Cum a făcut avere Mihai Anghel, cel mai înstărit dintre bogaţii Olteniei

Cum a făcut avere Mihai Anghel, cel mai înstărit dintre bogaţii Olteniei

Mihai Anghel se află pe locul 106 în Topul Forbes "500 Miliardari". Foto: arhivă

Personaj controversat pentru opinia publică din Bănie, Mihai Anghel, cel mai bogat oltean din Topul Forbes "500 Miliardari",  nu şi-a început afacerile în agricultură, domeniu din care a reuşit să scoată zeci de milioane de euro, ci în vânzări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recunoscut astăzi drept unul dintre cei mai mari agricultori ai ţării, cu o suprafaţă în arendă sau proprietate de 22.000 de hectare, Mihai Anghel a intrat în afaceri în 1994, înfiinţând compania Oltyre, care avea ca obiect de activitate distribuţia de cauciucuri. Cum vânzările nu au mers atât de bine pe cât se aştepta omul de afaceri, Anghel s-a reorientat spre cultivarea cerealelor.

Acuzat de procurori


În 1999, Anghel a cumpărat Cerealcom, tranzacţie aflată de mult timp în atenţia organelor de cercetare penală. Anghel este bănuit de procurori că a preluat atât Cerealcom, cât şi Cervina Segarcea fără o reevaluare a capitalului social. Omul de afaceri ar fi plătit pentru Cerealcom doar 1,9 milioane de lei deşi societatea valora 12,5 milioane, în timp ce prejudiciul în cazul firmei Cervina ar de 7,5 milioane de lei.


Anghel a investit masiv în utilajele agricole folosite pe câmpurile aflate în proprietate sau arendă şi a reuşit să aibă, de-a lungul timpului, producţii de grâu peste medie. În 2004, cifra de afaceri a Cerealcom ajunsese la 68 milioane de dolari, în timp ce în 2010 cifra de afaceri a companiei a depăşit 253 milioane de lei. De altfel, Cerealcom este şi cea mai mare din grupul de firme deţinute de Anghel, comercializând anual 400.000 tone de cereale.

30 milioane de euro, investite în via de la Segarcea


Din 2002, Anghel s-a lansat în afaceri cu vinuri. Banii nu au venit însă repede. A cumpărat vechea cramă a Casei Regale de la Segarcea şi a reinventat marca Domeniul Coroanei Segarcea, recunoscută astăzi în întreaga ţară. Anghel a înlocuit la Segarcea 300 de hectare de vie şi a făcut investiţii totale de 30 milioane de euro, din fonduri proprii dar şi europene. Cele 300 de hectare plantate cu viţă-de vie îi aduc omului de afaceri anual două milioane de sticle de vin, produsul fiind clasat pe segmentul superior.
Într-un top al celor mai mari producători de vinuri, în funcţie de cifra de afaceri realizată anul trecut, Domeniul Coroanei Segarcea se află pe locul 14, cu afaceri de 3,2 milioane de euro.

Despre locul 106 ocupat în Topul Forbes şi nominalizarea drept cel mai avut dintre olteni, Mihai Anghel a declarat că a reuşit să facă profit făcând acelaşi lucru "de 20 de ani": agricultură. " Nu ştiu cum alţii să se pronunţe, când nici eu nu ştiu ce avere am. Stau într-o casă cu trei camere, că asta e situaţia şi încerc să dezvolt afacerea",a spus Anghel, pentru "Adevărul".

Află cât de mare este averea miliardarului Mihai Anghel din noul Top Forbes "500 Miliardari" pe care îl găsiţi la chioşcurile de ziare!

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările