FOTO Protest la fabrica Electroputere din Craiova. Angajaţii nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 300 de angajaţi de la Electroputere Craiova au protestat astăzi în faţa fabricii, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile din luna ianuarie.

Grevă spontană în curtea fabricii Electroputere Craiova. Aproximativ 300 de angajaţi au întrerupt lucrul şi au protesta nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile. Oamenii cred că uzina va fi închisă, din lipsă de comenzi. „Nu am mai primit banii din luna ianuarie. Noi avem acasă familii de întreţinut. Nu este normal ce se întâmplă, iar din această cauză am hotărât să protestăm. Dacă va fi cazul vom intra în grevă generală”, a spus un angajat al uzinei din Craiova.

Conducerea fabricii din Craiova a declarat că oamenii au dreptate, însă în câteva zile situaţia va fi rezolvată. Banii pentru salarii au fost viraţi deja în cont.

Electroputere a fost una dintre cele mai mari fabrici din Oltenia în perioada comunistă şi avea  peste 12.000 de angajaţi care executau locomotivele şi echipamentele electrice pe care le vindeau aproape în toată lumea. Imediat după revoluţie, uzina a intrat într-o criză continuă, iar peste 11.000 de oameni şi-au pierdut locul de muncă.

Bani pentru investiţii 

Nicolae Ceauşescu a aprobat dezvoltarea uzinei de la Craiova în scopul construirii din anul 1967, a locomotivei electrice tip CoCo, seria 060-EA. Tot în aceaşi perioadă s-au adoptat măsuri pentru producerea de aparataj de înaltă tensiune şi motoare electrice (circa 3.000 de bucăţi pe an) şi realizarea a 360 de locomotive Diesel-electrice tip 060 DA şi 89 de locomotive electrice tip CoCo. La sfîrşitul anului 1969, Electroputere a realizat 150 de locomotive Diesel-electrice şi electrice pe an.

Electroputere vândută pe bucăţi

Imediat după revoluţie, Electroputere Craiova a început să aibă din ce în ce mai puţine comeni, iar situaţia a devenit una critică. Uzina a fost scoasă la privatizare, iar în anul 2007 grupul Al Arrab din Arabia Saudită a preluat de la stat pachetul majoritar de acţiuni ale Electroputere, pentru suma de  2,3 mil. euro. Omul de afaceri Fatih Taher a promis la vremea respectivă că va face investiţii de câteva zeci de milioane de euro. A promis că o să producă la Craiova locomotive pentru a le exporta în Orientul Mijlociu. Producţia de locomotive a devenit o amintire, Taher a fost interesat doar de activele şi terenurile societăţii. A vândut uzina în urmă cu doi ani  pe bucăţi. 

Mall în locul uzinei

Compania şi-a redus drastic vânzările de vehicule feroviare, mai multe linii de producţie au fost închise, în prezent producând doar transformatoare de putere. 

Primul mall din Craiova a fost amenjat în fostele hale ale Uzinei Electroputere. Totul s-a construit pe o  suprafaţă de 30.189 de metri pătraţi, din care 20.000 metri pătraţi au fost ocupaţi de magazine, de un hypermarket şi de un  magazin bricola.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite