Cum a reuşit un bărbat să scape de plata daunelor pentru o postare în care a jignit o femeie pe Facebook

Cum a reuşit un bărbat să scape de plata daunelor pentru o postare în care a jignit o femeie pe Facebook

Foto time.com

Un bărbat obligat deTribunalul Dolj să plătească daune morale de 3.000 de lei unei femei pentru o postere pe o reţea de socializare, cu afirmaţii denigratoare la adresa acesteia, a câştigat la apel procesul cu reclamanta. Deşi contul de pe care a fost făcută postarea avea numele şi fotografia pârâtului, instanţa de apel a considerat, luna trecută, că nu s-a făcut dovada certă în speţă că bărbatul este persoana care a deschis contul respectiv.

Cei doi se cunoşteau şi personal şi avuseseră câteva disensiuni, inclusiv pe teme politice. Postarea în care femeia era jignită şi descrisă drept una de moravuri uşoare a fost făcută în luna august anul 2016, pe pagina de Facebook în care apărea, ca utilizator, pârâtul (cu nume şi poză - elemente ce au creat convingerea că acest cont de Facebook a fost deschis de pârât). Ulterior însă, afirmaţiile au fost şterse de pe Facebook, iar apoi, contul a fost desfiinţat.  

Instanţa de fond (Tribunalul Dolj) a apreciat că, "deşi  pârâtul, pe parcursul procesului a menţionat că nu cunoaşte cine a deschis această pagină de socializate pe numele său, acesta nu a făcut nicio dovadă în acest sens, în condiţiile în care în cazul unui furt de identitate, primul demers la care se gândeşte orice persoană diligentă este aceea de a formula o plângere la organele de poliţie pentru a se face verificări în acest sens", potrivit www.rolli.ro.

În cererea de chemare în judecată, femeia a solicitat obligarea pârâtului la plata sumei de 50.000 Euro, însă atingerea adusă onoarei sale a fost apreciată din punctul de vedere al cetăţeanului obişnuit, înzestrat cu o sensibilitate medie. Aşa că pârâtul a fost obligat să plătească reclamantei doar suma de 3.000 lei, cu titlul de daune morale.

"Nu îi revine pârâtului obligaţia de a dovedi că nu este titularul contului"

Bărbatul a atacat decizia, iar pe 14 ianuarie 2019, Curtea de Apel Craiova a concluzionat că nu s-a făcut dovada certă în speţă că pârâtul este una şi aceeaşi persoana care a deschis contul respectiv şi care a difuzat afirmaţii denigratoare la adresa reclamantei. 

"În cazul acţiunii în răspundere civilă delictuală, nu îi revine pârâtului obligaţia de a dovedi că nu este titularul contului de Facecebook pe care au fost postate expresii şi cuvinte jignitoare ci, având în vedere dispoziţiile art. 249 CPC potrivit cărora <<cel care face o susţinere în cursul procesului trebuie să o dovedească, în afară de cazurile anume prevăzute de lege>>, sarcina probei aparţine tot reclamantei care are obligaţia de a dovedi faptul că autorul faptei ilicite cauzatoare de prejudicii este pârâtul", se arată în considerentele deciziei nr. 75/2019 a Curţii de Apel Craiova, citate de legalland.ro.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: