Craiova: Casa de Pensii la bilanţ: bătrâni declaraţi morţi din pix, furt la ajutorul de înmormântare şi angajaţi pensionari pe caz de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul care se încheie a fost unul plin de scandaluri la Casa de Pensii. O parte dintre acestea s-au lăsat chiar şi cu întocmirea unor dosare penale.

Scandalurile s-au ţinut lanţ la Casa de Pensii în 2010, după ce în 2009, instituţia a fost zguduită de arestarea Valentinei Goga, doctoriţa membră a Comisiei de Expertiză din cadrul Casei de Pensii, prinsă în flagrant în timp ce lua mită 500 de lei de la un bolnav de TBC din Castranova. Deşi regulile s-au înăsprit după arestarea doctoriţei şpăgare, într-un judeţ cu peste 200.000 de pensionari tot a mai fost loc de greşeli.

Au „ucis” o bătrână în acte

În luna februarie a acestui an, Ana Badea, de 80 de ani, din comuna Celaru, a reclamat la Casa de Pensii că nu şi-a mai primit drepturile din vara anului 2009. Bătrâna a găsit ajutor la reporterii Adevărul de Seară, care au relatat pe larg cazul şi au descoperit că aceasta fusese declarată moartă în acte de către o angajată a Casei de Pensii. După ce scandalul a ajuns în presă, bătrâna şi-a primit pensia restantă de 2000 de lei chiar din mâna directorului CJP Dolj, Daniel Baciu.

Fraudă de 100.000 de lei cu ajutoarele de înmormântare

După scandalul erorii care a lăsat fără pensie o bătrână, a urmat cel al „anonimei” de la Casa de Pensii, trimisă ziarelor craiovene. În respectiva scrisoare, o angajată a instituţiei era acuzată că acorda de două sau chiar de mai multe ori ajutoare de înmormântare pentru aceeaşi persoană decedată. Frauda, descoperită de conducerea Casei de Pensii şi estimată la 100.000 de lei, a fost făcută de aceeaşi angajată care „omorâse” o bătrână apăsând o tastă greşită la calculator. Feliciei Stancu, care lucra în Casa de Pensii de 20 de ani, i s-a întocmit dosar penal şi, ulterior, femeia a fost pusă pe lista de disponibilizări, atunci când CJP Dolj a trebuit să renunţe la 32 de oameni.

Bolnav în acte, revizor de vagoane în realitate

Nici nu s-a încheiat bine scandalul angajatei acuzate de fraudă că a venit un altul. În luna iulie, în urma unui control intern făcut prin confruntarea bazelor de date, conducerea CJP Dolj a prins mai multe persoane care erau pensionate pe caz de boală şi erau, în acelaşi timp şi angajate. Între acestea, s-a remarcat cazul lui Florinel Peţa, pensionat cu gradul I de invaliditate şi care primea şi indemnizaţie de însoţitor. Deşi încadrarea pe care a primit-o presupunea că nu se poate deplasa singur, cu atât mai puţin nu putea munci, conducerea CJP Dolj a descoperit că Peţa a lucrat la CFR până la 1 martie 2010.
Cazul a fost relatat pe larg de reporterii „Adevărul” care au descoperit că Florinel Peţa, de 45 de ani, nu fusese disponibilizat la 1 martie, aşa cum ştia Casa de Pensii, ci lucra ca revizor de vagoane în cadrul CFR Marfă, staţia Turceni. Reprezentanţii CFR Marfă au negat la vremea respectivă că Peţa ar fi angajatul lor. Nici nu au avut încotro, având în vedere că, dacă s-ar fi aflat că Peţa lucra la CFR Marfă, şefa de la Personal, Tatiana Răduţ, ar fi fost pasibilă de sancţiuni dure pentru că nu a închis carnetul de muncă al angajatului în momentul pensionării. De altfel, dosarul ceferistului s-a „evaporat” din Casa de Pensii imediat după izbucnirea scandalului.

Atât de deranjaţi s-au arătat reprezentanţii CFR Marfă de vâlva creată în jurul salariatului bolnav în acte, că l-au mai ţinut în funcţie încă patru luni de la apariţia subiectului în presă. Florinel Peţa a fost disponibilizat în această lună de la CFR Marfă, iar conducerea societăţii nu recunoaşte nici acum că Peţa a fost salariatul CFR.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite