau din umeri”, a declarat Mihai Oprişan.

Comercianţii străini găsesc, însă, de fiecare dată intermediari care să-i ajute. „Acum au apărut interpuşii ăştia. Sunt câţiva care au lucrat prin Polonia, ştiu limba lor, şi ei merg să negocieze direct pe câmp cu oamenii. Mulţi acceptă că scapă mai repede de marfă, dar primesc foarte puţin, în jur de 30 de bani pe kilogram”, spune un alt localnic, vecin de tarabă cu Oprişan.

lubeniţă Dăbuleni

Producătorii sunt convinşi că străinii oferă, însă, mult mai mult. „Eu nu cred că atât dă polonezul. Doar 30, maxim 40 de bani pe kilogram. Intermediarii cine ştie cât îşi pun... Am auzit că cel puţin tot pe atât. Nouă, normal, nu ne convine, mereu vorbim între noi. Ce, bă, noi muncim să-i îmbogăţim pe alţii? Aşa ar vrea intermediarii ăştia, dar nu-i corect”, a explicat Vasile Coman, un alt producător.

Conducerea Primăriei din Dăbuleni îşi doreşte ca lubeniţa să ajungă pe meleaguri străine, dar vrea şi ca drepturile producătorilor să fie apărate. „Avem deja înfiinţată Cooperativa Patria Lubeniţei, funcţionează de anul trecut şi are deja peste 60 de membri. Era exact ceea ce ne lipsea. Anul acesta vom încerca să încheiem  contracte ferme cu parteneri străini pentru anul agricol următor. Atunci sperăm ca toată lumea să fie mulţumită”, a declarat Claudia Ghiţă, purtător de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.

lubeniţă Dăbuleni


Pe tarabele oamenilor sunt peste 150 de tone de lubeniţă care aşteaptă să fie vândute. Au recoltat deja toţi pepenii de pe cîmp. Localnicii spun că din cauza vremii capricioase, producţia a fost mai slabă decât anul trecut, dar sunt mulţumiţi că preţul a rămas acelaşi ca în 2018.

La Dăbuleni, pepenele verde se vinde între 50 şi 85 de bani, iar cel galben între 80 de bani şi 1 leu şi 50 de bani.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite