Craiova: Indivizi certaţi cu Dumnezeu vandalizează cimitire şi biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii îşi pasc oile printre morminte, iar hoţii fură gardurile şi crucile. Persoane fără de Dumnezeu şi-au făcut un obicei din a pângări locurile de veci ale celor decedaţi şi a le tulbura odihna veşnică.

De Sfinţii Petru şi Pavel, de cum s-a luminat de ziuă, ţăranii s-au îndreptat spre locurile de veci ale celor dragi. La Boureni, un sat aflat la 50 de kilometri distanţă de Craiova, mai mulţi ţărani au mers astăzi să dea de pomană celor trecuţi în nefiinţă şi să mai aibă grijă de morminte. Şi-au adus aminte de isprăvile făcute de cei care astăzi nu mai sunt, dar şi de ultimele întâmplări din cimitire.
Preotul Constantin Popescu ne povesteşte că jafurile din cimitirele satului tind să devină un fenomen, cel mai recent având loc în urmă cu câteva zile. „Mai dimineţile trecute, un enoriaş mi-a dat vestea că lipseşte jumătate din gardul care înconjoară cimitirul. Mi s-a părut incredibil. Am mers să văd şi am rămas stană de piatră când am observat că stâlpii nu mai aveau sârmă”, ne-a relatat preotul Popescu. Acesta povesteşte că întâmplarea nu este o premieră şi că persoane lipsite de Dumnezeu fură frecvent crucile pentru foc şi gardurile de fier pentru a le comercializa. În timp ce ţăranii din Boureni se văitau că hoţii le prădau cimitirile unde se odihnesc cei dragi lor, în comuna învecinată, la Afumaţi, tâlharii spărgeau termopanele bisericii.

Au spart termopanele bisericii

Clopotarul ne istoriseşte cum a descoperit geamurile lăcaşului sfânt făcute ţăndări. „În plină zi, intrasem în curtea bisericii, hotărât să bat clopotul, când dau cu ochii de două dintre ferestrele distruse. Lângă ele, o bâtă groasă de vişin, cu care cred că s-a lovit în termopane”, ne vorbeşte Ilie Deca, de 54 de ani. A mers şi l-a anunţat pe paroh de fărădelegea comisă la sfântul lăcaş. Preotul comunei nu mai ştie de supărare şi nu înţelege de ce cineva şi-a bătut joc de biserica la care slujeşte de peste trei decenii. Acesta crede că soluţia ca astfel de evenimente să nu se mai repete ar fi amplasarea unor neoane în faţa cimitirului.
„Am propus această variantă autorităţilor locale, dar fără efecte. Ar trebui ca un paznic să circule prin, ca să nu ne trezim într-o zi că nu mai găsim crucile”, este de părere preotul comunei, Ilie Iordache.
Dacă în Afumaţi astfel de întâmplări sunt o noutate, în Boureni au devenit adevărate fenomene. Oamenii spun că nu trece an fără să aibă loc sacrilegii la cimitire. „S-a furat de două ori gardul, iar o dată porţile. Într-o altă zi, o bătrână a găsit la pământ crucea unei rude. Un bărbat a mai descoperit un mormânt cu placa ridicată, iar înăuntru deschis tronul. Vandalizarea cimitirului nu este un caz izolat”, ne mai precizează preotul din Boureni.

Oile se hrănesc printre cei morţi

Sătenii se plâng că, de când cimitirele nu mai au garduri, ciobanii îşi pasc animalele pe locul unde şi-au îngropat pe cei apropiaţi. Bătrânii se tem ca vandalismul din cimitire să nu ia amploare, şi nu înţeleg cum de oamenii legii nu au găsit vinovaţii nici pentru jafurile de acum zece ani. Poliţia îi asigură însă că face tot posibilul să dea de urma făptaşilor. „S-au întocmit dosare penale, cercetările continuă în vederea identificării autorilor acestor acte”, a declarat Marian Marinescu, agent de poliţie. Primarul celor două localităţi informează că a luat cunoştinţă de aceste situaţii. „O să amplasăm neoane prin cimitire, în perioada următoare. De paznici nu poate fi vorba, pentru că bugetul nu ne permite”, este afirmaţia primarului Cornel Teodorescu.

Crezi că poliţia de la sate îşi face datoria?

Dacă ai întâmpinat probleme asemănătoare, nu ezita să scrii pe adresa gabriela.popescu@adevarul.ro

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite