Cum a ajuns „ziarul Adevărul o minciună“ pentru premierul Victor Ponta. Povestea completă a unei ştiri pe surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a declarat că nu a plecat de la Craiova cu aeronavă militară  Foto: Arhiva
Victor Ponta a declarat că nu a plecat de la Craiova cu aeronavă militară  Foto: Arhiva

Jurnaliştii adevarul.ro au publicat astăzi, citând surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, o ştire conform căreia premierul Victor Ponta ar fi plecat, duminică dimineaţă, de la Craiova la Satu Mare cu o aeronavă militară.

Ulterior, aceleaşi surse au precizat că prim-ministrul ar fi schimbat aeronava militară cu una privată. Ştirea a fost negată de premierul Ponta, care, aflat la un eveniment în judeţul Satu Mare, a declarat:  „Am citit pe site-ul Adevărul că am venit aici cu un avion militar. Ziarul Adevărul este o minciună, după cum cred că v-aţi dat seama. Noi suntem civili, circulăm cu ce circulă civilii”. 

Pentru a-i informa corect pe cititorii „Adevărul” asupra informaţiilor prezentate în cursul zilei de astăzi şi pentru a-i asigura că articolul, anunţat încă din titlu ca fiind oferit pe surse, a avut o documentare în conformitate cu deontologia jurnalistică, ziarul ”Adevărul” a decis să divulge sursele citate. În plus, vă prezentăm şirul evenimentelor care au dus la materialul nostru publicat cu titlul: ”EXCLUSIV SURSE Victor Ponta, cu avionul la Satu Mare. Premierul ar fi renunţat la o aeronavă militară şi a folosit un avion civil”. 

Jurnaliştii ”Adevărul” au luat legătura, duminică dimineaţă, în jurul orei 10.00, cu Alin Apostol, inspector principal în cadrul IPJ Dolj şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. Acesta a fost întrebat dacă premierul Victor Ponta a plecat din Craiova sâmbătă seară sau duminică dimineaţă. Primul răspuns a fost: ”Ştiu că trebuia să plece aseară (n.r – sâmbătă seară ), cu maşinile, spre Târgu-Jiu, dar mă interesez”. După ce s-a informat, inspectorul Apostol ne-a declarat că a sunat la un angajat (n.r - Gabi) din cadrul Aeroportului Craiova, care i-a confirmat că premierul a părăsit, duminică dimineaţă, Bănia cu un avion militar. 

Aeronava aparţinând Ministerului Apărării ar fi decolat, conform declaraţiei lui Alin Apostol, de pe Aeroportul Craiova, cu o întârziere de o oră şi cinsprezece minute: la ora 8.45, în loc de ora 7.30, aşa cum era programat, premierul fiind, însă, la 7.30 în aeroport. În plus, inspectorul Apostol ne-a subliniat şi că planul iniţial al premierului era să părăsească Craiova, cu aeronava militară, încă de sâmbătă seară şi să ajungă la Satu Mare, unde avea programat duminică un eveniment electoral. 

Ulterior, jurnaliştii ”Adevărul” au sunat la directorul Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, care a negat faptul că Victor Ponta a zburat spre Satu Mare cu o aeronavă militară: ”Nu a plecat cu un avion militar de la Craiova, însă a plecat la ora 8.40. Mai mult, nu pot să vă spun”. Ziariştii noştri au continuat demersul, întrebându-l şi pe Claudiu Manda, şeful PSD Dolj , dacă ştie despre faptul că premierul ar fi plecat de la Craiova la Satu Mare folosind un aparat al Ministerului Apărării. Declaraţia lui Manda, publicată pe adevărul.ro, a fost: ”A plecat cu un avion civil de pe Aeroportul din Craiova”. 

Demersul jurnalistic a continuat cu contactarea, încă o dată, a inspectorul din cadrul IPJ Dolj, Alin Apostol. Acesta a fost întrebat daca informaţiile oferite iniţial sunt sigure şi a fost rugat să le mai verifice încă o dată. La următoarea discuţie telefonică, în jurul orei 12.30, poliţistul ne-a declarat, după ce a mai verificat o dată la Aeroportul Craiova: „Mi-au spus că şi-a schimbat planul, a renunţat la aeronava militară şi a zburat cu un avion particular”. 

După declaraţiile premierului Victor Ponta, conform cărora ”ziarul Adevărul este o minciună”, jurnaliştii noştri au mai luat o dată legătura cu Apostol, pentru a-i solicita să ne ofere dovezi scrise sau un punct de vedere oficial care să susţină declaraţiile date. Totodată, ziariştii i-au precizat lui Alin Apostol că, pentru corecta informare a cititorilor şi pentru a feri ziarul de suspiciunea că ar fi parte a unui joc politic, vom fi nevoiţi să povestim firul evenimentelor. În jurul orei, 16.30, Alin Apostol a promis că va încerca să ne ajute în acest demers jurnalistic, însă, ne-a transmis, ulterior, că nu poate obţine mai multe informaţii decât cele date deja.

În acest context, menţionăm că inspectorul principal Alin Apostol a fost sunat de către jurnalistul ”Adevărul” în calitatea sa oficială de purtător de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei Judeţului Dolj şi nu ca sursă în cadrul acestei instituţii. Având în vedere natura informaţiilor obţinute, am decis ca, până la obţinerea altor confirmări din partea instituţiilor publice implicate, să oferim ştirea pe surse. Acest lucru a fost acceptat şi de Alin Apostol, mai ales că informaţiie oferite de el nu ţineau doar de activitatea IPJ Dolj. Mai precizăm că ziarul ”Adevărul” nu îşi divulgă sursele, în acest caz convenindu-se, ulterior, cu inspectorul Alin Apostol, publicarea numelui său pentru susţinerea informaţiilor. Concret, am apelat la această variantă după ce credibilitatea ziarului ”Adevărul” a fost pusă la îndoială. 

Mai precizăm că, într-una dintre discuţiile purtate de jurnalistul ”Adevărul” cu ofiţerul de presă al IPJ Dolj, acesta a precizat că rolul Poliţiei în cadrul unei vizite oficiale, aşa cum a fost cea a premierului Ponta la Craiova, este de a asigura ordinea şi de a preîntâmpina eventuale evenimente neplăcute. În acelaşi timp, Apostol ne-a spus că singurele argumente pe care îşi bazează declaraţiile sunt informaţiile obţinute prin cunoştinte, angajaţi ai Aeroportului Craiova, nu şi pe documente din cadrul Poliţiei Dolj, deoarece această instituţie nu deţine date despre zborurile operate de pe Aeroportul Craiova. La aceste informaţii au, însă, acces reprezentanţii Aeroportului Craiova, dar şi  ai Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP). 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite