Cum le îmbolnăvesc anticoncepţionalele pe femei şi ce se produce în corpul lor când iau pilula de a doua zi - sfaturile medicilor despre pastilele-„otravă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilulele contraceptive administrate pe o perioadă mai îndelugată pot avea reacţii adverse
Pilulele contraceptive administrate pe o perioadă mai îndelugată pot avea reacţii adverse

Anticoncepţionalele sunt considerate cea mai sigură metodă de protecţie, însă medicii trag un semnal de alarmă şi insistă ca aceste medicamente să fie administrate după un control amănunţit. Persoanele care au hepatită cronică sau cancer genital nu au voie să recurgă la astfel de pilule.

Anticoncepţionalele sunt catalogate de medicii ginecologi în două feluri. În primul rând protejează femeia de apariţia unei sarcini nedorite, iar în al doilea rând administrate pe termen lung provoacă o serie de efecte secundare care pot pune viaţa în pericol femeilor.

„Vizita la medicul ginecolog este obligatorie odată pe an. Există metode contraceptive adaptate fiecărei persoane în funcţie de vârstă sau frecvenţa contactelor sexuale. În primele trei luni în unele cazuri pot apărea senzaţii de greaţă, dureri la nivelul sânilor sau prelungirea menstruaţiei. Doamnele şi domnişoareele care au început un tratament cu anticoncepţionale trebuie să verifice tot timpul tensiunea arterială, glicemia, iar odată la câteva luni să îşi facă un set de analize mai amănunţit. Organismul se acomodează cu astfel de pilule în trei luni. Acestea nu trebuiesc întrerupte în cazul în care apar tot felul de stării care practic le dau o stare de discofort. Este bine de ştiu că femeile care suferă de hepatită cronică sau cancer genital nu au voie să urmeze un tratament cu pilule“, a povestit Marius Stanciu, medic ginecolog în Craiova.

Anticoncepţionalele afectează organismul

Medicii nu le recomandă tinerelor să urmeze un tratament cu anticocepţionale în perioada adolescenţei. 

„După vârsta de 17 ani intră în discuţie pilulele. Pentru a urma un tratament cu astfel de medicamente, este indicat să consultăm medicul ginecolog şi nu internetul. Din păcate tot mai multe tinere nu iau aceste pastile la timp, iar în momentul în care îşi aduc aminte consumă câte două sau trei pe zi. Majoritatea fac abuz de pastila de a doua zi. Persoanele care fumează, au probleme cu circulaţia sângelui sau au suferit un infarct şi fac abuz de aceste pilule ar putea avea probleme grave de sănătate. După o perioadă de administrare continuu, este obligatoriu o pauză de aproximativ 6 luni“, a mai declarat medicul ginecolog Stanciu.

Anticoncepţionalele pot avea şi reacţii adverse asupra organismului. „Medicamentele pot determina tulburări oculare, gastro-intestinale (greaţă, vărsături, durei abdominale sau diaree), tulburări ale sistemului nervos, iar aici intră migrena, stări depresive, cefalee, modificări de dispoziţie sau scăderea libidoului. Pot apărea dureri la nivelul sânilor, secreţii vaginale, erupţii cutanate sau urticarie“, a mai precizat medicul ginecolog.

Administrarea contraceptivelor pe cale orală reduce riscul apariţiei cancerului ovarian, dar există apariţia unui risc mai mare de cancer de sân. Astfel de pilule sunt administrate timp de 21 de zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Urmează o perioadă de 7 zile de pauză care permite instalării sângerării menstruale. Pilulele trebuiesc luate în fiecare zi la aceeaşi oră. 

Avantajele anticoncepţionalelor:

-reduce durereile menstruale ăi reglează ciclul în 90% dintre cazuri

-elimină durerea  de ovulaţie

-reduce semnificativ riscul de canceri ovarian

-reduce apariţia chisturilor ovariane

Dezavantajele anticoncepţionalelor:

-pot apărea dureri mamre

-greaţă sau vomă

-cefalee

-creşterea în greută din cauză că reţin apa în apa în organism

-complicaţii: hipertensiune arterială, tromboembolism venos, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic

-scăderea libidoului

- nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmisie sexuală  

Steriletul o soluţie

Unele oltence au declarat că steriletul este una dintre cele mai sigure metode de contracepţie, dar şi cea mai ieftină. „În momentul în care am aflat la ce riscuri mă pot expune dacă urmez un tratament cu anticoncepţionale am decis să recurg la montarea unui sterilet pentru o perioadă de 5 ani. Este o metodă sigură în momentul în care nu îţi mai doreşti să aduci pe lume un copil. Am luat această decizie la doi ani de când am născut. Medicul mi-a spus că riscul unei sarcini este de 3 la sută în cazul utilizării dispozitivului pe bază de cupru şi de 2 la sută în cazul celui hormonal“,a  declarat Anca Toma.

Medicii au mai precizat că anticoncepţionalele din ziua de astăzi nu mai duc la infertilitate pentru că au doză mică de estrogen.     

Vă mai recomandăm:

Scandalul anticoncepţionalelor, pe înţelesul tuturor. Cât de periculoase sunt, de fapt, aceste pastile. Controversatele pilule contraceptive Diane 35 începuseră să fie retrase de pe piaţă de numai câteva zile când Agenţia Naţională a Medicamentelor şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a transmis o nouă ştire: tratamentul Diane va putea fi prescris în continuare în România, dar numai pentru acnee, nu şi pentru prevenirea sarcinilor nedorite.

Mituri despre anticoncepţionale. Potrivit unui amplu studiu din 2011, care a analizat 49 de cercetări dedicate acestui subiect, medicii englezi au ajuns la concluzia că anticoncepţionalele nu au o legătură directă cu îngrăşarea unei persoane. Cu toate acestea, un studiu din 2009, publicat în revista American Journal of Obstetrics and Gynecology, menţionează că femeile care utilizează anticoncepţionalul Depo-Provera pot lua în greutate circa 5 kilograme în trei ani.

La ce să se aştepte o femeie după ce se lasă de pilule. Folosirea contraceptivelor orale produce o serie de schimbări în organismul feminin, intervenind în echilibrul hormonal natural. Drept urmare, întreruperea acestei metode anticoncepţionale, mai ales dacă a fost utilizată timp îndelungat, implică o serie de manisfestări atât fizice, cât şi emoţionale.        

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite