Cum ne pregătim copiii pentru prima zi de grădiniţă. Micuţii trebuie obişnuiţi cu ideea că merg într-un loc nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii trebuie pregătiţi din timp pentru grădiniţă Foto: Shutterstock
Copiii trebuie pregătiţi din timp pentru grădiniţă Foto: Shutterstock

Prima zi de grădiniţă poate fi un adevărat calvar atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. Specialiştii ne sfătuiesc să îi pregătim pe cei mici din timp şi să le povestim exact ce o să facă acolo.

Psihologii susţin că, în momentul în care alegem să înscriem copilul la grădiniţă, trebuie să începem să îi povestim că urmează o nouă etapă în viaţa lui. Trebuie să se familiarizeze cu ideea că o să meargă într-un loc nou, iar acolo va putea să îşi facă noi prieteni.

„Acomodarea într-un loc nou se face treptat şi ar fi indicat ca părinţii să aducă la grădiniţă jucăria preferată a copilului, un obiect cu care doarme sau stă la masă. Acest lucru îi dă micuţului un plus de siguranţă şi acomodarea este mult mai simplă. Părinţii trebuie să nu le arate copiilor că sunt îngrijoraţi de faptul că rămân la grădiniţă, pentru că cei mici speculează imediat acest lucru, iar de aici la un şantaj sentimental nu este decât un pas. Părintele este cel care trebuie să îl îndrume pe copil către educatoare“, a spus psihologul Cristina Vlad.

Cum pregătim copilul pentru grădiniţă:

- Copilul trebuie să aibă întotdeauna siguranţa că părinţii se întorc după ei. Este indicat ca, în momentul în care plecaţi undeva, să îi repetaţi celui mic că o să reveniţi. În momentul în care ajungeţi acasă trebuie să îi spuneţi: m-am întors cum ţi-am promis.

- În momentul în care îl înscrieţi la grădiniţă trebuie să îi povestiţi de activităţile de acolo. Mergeţi împreună la spaţiul de joacă şi faceţi cunoştină cu educatoarea şi cu copiii.

- Părinţii trebuie să le povestească copiilor în momentul în care se hotărăsc să îi ducă la grădiniţă că acolo îşi pot face prieteni noi. Micuţul trebuie să ştie şi despre programul pe care trebuie să îl respecte, mai ales dacă trebuie să rămână la program prelungit.

- În momentul în care duceţi copilul la grădiniţă este indicat să ştie să mănânce singur. În momentul în care o să observe că se poate descurca singur va avea încredere şi siguranţă în forţele proprii.

- Copilul poate merge la grădiniţă cu o jucărie de care nu se desparte, iar în acest fel poate trece mai uşor peste faptul că nu cunoaşte pe nimeni.

Specialiştii au mai precizat că părinţii cred că refuzul copiilor de a merge la grădiniţă îşi are rădăcinile în atitudinea educatoarelor. „Este adevărat că influenţa educatoarei este extrem de importantă, dar majoritatea ştiu cum să se comporte în primele zile cu copiii. Părinţii trebuie să vadă în primul rând dacă cel mic manifestă o reacţie de frică sau de furie în momentul în care o vede pe educatoare. În general se ataşează de ele, fiind singuri adulţi din încăpere“, a mai spus psihologul Cristina Vlad.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite