Craiova: PORTRET / Diana Ţugui, soprana răsfăţată de scenele lirice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este solista Teatrului Liric, are numeroase colaborări cu Filarmonica Oltenia, dar şi cu instituţii similare din ţară, cu premii şi roluri în opere de invidiat.

Devin molipsitoare bucuria şi firescul cu care îmbracă povestea anilor de când este aplaudată ca soprană, solistă a Teatrului Liric Elena Teodorini, nume rostit în toate filarmonicile din România, artist premiat în ţară şi dincolo de graniţele ei. Mărturiseşte că meseria a ales-o pe ea şi nu invers, iar când vine vorba de dăruire faţă de aceasta, nu ezită să precizeze clar că nu îşi confundă viaţa cu scena.

Dialogul cu Diana Ţugui pendulează între muzică şi o mulţime de alte domenii pe care artista le găseşte pline de inspiraţie, de cultură şi cunoaştere. Drumul până la notorietatea de care se bucură astăzi îşi are începuturile în anii grădiniţei. S-a întâmplat ca într-unul din momentele în care le cânta micuţilor ei colegi să fie auzită de profesorul Iulius Popescu, de la Colegiul Velovan, şi să ajungă la „Şoimii Patriei“.

„Eram solista corului liceului şi îmi aduc aminte că mă puneau pe un cub alb ca să ajung la microfon. Este chiar un episod haios. Mama mi-a făcut semn că îmi pică ştrampii, iar eu mi-am ridicat fustiţa în plină scenă, i-am aranjat şi am început să cânt“, se amuză soprana „fascinantă şi extrem de talentată“ cum este cel mai adesea apreciată de public.

image

Cântă în scopuri caritabile

Rememorează cu drag anii de studiu al viorii, instrument de care „a scăpat“ când i-a rupt arcuşul. Părinţii i-au făcut apoi un dar cum mulţi copii visează să primească, un pian. Îl plătiseră cu bani şi cu un congelator Arctic. A venit mutarea la Liceul de Artă Marin Sorescu, apoi la „George Enescu“ în Capitală,  mai departe la Conservator în Bucureşti. În anul II de facultate susţinea primul concert pe scena Filarmonicii Oltenia. A fost şansa de care avea nevoie pentru a îndrăzni mai mult.

A participat la masterclass-uri alături de mari muzicieni precum Viorica Cortez sau Jaume Aragall. S-a aflat mai totul timpul pe podiumurile vestitelor concursuri „Hariclea Darclee“, „Marţian Negrea“, a intrat în finala Concursului Internaţional de Canto „Renata Tebaldi“, de la San Marino, şi a obţinut premiul III la Concursul Internaţional de canto „Jaume Aragall“ din Spania.

„Merg la concursuri să mă ţin în formă“, argumentează soprana. În vară va merge la un masterclass cu Viorica Cortez pentru concursul de la Marsilia. În repertoriul Dianei Ţugui sunt creaţiile marilor compozitori Verdi, Puccini, Mozart, iar palmaresul său concertistic aduce în prim plan colaborări cu tenorul Costel Busuioc, cu dirijorul Marius Hristescu, cu actorul Tudor Gheorghe, în „Omul din La Mancha“.

Răspunde cu căldură invitaţiilor de a cânta în scop caritabil şi se bucură din plin şi de o altă dimensiune a vieţii sale profesionale, cea de asistent la Departamentul de Muzică al Universităţii din Craiova.

Născută
26 septembrie 1978, Craiova.
Studii
Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Canto, Universitatea de Muzică „George Enescu“, Bucureşti.
Hobby
Gastronomia
Ce-i place
O fascinează şi cucereşte deopotrivă tot ce este frumos, viaţa în sine. Nu este zi în care să nu-i mulţumească lui Dumnezeu pentru ceea ce trăieşte clipă de clipă, pentru familia care a susţinut-o mereu, pentru toţi oamenii dragi, pentru profesia căreia i se dedică întru totul.
Ce nu-i place
Lipsa de seriozitate, prostia şi răutatea le aşază în fruntea listei cu lucrurile pe care le dezaprobă. Îi este cu neputinţă să înţeleagă cum unii oamenii le provoacă suferinţă celor din jur cu bună ştiinţă, fără nici cea mai mică urmă de remuşcare sau regret.

Până unde merge sacrificiul copilului care alege viaţa pe scenă?
Eu am avut o copilărie muncită, dar frumoasă. Nu mi-a fost uşor când eram mică să rămân în casă să studiez, alte câteva ore pe lângă cele de la şcoală, în timp ce alţi copii se jucau. Depide foarte mult de cât îşi doreşte fiecare să meargă pe acest drum.

Fără sprijinul familiei sunt şanse să faci performanţă în muzică?
Cred că nu se poate fără. Este o investiţie pe care trebuie să şi-o asume cineva. Eu am avut mare noroc. Am întâlnit profesorul care a ştiut să mă ghideze şi am avut părinţi din categoria celor care înţeleg vocaţia copiilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite