Craiova: Casele de patrimoniu, reparate după ureche: oltenii, fanii termopanelor pe monumentele istorice

Craiova: Casele de patrimoniu, reparate după ureche: oltenii, fanii termopanelor pe monumentele istorice

La Casa Vrăbiescu continuă lucrările, deşi au fost sistate prin ordin. Foto:arhivă

PVC peste cercevele de lemn, termopane şi zugrăveli în culori care nu respectă culorile iniţiale. Cam asta au constatat membrii comisiei însărcinate să verifice modul în care proprietarii unor case clasificate ca monumente istorice au decis să le renoveze.

Şapte clădiri-monument din Bănie se află pe lista neagră a membrilor comisiei însărcinate de prefectul Eugen Georgescu să stabilească dacă intervenţiile efectuate în cursul anului 2010 la aceste clădiri sunt legale. Din cele 10 clădiri care au fost renovate anul trecut, şapte au fost reparate după ureche, fără autorizaţii şi sfidând regulile bunului simţ. Cazul cel mai grav este cel al unei clădiri de pe strada Unirii, numărul 100, denumită în lista monumentelor istorice „Casa Vrăbiescu” şi aparţinând firmei Ogimex. Deşi Direcţia de Cultură a somat firma să oprească lucrările de construcţie şi chiar există ordin de sistare încă din 2009, care au ca scop extinderea clădirii-monument, patronii firmei şi-au văzut liniştiţi de treabă, fără a intra în legalitate. Asta deşi legea românească prevede închisoarea pentru astfel de fapte, iar autorităţile au sesizat deja Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Termopane, termopane...

De altfel, în 2010 Calea Unirii pare să fi fost cea mai afectată de ideile năstruşnice ale proprietarilor de case boiereşti. Membrii comisiei au identificat probleme şi la Casa Borcea, pe strada Bujorului, numărul 5, la Casa Zwillinger (Unirii, nr. 88), Casa Grigorescu (Unirii, 61), Casa Diamantopol (Matei Basarab, nr. 8), Casa Gopol (Fraţii Buzeşti, nr. 12), Hanul Puţureanu (Matei Basarab, nr.9) şi Casa Câncea (Unirii, nr. 74). „La clădirile enumerate mai sus lucrările executate şi sesizate constau în principal în lucrări de înlocuire parţială sau totală a tâmplăriei ferestrelor vechi de lemn cu ferestre noi din profile PVC cu ochiuri închise cu geam termopan”, se arată într-un raport al Comisiei, prezentat ieri de Marcel Berendei, membru al acesteia şi reprezentant al Direcţiei de Cultură. În cazul Casei Câncea, finisajele executate anul trecut la exteriorul clădirii au schimbat esenţial aspectul iniţial al imobilului de patrimoniu: „reparaţii de tencuieli, placaje la soclu, cu plăci din gresie, zugrăveli exterioare în culori diferite de culorile anterioare”, se mai arată în raport.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: