Craiova: PORTRET / Carmen Popa, „Domnu’ Trandafir“, în variantă feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îi consideră pe elevi copiii săi şi le este recunoscătoare pentru sursa inepuizabilă de energie şi inspiraţie pe care o găseşte la cei mici.

Păstrează cu multă grijă o micuţă revistă, care este de fapt un caiet, cu foi prinse unele de altele cu un capsator, denumită de copii „Domnica“. Aşa o strigă elevii clasei a IV-a A pe învăţătoarea Carmen Popa, de la Şcoala 22 „Mircea Eliade“ şi aşa au intitulat inedita revistă, creată după o lecţie despre cum se scrie o carte. O răsfoieşte cu emoţie, căci pe fiecare pagină în parte „copiii săi“ de la şcoală au descris-o aşa cum o văd.

„Nu ştiu să existe mai mare împlinire profesională, decât apropierea elevilor tăi, decât respectul pe care ţi-l acordă“, spune Domnica şcolarilor dintr-a patra A.

Şi-a dorit întotdeauna să devină învăţătoare, deşi plăcându-i matematica, dar mai ales desenul tehnic, a stat şi în băncile Facultăţii de Mecanică. Pe Carmen Popa şi elevii săi îi găseşti pe la mai toate evenimentele importante, culturale, educative, chiar cu implicare socială, ce sunt organizate în Craiova. Sunt când la concertele Filarmonicii Oltenia, când la Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman“, la ora de lectură, alături de actori ai urbei, la expoziţii cu lucrări create de ei. Pentru ultima dintre ele, cea de Ziua Mondială a Apei, au primit o grămadă de aprecieri.

image

Este convinsă că pe lângă concursurile şcolare la matematică, la română, la educaţie plastică, elevii trebuie să fie implicaţi în activităţi care să le dezvolte personalitatea, să îi ancoreze în realitatea în care trăiesc, să îi ajute să o descopere cu plusurile, dar şi cu minusurile ei. De aceea, alături de medaliile de aur, de premiile şi menţiunile pe care ei le câştigă la competiţiile şcolare, aşază într-un echilibru bine gândit reuşitele lor extraşcolare.

image

„Tot ce fac ca voluntari în activităţi ecologice, de susţinere a copiilor aflaţi în dificultate, de promovare a oraşului, îi ajută să fie buni, oneşti, darnici, îngăduitori“, mărturiseşte învăţătoarea Carmen Popa.

Mediator între copiii din rural şi urban

Fiind puternic legată de plaiurile comunei natale, de tot ce înseamnă viaţa la ţară, Carmen Popa a hotărât că şi elevii săi trebuie să vadă mai departe decât clasa lor, şcoala lor şi a creat proiectul „Copil ca tine sunt şi eu“. Pe 1 iunie, merg cu daruri adunate de la fiecare, la o şcoală cu clase simultane, de la sat. Ca să îi apropie şi mai mult de bunici, de părinţi, i-a implicat într-un alt proiect, derulat în şcoală, „Me(u)mories“. „Se întâlnesc şi fiecare povesteşte cum era pe vremea lui, cei mici fiind foarte curioşi să afle cum se învăţa în vremea copilăriei adulţilor din viaţa lor. Săptămâna viitoare vor avea ca temă «Viaţa în comunism»“, îşi completează învăţătoarea povestea scrisă zi de zi împreună cu şcolarii ce-o alintă cald „Domnica“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite