Cum ne dăm seama dacă avem probleme cu tiroida. Cinci semne care ar trebuie să ne trimită la medicul endocrinolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tiroida este una dintre cele mai importante glande ale corpului, iar femeile sunt cele mai afectate. Un simplu test TSH ne poate spune exact dacă suferim de această afecţiune.

În momentul în care apare oboseala, slăbiciunea musculară, pierderea sau creşterea ponderală, modificarea fluxului menstrual, cu siguranţă avem probleme cu tiroida. Această afecţiune netratată poate duce la infertilitate sau avort spontan.

„Această glandă poate să dezvolte anumite boli, aşa că o ecografie de control trebuie făcută în adolescenţă, după ce aţi născut, dar şi după vârsta de 40 de ani. Una din opt femei suferă de această afecţiune şi asta pentru că sunt mult mai vulenrabile în faţa patologiei tiroidiene. La 3-6 luni după naştere există posibilitatea să se declanşeze reacţia patologică a tiroidei, atât hipotiroidia, cât şi hipertiroidia“, a precizat Anca Mateescu, medic endocrinolog.

Semenele care ascund că avem probleme cu tiroida:

- În cazul în care nu v-aţi schimbat alimentaţia, dar aţi început să acumulaţi kilograme în plus cu siguranţă este o problemă. Cel mai indicat este să mergeţi imediat la un medic endocrinolog.

- În cazul în care menstruaţia nu apare la intervale regulate este posibil să aveţi probleme cu glanda tiroidă.

- În momentul în care apare secreţia lactată în afara sarcinii este clar că sunt probleme cu tiroida. Trebuie să faceţi imediat o verificare atât la sâni, dar şi la o glandă situată în creier.

- Atunci când începeţi să pierdeţi din kilograme fără motiv trebuie să vă puneţi un semn de întrebare. Este indicat să faceţi o investigare a hormonilor tiroidieni în principal, dar şi a hormonului produs de glandele corticosuprarenale, cortizolul.

- Căderea părului sau îngrăşarea acestuia poate fi cauza unor disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.

Tiroida este o glandă mică şi este situată în partea anterioară a gâtului. Are un rol esenţial în controlul metabolismului prin hormonii secretaţi, tiroxina (T4), triiodotironină (T3) şi calcitonina.

- Hipotiroidismul încetineşte metabolismul, însă se diagnostichează cu ajutorul unor analize hormonale. Printre simptome se numără: intoleranţa la frig, iritabilitatea, căderea părului, pielea uscată, confuzia mentală, tulburările de memorie, constipaţia, crampele musculare, depresia, slăbiciunea, oboseala, creşterea în greutate, încetinirea ritmului cardiac, ciclul menstrual abundent, anemia, dislipidemia.

- Hipotiroidia poate agrava depresia şi se manifestă prin: tegumente umede, calde, hipersudoraţie, stare de agitaţie, nervozitate, insomnii, afectarea cardiacă de tipul tahicardiei, fibrilaţiei atriale, insuficienţă cardiacă, tranzit intestinal accelerat cu mai multe scaune.
 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite