Cum ne dăm seama dacă avem glicemia crescută şi cât de important este să mergem la un medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru depistarea diabetului este indicat să facem un test de sânge Foto: e-sanatate.md
Pentru depistarea diabetului este indicat să facem un test de sânge Foto: e-sanatate.md

Testul de glicemie este esenţial în depistarea la timp a diabetului. Medicii susţin că în momentul în care apar palpitaţii, ameţeli, dar şi tremurături ale membrelor inferioare este indicat să facem un test de sânge.

Organismul trebuie monitorizat permanent, iar atunci când apar anumite probleme este indicat să mergem la un medic specialist. „Stările premergătoare diabetului pot fi controlate printr-o dietă echilibrată, însă dacă palpitaţiile sau ameţelile persistă trebuie să facem un test de sânge. Puţine persoane ştiu că valorile premergătoare diabetului sunt între 110 şi 126. Prediabetul implică o scădere a secreţiei cantităţii de insulină din pancreas, dar şi o rezistenţă a ţesuturilor la insulină. Este o boală ascunsă, iar dacă glicemia nu se normalizează prin dietă, atunci apare diabetul”, a spus medicul Mirela Nedelcu.

Cum ne dăm seama că putem avea diabet zaharat:

- Palpitaţiile apar în cazul variaţiilor de glicemie, aşa că este indicat să mergeţi imediat la un medic de specialitate. În momentul în care observaţi că inima începe să bată mai repede şi obosiţi în momentul respectiv trebuie să întrerupeţi orice activitate şi să faceţi o pauză de câteva minute.

- Ameţelile apar atunci când glicemia este foarte mult crescută, iar în astfel de situaţi este indicat să vă monitorizaţi atent organismul. 

- Tulburările de glicemie afectează creierul, iar din această cauză o să simţiţi o oboseală cronică fără motive evidente. 

- Starea de somnolenţă după masă este specifică creşterii glicemiie şi tensiunii arteriale, iar dacă nu mergeţi imediat la un consult medical puteţi afla mai târziu că aveţi diabet. 

Medicii au mai precizat că persoanele care au glicemia crescută trebuie să consume cereale integrale, fructe şi legume crude. Acestea trebuie să renunţe imediat la zahăr, făină alba şi orez alb. „În primul rând trebuie să ajutăm pacientul să conserve capacitata pancreasului de a produce insulină prin corectarea dietei. Prin scăderea în greutate, rezistenţa la insulină se îmbunătăţeşte, iar în această etapă nu se iau medicamente”, a mai declarat Mirela Nedelcu.

Specialiştii au mai precizat că în momentul în care observăm că bem apă multă şi urinăm des cu siguranţă avem probleme şi este indicat să facem un test de sânge. Diabetul se depistează doar în urma unor analize uzuale pe care trebuie să le facem măcar odată pe an.

   

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite