Craiova: Portret / Aristică Cioabă predă fotbalul în ţările arabe

A învăţat meserie de la cei mai buni români care au antrenat în Golf, Balaci, Ştefănescu sau Moldovan, iar acum îşi croieşte singur drum în această carieră.

Este printre cei mai tineri tehnicieni români care a făcut cunoştinţă cu fotbalul din ţările arabe. La 39 de ani, Aristică Cioabă a antrenat în Kuwait (2009), fiind secundul lui Costică Ştefănescu la Al Tadhamon, pe care l-a avut şi profesor pe când juca la Al Shoulla (Arabia Saudită).

Şi-a dus contractul la bun sfârşit, alături de Florin Anton (antrenor cu portarii), chiar dacă fostul căpitan al Craiovei Maxima şi al naţionalei fusese demis.

Am învăţat multe de la domunul Ştefănescu. Am văzut cum este să fi profesionist adevărat. Din păcate, nu am lucrat împreună decât patru luni, pentru că s-a certat cu conducerea şi a renunţat la contract. Am vrut să plec şi eu, dar tot dânsul m-a sfătuit că este spre binele meu să rămân la echipă“, susţine Aristică, pentru care fotbalul arab nu mai are niciun secret.


Aristică Cioabă (nr. 54), ca secund al lui Costică Ştefănescu (stânga) în Kuweit

Au o politică foarte dură, nu prea au răbdare cu tine, ca antrenor. Dacă ai pierdut trei meciuri se ştie că vei fi demis“, adaugă Aristică Cioabă.

Acesta a fost o lună „principal“ la Al Tadhamon, după care a lucrat cu un alt tehnician român recunoscut în Golf, Alexandru Moldovan: „Am fost principal la două meciuri de cupă şi nu am pierdut. Apoi a venit domnul Moldovan, cu care am colaborat foarte bine“.

Colonie de olteni în Kuwait

Aristică s-a întâlnit în Kuwait şi cu alţi foşti mai jucători ai Craiovei, Ilie Balaci, Aurel Ţicleanu sau Ion Geolgău. „Seara stăteam cu toţii şi vorbeam de fotbalul de acolo şi de cel din România, între care nu poţi să pui semnul egal. Noi suntem peste ei ca valoare, ei sunt peste noi la condiţii şi bani“, povesteşte tehnicianul stabilit în Craiova în urmă cu zece ani.


Aristică Cioabă (nr. 54), ca antrenor în Kuweit

Aristică Cioabă a revenit în aceste zile la arabi, semnând un contract cu Shabab Al-Ordon (Iordania), ţinând astfel cont de sfaturile lui Ilie Balaci. El l-a luat ca preparator fizic pe Mircea Oaidă, de la Dinamo.

Balaci mi-a spus că, dacă tot am ajuns la vârsta asta aici, să profit şi să încerc să rămân cât mai mult. Şi el a început să antreneze în Golf tot cam la vârsta mea şi a ajuns celebru“, a precizat tehnicianul. 

S-a afirmat la Jiul

Atacant care s-a afirmat în Liga I la Jiul Petroşani, dar care are în palmares şi două Cupe ale României, cu Steaua şi Dinamo, Aristică a ales calea antrenoratului „pentru a-şi depăşi performanţele obţinute ca jucător“.

A fost golgheter la Petroşani, echipă al cărei căpitan era în anul promovării (1996), când Jiul era patronată de Miron Cozma. „Am jucat nouă sezoane la Petroşani şi am fost coleg cu fotbalişti ca Negrilă, Bîcu, Sburlea sau Dumitru“, îşi aminteşte Cioabă, care a mai adunat meciuri importante la Farul (în Cupa UEFA), Rocar, Foresta, FC Oneşti, FC Oradea (promovare în prima ligă), dar şi în China, la Yuhanan Hongta, Arabia Saudită, la Al Shoulla, sau Spania, la Esporles (promovare în liga a doua).


Întrebări şi răspunsuri

Este greu să te faci înţeles în ţările arabe?

Dacă nu înţelegi tu fotbalul arab, nu ai nicio şansă să antrenezi acolo. Mulţi joacă fotbal din plăcere, unii sunt plini de bani şi e greu să-i motivezi. S-a lovit de asta şi Ilie Balaci, care este un nume în ţările arabe.

Ce ţi-ai propus în cariera de antrenor?

Să acumulez cât mai multă experienţă ca antrenor şi să calc pe urmele lui Ilie Balaci, Costică Ştefănescu, Alexandru Moldovan, tehnicieni bine cotaţi în Golf. Sunt tânăr şi am tot viitorul în faţă. Apoi aş dori să am şansa să pregătesc şi o echipă din ţară, de eşalon superior.


Ce-i place
Fotbalul este viaţa mea şi vreau să depăşesc ca antrenor performanţele ca jucător. De aceea îmi place să mă documentez permanent, din ambiţia de a mă autodepăşi“, susţine Aristică. Acesta preferă să se relaxeze cu prietenii şi familia, în mijlocul naturii.

Ce nu-i place
Aristică Cioabă spune că nu suportă lucrurile făcute pe jumătate: „Duc mereu la bun sfârşit ceea ce am început“. „Nu-mi place să stau, sunt o persoană activă şi trebuie să am tot timpul ceva de făcut“, adaugă antrenorul.  

Profil

Născut: 4 august 1971, Petroşani.
Studii: FEFS Craiova, Licenţa A de antrenor.
Familie: Căsătorit, are două fete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: