Craiova: VIDEO/DEZBATERE: Câinii comunitari muşcă adânc din bugetele Primăriilor.Ce facem cu maidanezii agresivi din România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile române preferă să cheltuiască zeci de miliarde cu maidanezii decât să schimbe legislaţia. În timp ce sumele pentru persoanele cu handicap care nu au nici o sursă de venit sunt derizorii, uimesc bugetele anuale acordate rezolvării situaţiei câinilor comunitari. Cum comentaţi risipa de care dau dovadă autorităţile locale din marile oraşe şi cum credeţi că ar trebui cheltuiţi aceşti bani? Ce soluţii propuneţi p

Edilii oraşelor se declară neputincioşi şi spun că legile îi protejează mai degrabă pe câinii comunitari decât pe cei care le-au dat votul. Numai în Craiova autorităţile cheltuiesc anual în jur de cinci miliarde de lei vechi pentru îngrijirea patrupedelor fără stăpân. Un câine comunitar este întreţinut anual cu 1.000 de euro.

Alte sute de milioane sunt cheltuite pe tratamentul persoanelor muşcate de câini. În ultimii doi ani, numai în Craiova, peste 3.000 de persoane au fost muşcate de maidanezi. Potrivit autorităţilor, câinii capturaţi, care sunt bolnavi sau agresivi, sunt eutanasiaţi, iar ceilalţi sunt sterilizaţi şi apoi eliberaţi. Un scurt calcul arată că, dacă datele oferite de autorităţi sunt corecte, atunci Salubritatea din Craiova a „procesat” deja toţi câinii din oraş.


Totuşi, aceştia continuă să se înmulţească, fapt care arată că numărul real de maidanezi este cu mult mai mare. Unele estimări neoficiale indică peste 10.000 de câini fără stăpân.  Autorităţile craiovene au cheltuit anul trecut câteva miliarde bune pentru ecarisaj. Şi pentru 2010 au fost alocate sume impresionante.

Legea e de vină!


"Îi prindem, îi sterilizăm şi apoi le dăm drumul în acelaşi teritoriu de unde i-am ridicat, pentru că legea interzice eutanasierea", afirmă Sorin Ciobanu, directorul Serviciului Public de Salubritate, în cadrul căruia funcţionează ecarisajul. Dar, câinii comunitari au redevenit o mare problemă în toate oraşele ţării. Sute de persoane au ajuns la spital pentru tratament antirabic în urma muşcăturilor de maidanezi.



„Dacă nu va fi completată legislaţia o să ne trezim cu câinii peste noi în aşternut”. Eugen Georgescu, prefectul de Dolj

La Craiova un copil a fost chiar omorât de maidanezi zilele trecute, în timp ce echipele de ecarisaj raportează acelaşi număr de câini ridicaţi zilnic de pe străzi. Nu există cartier al Craiovei unde maidanezii să nu fie o problemă. Deşi se cheltuiesc sume exorbitante, edilii nu au reuşit să elibereze străzile de câinii comunitari, din cauza actualei legislaţii.

"Nu avem ce să le facem dacă sunt crotaliaţi, că ne paşte puşcăria", spune primarul interimar. „Dar nu pot fi aplicate măsuri la nivel local, ci trebuie o abordare globală. Problema e însă că la noi sunt reguli fie imprecise, fie prea liberale”, este de părere şi prefectul de Dolj, Eugen Georgescu.

Maidanez, întreţinut de stat cu 1.000 de euro

Tratamentul pentru o persoană muşcată de câine costă între 200 şi 400 de lei. Costurile pot ajunge însă şi la 1.400 de lei, atunci când este nevoie de ser. În 2008, au fost înregistrate 1.620 de persoane muşcate de câini. 36 de persoane dintre acestea au necesitat spitalizare pentru a fi tratate cu ser antirabic. În 2009, un număr de 1.713 persoane s-au prezentat la medic după ce au fost muşcate de câini. 554 persoane au avut nevoie de câte trei-cinci doze de vaccin fiecare, iar 32 de persoane au fost internate pentru a fi tratate cu ser antirabic. Costul total al vaccinurilor utilizate în 2008 a fost de 51.601, 37 lei, iar în 2009 de 77.969, 64 de lei.

Muşcătura de câine este fatală în cazul în care sunt secţionate vase mari, cum ar fi femurala, brahiala şi aorta. În general, se întâmplă ca muşcătura să fie la picior, aceasta este cu atât mai periculoasă cu cât o persoană de statură mică este agresată de un câine mare, aşa cum s-a întâmplat la Craiova, săptămâna trecută,  în cazul copilului de doi ani sfâşiat de maidanezii din Târgul Romaneşti.

Problema maidanezilor, mai veche decât Revoluţia

Maidanezii sunt un real pericol, indiferent în ce colţ al României ai trăi. Şi nu de ieri, de alaltăieri, ci de ani de zile. Autorităţile spun că adăposturile Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor sunt neîncăpătoare pentru sutele de animale de pe străzi, iar legea impune restricţii privind eutanasierea.

Cum comentaţi risipa de care dau dovadă autorităţile locale din marile oraşe şi cum credeţi că ar trebui cheltuiţi aceşti bani? Ce soluţii propuneţi pentru rezolvarea situaţiei maidanezilor din România?

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite