Craiova: Octav Calleya, ultimul discipol al marelui dirijor de talie mondială Celibidache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii, concertele lui fiind cunoscute pe toate continentele. A avut ca parteneri de scenă monştri sacri ai artei interpretative. Născut în România, dar trăitor în Spania, marele dirijor Octav Calleya vorbeşte cu o dragoste evidentă pentru ambele ţări.

Pregătirea artistică de bază şi-a realizat-o la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-o apoi la Viena. De-a lungul timpului, a dirijat numeroase orchestre importante de pretutindeni. Este cunoscut însă în lume ca „dirijorul spaniol Octav Calleya“, deşi a crescut româneşte. Obligat fiind de porţile închise care i-au fost trântite în România, celebrul dirijor Octav Calleya a hotărât să părăsească ţara.

Din 1973 trăieşte în Spania. În urmă cu 37 de ani a plecat din Craiova spre o lume care a ştiut să aprecieze valorile. „M-am născut la Chişinău, dar familia mea sa s-a stabilit după război la Craiova. De 30 de ani locuiesc în Malaga. Sunt român prin naştere, spaniol prin adopţiune şi malaghenios des corasone, cum îmi spun spaniolii“,  spune zâmbind maestrul.

Între trei concerte dirijorul îşi face timp pentru a da un  miniinterviu ADS Craiova. Are o poveste de viaţă tumultoasă şi plină de învăţăminte. Calleya este unul din ultimii discipoli ai marelui dirijor Celibidachi.  Un virtuos al baghetei, un pedagog desăvârşit şi profesor al Conservatorului Superior de muzică din Malaga, Octav Calleya mărturiseşte că este legat sufleteşte de Craiova: „Aici am copilărit şi tot aici am deprins tainele artei sunetelor“.

S-a perfecţionat în arta dirijatului cu Sergiu Celibidache şi Franco Ferrara. Recunoaşte că marele Celibidache l-a ajutat să se impună în lumea muzicală internaţională. „Mi-a spus într-o zi: «Calleya, studiază cu mine». Cu greu mi-a obţinut viza şi astfel am ajuns să studiez la Viena“, îşi aminteşte Octav. În 1973 a plecat în Spania, a obţinut numeroase premii internaţionale, a fost invitat să susţină concerte în Franţa, Italia, Germania, SUA, Mexic şi să dirijeze orchestre renumite: Orchestra Simfonică din Valladolid – Spania, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra „London Festival”.

Îi sprijină pe tineri


A reuşit prin uriaşul talent şi muncă asiduă să devină o adevărată autoritate în domeniul muzicii culte. Este membru fondator al Federaţiei Europene de Orchestre de Tineret, din anul 1980 e titular al catedrei de dirijat a Conservatorului Superior din Malaga. Octav Calleya ne mărturiseşte că nu poate uita locul copilăriei. Peste tot în lume spune că este craiovean: „Prietenii adevăraţi îi am aici, la Craiova. Aici mă simt cel mai bine, există căldură umană reciprocă“. A primit de-a lungul timpului multe dovezi de prietenie eternă şi acum vrea să ofere aceeaşi prietenie.

Aşa că s-a întors la Craiova pentru a cinsti bogata tradiţie culturală a acestor meleaguri. Cu toate că nu stă permanent în Bănie, aici dirijează tot mai des. Calleya a luat iniţiativa de a organiza la Craiova un concurs internaţional de dirijat şi a înfiinţat o orchestră camerală, reprezentativă pentru Cetatea Banilor. „A fost un concurs dedicat tinerilor dirijori din lume. Sper că proiectul va deveni o nouă tradiţie la Craiova“, mai spune maestrul. Mai investesc guvernele în cultură? „Asta ar trebui să se întâmple mereu. Este curăţenia absolută a senzaţiilor pe care ţi le transmite cultura. Sigur, eu ca muzician sunt extrem de emoţionat de la 3-4 note, dacă citesc o poezie sau dacă aud un dialog a lui Hamlet sau Caragiale. Prin sunete emoţia e pură. Din păcate nu se investeşte în talente. Leagănul culturii universale, asta ar trebui să fie preocuparea guvernanţilor”.

Între concertele din Spania şi România, Octav Calleya conduce asociaţia Conducting Craiova  - cursuri de dirijat orchestra. În decembrie 2009 a lansat la Ateneul Român un volum având ca subiect viaţa şi cariera sa. În semn de preţuire, primarul Solomon i-a decernat „Diploma de Excelenţă a Municipiului Craiova”.


Ce conţine cartea La pupitrul vieţii?


O.C.: Geneza carţii provine de la titlul de excelenţă pe care oraşul Craiova mi l-a oferit. Este o provocare permanentă, în teme importante, evident muzicale, de la fenomenologia lui Celibidache la sistemul de solfegiu al maestrului Constantin Bugeanu, al cărui elev şi asistent am fost. Sunt teme culturale şi muzicale ale Spaniei şi ale mapamondului, despre tehnica dirijorală, despre activitatea mea ca dirijor în toată lumea.

Sunteţi nostalgic după Oltenia?


O.C.: Port nostalgia copilăriei craiovene şi consider că Bănia este locul în care am desluşit farmecul muzicii şi totodată locul din care am plecat pe aripile muzicii către desăvârşirea şi consacrarea internaţională. Am învăţat că valorile cele mai importante ale omului provin din cultură.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite