Craiova: Mâncare pe datorie, soluţie pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii magazinelor au găsit o modalitate pentru a scăpa de faliment care este şi pe placul clienţilor: vând pe caiet. Pentru că banii pe care îi primesc lună de lună se duc în mare parte pe datorii, oamenii nu mai au cu ce să-şi cumpere hrana zilnică.

Ion Ştefănescu are 68 de ani şi o pensie de 800 de lei, după ce toată viaţa a muncit la Electroputere. Bărbatul povesteşte că banii nu îi ajung pentru a putea duce un trai cât de cât decent. Lună de lună cumpără de la magazinul din cartier mâncare pe datorie. „Vânzătoarea mă cunoaşte şi ştie că îi aduc bani. Pot restitui suma pe care o am şi în rate. Asta este, nu am ce să fac. De mâncat, trebuie să mănânc. Dacă vă uitaţi în dreptul meu pe caiet, cred că până acum am de dat 100 de lei“, a spus bărbatul.

Caietul cu datorii este ilegal

Deşi ştiu că pot primi o amendă drastică dacă vând produse pe datorie, patronii încalcă legea. „Povestea cu caietul nu este de azi, de ieri, a fost dintotdeauna. Este adevărat că acum sunt tot mai multe persoane care vin la noi şi ne cer să le dăm produse pe datorie şi ne aduc bani atunci când primesc pensia sau salariul. Numai aşa reuşim să ne vindem o mare parte din marfă“, a povestit Ioana Dumitrescu, vânzătoare.

În 2009, 3.504 firme şi-au suspendat activitatea, iar 152 au fost dizolvate. Peste 1.400 de societăţi şi-au pus lacătul pe uşă din cauza crizei financiare.

Soţie de patron pe post de vânzătoare

„Cine va supravieţui anul acesta cu siguranţă nu va mai avea probleme finaciare. Pentru noi patronii de magazine alimentare se anunţă un an greu. Eu am renunţat să mai plătesc vânzătoare, iar acum soţia mea este cea care i-a luat locul. În toate cartierele din Craiova se vinde pe caiet. Fiecare vrea ca afacerea lui să rămână pe picioare şi caută soluţii salvatoare“, a declarat Ion Tomescu, patron.

Craiovenii mai spun că au ajuns la capătul răbdării. „Nu cred că în ţările din occident oamenii mănâncă pe datorie,aşa cum se întâmplă la noi. Pur şi simplu ne facem de râs, dar noi am vrut să trăim mai bine. Acum ne plângem de milă, când vedem că ne-a ajuns cuţitul la os“, a povestit Ion Mercaru, cumpărător.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite