Cum a asistat pasivă la ridicarea Sorinei asistenta socială adusă martoră. Singura ei sarcină era aceea de a proteja copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea care a revoltat
Imaginea care a revoltat

Şefa Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a solicitat DGASPC Dolj un asistent social şi un psiholog pentru a merge la Baia de Aramă, la familia care o creştea pe Sorina. Singura obligaţie a reprezentantului Direcţiei pentru Protecţia Copilului era aceea de a proteja minorul. "Nu ni s-a spus locaţia, istoricul, speţa cazului. Asistentul a intervenit după preluarea copilului".

Procurorul de caz Maria Piţurcă a solicitat pentru deplasarea la Baia de Aramă un asistent social şi un psiholog de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţa Copilului Dolj întrucât mergea la domiciliul unei familii unde, conform mandatului de percheziţie emis de Judecătoria Craiova, se presupunea că "un minor era privat de libertate".

Direcţia a trimis cei doi specialişti însă aceştia nu ştiau nici unde merg, nici nu aveau cele mai elementare informaţii despre cazul la care urmau să asiste. "Printr-o adresă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, înregistrată la instituţia noastră în data de 20.06.2019, s-a solicitat să asigurăm “prezenţa la data de 21 iunie 2019, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova…. la ora 7.00, a unui psiholog şi a unui asistent social pentru a acorda consiliere psihologică şi asistenţă unui minor…“ fără a ne fi furnizate alte informaţii (locaţie, istoric, speţă etc)", se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Dolj.

Ajunşi la faţa locului, asistentul social şi psihologul au privit de pe margine cum un minor se zbătea în braţele unui procuror, cum striga mami şi tati şi cum era târât din curtea unde crescuse timp de 7 ani. "Procurorul de caz a stabilit modul de acţiune, în sensul că personal va întreprinde demersurile de preluare a copilului, iar personalului din cadrul instituţiei noastre i s-a solicitat intervenţia ulterior preluării copilului, precum şi pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova; după preluare, copilul a fost însoţit de mama adoptivă în prezenţa căreia a încetat starea de agitaţie şi faţă de care nu a manifestat reacţii de respingere; pe parcursul deplasării către Institutul de Medicină Legală Craiova, copilul a beneficiat de suportul specialiştilor instituţiei pentru a înţelege acţiunile care s-au petrecut, a conştientiza ceea ce se întâmplă şi ceea ce urmează să se întâmple", se mai arată în acelaşi comunicat de presă.

Directorul DGASPC Dolj spune că asistentul social, chiar dacă rolul său este acela de a apăra drepturile copiilor, nu putea interveni nici măcar s-o avertizeze pe procuroare că este violentă cu un copil. "Cazul a fost condus de procuror. Nimeni nu putea interveni. Dânsa a stabilit cum va acţiona. Asistentul social trebuia să respecte modul de acţiune", a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Chiar dacă la faţa locului nimeni nu a mişcat un deget să oprească "modul de acţiune" al procuroarei Piţurcă, pe hârtie, în acelaşi comunicat de presă, reprezentanţii DGASPC Dolj spun: 

"Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj subliniază încă o dată faptul că violenţa asupra copiilor, indiferent de forma de manifestare, nu poate fi tolerată. Totodată, în calitate de instituţie responsabilă cu implementarea legislaţiei în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului, reafirmăm importanţa respectării prevederilor legale şi a hotărârilor judecătoreşti, atât în ceea ce priveşte principiile cât şi procedura de urmat, de către toate autorităţile statului. Psihologul şi asistentul social care au participat la acţiune, la solicitarea conducerii Direcţiei au întocmit un raport privind activitatea desfăşurată în data de 21 iunie 2019. Acest raport va fi pus la dispoziţia autorităţilor competente cu verificarea şi analiza modului de acţiune în acest caz".

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite