Craiova: Simona Mogoş aduce fericirea oamenilor prin flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Mogoş nu poate trăi fără flori
Simona Mogoş nu poate trăi fără flori

Viaţa ei se învârte în jurul petalelor delicate, pe care le îngrijeşte cu dragoste şi pe care le aranjează în combinaţii numai de ea ştiute.

Regulile le ştie bine: o orhidee nu are ce căuta lângă o garoafă, un stil modern nu trebuie combinat cu unul tradiţional. Spune însă că, mai presus de toate, contează să ai un simţ estetic dezvoltat, să vii mereu cu lucruri noi şi să fii în pas cu noutăţile. Acestea sunt principiile după care şi-a construit afacerea, florăria Iris din Craiova.

Simona Mogoş s-a îndrăgostit de flori în facultate. „De la primul curs de floricultură am ştiut că în acest domeniu voi avea proiectul de diplomă şi că, mai târziu, tot asta voi face. Îi mulţumesc doamnei profesoare Doina Anton“, a spus Simona Mogoş. După ce, ani la rând, a lucrat ca specialist în domeniu, Simona Mogoş a hotărât să meargă pe cont propriu şi a preluat afacerea Iris. De un an şi jumătate, de când a început să le facă viaţa mai frumoasă craiovenilor prin florile ei, nu s-a mai oprit. De câteva luni, de când florăria asigură servicii de livrare la domiciliu, are şi mai multe motive de bucurie. În faţa ei se înfăţişează surpriza, speranţa, bucuria oamenilor care se trezesc la uşă cu buchete de flori de la rude sau prieteni plecaţi departe. „Nimic nu se compară cu momentele când o bunică sau o mamă cu un copil plecat peste mări şi ţări primeşte un asemenea cadou. Sufletele oamenilor sunt mângâiate de gesturi de respect, de admiraţie“,a spus craioveanca.

Visează la o seră de flori

În fiecare zi, florile sunt o provocare, mereu caută aranjamente noi, combinaţii inovatoare, inspirându-se de la maeştrii din Olanda. „Este foarte frumos să lucrezi cu florile, dar nu e uşor. Trebuie să creezi ceva nou, să vezi ce a mai apărut pe piaţă, cu ce să accesorizezi un aranjament. Evident, ca în orice artă, şi aici sunt reguli, dar cred că stăpânul absolut e ochiul format pe frumos“, e de părere inginerul floricultor.


În afacerea ei, este esenţial ca toate florile să fie proaspete, să arate ca şi cum atunci ar fi fost tăiate din grădină. Aşa că s-a gândit că ar putea înlocui măcar o parte din florile pe care le foloseşte cu plante din producţia proprie. „Aş vrea să încerc să fiu producător, să mă reîntorc la profesia de bază, aceea de floricultor. E mult mai frumos să vezi florile cum cresc, cum ajung la maturitate. M-am gândit la o producţie mai micuţă, cu specii care se aclimatizează la noi. Acum , de exemplu, se pot pune lalele, zambile, narcise, toate florile de primăvară. E o producţie destul de rapidă şi nici nu necesită costuri mari“,a mai spus Simona Mogoş.

Data naşterii: 20 august 1974, Daneţi, Dolj.
Studii: Facultatea de Horticultură, studii aprofundate Floricultură, Craiova
Familie: Căsătorită, are doi copii.
Ce-i place?
Să se plimbe, să vadă lucruri şi oameni noi, să viziteze parcuri şi grădini botanice. „Dintotdeauna, mi-au plăcut grădinile englezeşti. Mi-ar plăcea să văd şi bursa de flori din Amsterdam, dar până acum nu am reuşit să văd lucrurile astea decât pe internet“, ne-a spus craioveanca.
Ce nu-i place?
Minciuna şi lenea, pe care a avut ocazia să le cunoască îndeaproape în relaţiile pe care le are cu oamenii. „Urăsc persoanele care spun că nu pot să facă ceva, oamenii care lasă mereu lucrurile pe ziua de mâine, care amână. Pentru mine nu există aşa ceva“, ne-a mărturisit Simona Mogoş.

Care este floarea preferată?
S.M.:
E o întrebare grea pentru cineva care se ocupă de flori. Îmi plac toate, dar cred cel mai mult admir florile deosebite, rare, cum este heliconia.
Se fac greşeli la îngrijirea florilor?
S.M.:
Sunt foarte multe lucruri de care trebui să ţii cont atunci când îngrijeşti o floare şi cei mai mulţi dintre cei care au plante în casă nu ştiu de câtă apă, lumină sau umiditate au nevoie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite