
Weekendul acesta a adus temperaturi ridicate în toată ţara. În Dăbuleni, judeţul Dolj, în „patria lubeniţelor“, termometrele au arătat chiar şi 50 de grade Celsius. Localnicii sunt obişnuiţi cu aerul fierbinte şi cu dunele de nisip şi spun că locuiesc în „Sahara României“.
Localnicii din Dăbuleni au trecut în acest weekend prin temperaturi extrem de ridicate, care le-au adus aminte că sunt „Sahara României“. Cu toate astea, oamenii rememorează că, înainte de 1989, pământul nisipos din zonă a fost transformat într-un paradis agricol.
În perioada 1960-1970, aici au fost cultivate peste 60 de specii de plante, iar pomii şi viţa de vie au servit ca perdele de protecţie în calea dunelor de nisip. „Imediat după Revoluţie s-a distrus sistemul de irigaţii şi s-a furat absolut totul. Zona s-a transformat imediat în Sahara, iar acum putem să observăm cu ochiul liber cum arată totul. Peste 20 de ani o să vedeţi cât de afectat va fi sudul Olteniei din cauza deşertificării. Au mai fost plantate perdele de pomi, dar nu suficiente pentru a putea face faţă acestei situaţii. La ora 12.00 temperaturile în această zonă pot ajunge şi la 50 de grade. Nisipul arde atât de rău încât nici încălţat nu poţi să rezişti mai multe de cinci minute pe câmp“, a povestit Gigi Bârzăneanu, locuitor în comuna Dăbuleni.

Au început experimentele
Pentru că terenul este unul nisipos, în zonă oamenii s-au apucat de cultivat pepeni verzi, iar astfel au devenit celebrii în toată ţara. În urmă cu cinci ani, printre pepeni s-au plantat şi soiuri tropicale, ca un experiment. Imediau au apărut şi roadele, iar producţia a fost una peste aşteptări.

„Terenurile de la Dăbuleni sunt nisipoase, aride, dar şi slabe din punct de vedere al fertilităţi. În urma cercetărilor s-a dovedit că pe lângă salcâmi se pot amenaja şi anumite culturi care pot aduce beneficii. S-a început cu pepenii verzi, iar oamenii au obţinut imediat producţii-record, iar acum s-a ajuns să se planteze fasole africană, arahide, dar şi cartofi dulci din Coreea. În acest proces de degradare, factorul uman a avut contribuţia cea mai mare. În Dăbuleni au avut loc defrişări şi au fost eliminate perdelele de protecţie care au stat în calea acestor dune de nisip“, a declarat Dumitru Voicu, inginer agronom.

„Cei din Africa sunt obişnuiţi cu astfel de lucruri, însă la noi au apărut aceste dune de nisip imediat după 1989. Dacă treci prin zonă în momentul în care bate vântul pur şi simplu nu poţi respira. Suntem singurul deşert din România. La noi la Dăbuleni temperaturile depăşesc vara 40 de grade, abia mai putem respira. Totul s-a distrus atunci după revoluţie şi nu s-a mai făcut mai nimic. S-a mai împădurit zona cât de cât şi a mai fost acoperit nisipul, dar mai este mult de lucru la acest capitol. Noi nu putem să cultivăm mai nimic pe aceste terenuri nispoase. Am încercat să punem grâu, porumb, dar degeaba. Nu există sistem de irigaţii, iar totul este ars de soare“, a spus Ion Avram din oraşul Dăbuleni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: