Craiova: Mii de volume franţuzeşti, în Biblioteca Omnia

Craiova: Mii de volume franţuzeşti, în Biblioteca Omnia

Cărţile sunt puse la dispoziţia craiovenilor în saloanele Casei Pleşia.

Filială a Bibliotecii Naţionale a României, instituţia funcţionează într-una din cele mai frumoase clădiri ale Craiovei. Zeci de mii de volume sunt adunate în sălile parterului vestitei case de pe strada Kogălniceanu, ce a aparţinut lui Ionel Pleşia, om politic, licenţiat în Drept.

Poveste are Casa Pleşia, poveste are şi Biblioteca Omnia. Prima veche de 120 de ani, cealaltă cu o existenţă de două decenii, timp în care imobilul şi instituţia au mers mână în mână pe cale destinului cultural, fără a fi ocolite de istorii zbuciumate. Clădirea de patrimoniu aparţine statului şi este administrată de Biblioteca Naţională a României prin „Omnia“, devenită filiala acesteia pe 25 mai 1990, prin ordinal ministrului de atunci al Culturii, Andrei Pleşu.

„Din 2000 este  în patrimoniul cultural după ani buni de memorii, căutări în arhive şi drumuri în capitală, căci ajunsese pe punctul de a fi vândută“, povesteşte Doina Ghiţă, şef Serviciu în cadrul Bibliotecii Omnia, cea care în decembrie 1989, împreună cu Tudor Gheorghe şi Marin Sorescu aduceau pachete întregi de cărţi, descărcate pe caldarâm din tirurile cu ajutoare ce soseau la acea vreme din Franţa.

„Putea fi orice altă clădire, însă în vâltoarea evenimentelor de atunci, am ajuns aici, în Casa Pleşia, şi ea o fostă casă a partidului după ce i-a fost confiscată proprietarului. Am  simţit că este datoria noastră să dăm imobilul artelor“, mai spune Doina Ghiţă.


Francofonie în bijuterie arhitectonică

Aproape 30.000 de volume, majoritatea în limba franceză, pot fi răsfoite în sălile Bibliotecii Omnia, ce păstrează crâmpeie din atmosfera de început de 1900 a saloanelor rafinate. Cititorii au acces aici şi la informaţia publicată în presa românească, dar şi în cea străină, graţie abonamentelor la publicaţii precum Dilema Veche, Historia, La Figaro Magazine sau Paris Match. Pentru a citi în bibliotecă sau pentru a împrumuta cărţi este nevoie de un permis de cititor. În orice moment una din cele trei bibliotecare stă la dispoziţia iubitorilor de carte cu detalii care să îi ajute să se orienteze cât mai bine printre numeroasele exemplare deţinute de bibliotecă. În plus, în Biblioteca Omnia au şansa să fie martorii unor lansări de carte sau să participe la dialogurile culturale lansate de personalităţi locale şi naţionale.

Programul pentru lectură la sală este 10 - 16.00, de luni până joi, şi până la ora 15.00 vinerea.

Cărţi se pot împrumuta de luni până vineri, în intervalul orar 9 - 17.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: