Craiova: A început războiul declaraţiilor între studenţii de la Teologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Se mai poate îndrepta ceva în Biserică?
Craiova: Se mai poate îndrepta ceva în Biserică?

Articolele publicate zilele trecute, despre situaţia studenţilor de la Facultatea de Teologie din Craiova, care nu reuşesc să se înfrâneze de la bucatele de dulce, în Postul Paştelui, au împărţit tinerii în două tabere.

O serie de materiale publicate în varianta online a cotidianului Adevărul, care au adus în dezbatere publică un subiect controversat până şi pentru viitorii slujitori ai Bisericii, respectarea postului, a creat vâlvă în interiorul instituţiei.

Student la Teologie: „De ce să ţinem post? Contează să nu facem prostii!”

Student la Teologie: "Nu mă pot lăsa de mâncare consistentă". Coleg de facultate: "Frate, eşti liber să pleci!"

Discuţiile au pornit de la declaraţii date sub protecţia anonimatului de către un student al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova care, fiind văzut că mănâncă alimente pe bază de carne, a recunoscut că nu poate ţine post, pentru că nu poate rezista tentaţiilor culinare. “Nu mă pot lăsa de mâncare consistentă. În fond, e mai important să avem sufletul curat şi să nu păcătuim, decât să râvnim la anumite bucate şi să nu ne facem pofta”, ne-a spus studentul care îşi doreşte să îmbrace haina preoţească, după absolvire.

Student la Teologie: „Mâncarea mea de post e fasolea cu cârnaţi”. Preot: "Nu au mentori!”

Cazul tânărului nu este singular în Bănie. Mai mulţi colegi au susţinut că nu postul este capital în dobândirea mântuirii, ci o viaţă evlavioasă şi credinţa puternică în Dumnezeu. Dacă cei din primii ani de facultate mizează pe credinţă şi mai puţin pe post, tinerii din anii terminali sunt mai restrictivi, spun că urmează canoane bisericeşti cu rigurozitate, şi îi acuză pe colegii mai mici de indiferenţă.

Preoţia, între fapte şi vorbe goale. Ce se ascunde în spatele predicilor din Biserică

"Pădure fără uscături nu există"

"Pentru colegii cazaţi în cămine este mai greu să respecte postul rânduit de Biserică, pentru că la cantinele căminelor nu se găteşte de post, dar acest lucru se poate rezolva pe viitor, la cerere, de către conducerea Universităţii.  Dar, chiar şi aşa, tot vor exista studenţi laTeologie care nu vor respecta posturile, pentru că pădure fără uscături nu există", a scris Cosmin. Acesta are un mesaj pentru cei care se îmbuibează cu ouă şi carne, înainte de Învierea Domnului. "În loc să-şi recunoască neputinţa, studentul intervievat se îndreptăţeşte spunând, contrar învăţăturii Bisericii căreia vrea să-i devină slujitor, că nu e păcat să nu posteşti. Recitiți-i cuvintele: «În fond, e mai important să avem sufletul curat și să nu păcătuim, decât să râvnim la anumite bucate și să nu ne facem pofta» și puneți în loc de «bucate» cuvântul «femei». Frate, dacă nu ești convins de învățătura Mântuitorului Iisus Hristos, ești liber să pleci", adaugă Cosmin.

Cititor Adevărul: Sfântul Sinod să desfiinţeze facultăţi de Teologie care nu-şi au rostul!

Preot: "Nu au mentori". Student la Teologie: "Domnul Iisus Hristos este modelul nostru suprem"

Un preot din Oltenia crede că o parte din vină o au profesorii de la universitate şi din conducerea Bisericii, care nu s-ar implica suficient în instruirea viitoarelor gerenaţii de preoţi. Părintele i-a comparat pe aceşti studenţi cu o "turmă fără păstor". "Nu e vina lor că gândesc în felul acesta. Dacă nu au mentori buni, la ce să ne aşteptăm din partea lor? Nu le putem cere prea mult", ne-a spus preotul. Vis-a-vis de această opinie, Cosmin P. are o replică: "Preotului care reproșează că astfel de studenți nu au mentori buni îi amintesc că singurul „mentor” al creștinului este Domnul Iisus Hristos. El este modelul nostru suprem", a încheiat Cosmin P, student la Teologie în Craiova. 

Rămâneţi pe craiova.adevarul.ro pentru a urmări continuarea dezbaterii, dar şi pentru a afla ce soluţii lansează reprezentanţii Bisericii pentru redresarea acestei situaţii. Şi dumneavoastră puteţi lăsa comentarii în acest sens atât pe site-ul Adevărul, cât şi pe adresa de e-mail gabriela.popescu@adevarul.ro.

Se mai poate îndrepta ceva în Biserică?

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite