Craiova: Cadastrul în grevă. Zeci de oameni riscă să piardă bani din cauza protestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de doljeni aşteaptă în zadar de câteva zile eliberarea unor acte de la Cadastru, după ce angajaţii Serviciului de Publicitate Imobiliară au decis să nu mai semneze niciun act. Protestul mascat de la Cadastru generează zilnic pagube de zeci de mii de lei.

Oamenii au venit de dimineaţă la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în speranţa că poate astăzi vor reuşi să-şi rezolve problemele legate de eliberarea actelor. Începând cu data de 10 mai, doljenii care aveau nevoie de extrase de carte funciară sau alte acte a căror eliberare depinde de Serviciul de Publicitate Imobiliară nu au mai primit vreun act, deşi au plătit taxele aferente. „E strigător la cer! Am plătit toate taxele, am contract de vânzare-cumpărare cu arvună făcută. Sunt pe cale să o pierd, iar banca nu se uită la grevele celor de la Cadastru! În ce ţară trăim, chiar fac ce vor ei?!”, se întreba de dimineaţă un craiovean care ne-a spus că a făcut cerere pentru eliberarea unui extras de carte funciară pe 10 mai, iar astăzi expiră termenul în care trebuia să plătească avansul pentru un apartament. În holul de la intrarea în instituţia doljeană s-au adunat de dimineaţă şi angajaţi ai cabinetelor notariale din oraş. Aceştia ne-au spus că nu li s-a spus nimic despre vreo grevă şi că, oficial, cei peste 20 de angajaţi ai Serviciului de Publictate Imobiliară lucrează, dar nu eliberează vreun act.

Daţi în judecată pentru neeliberarea actelor

Pe de altă parte, cadastriştii spun că, printr-un ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor au fost reîncadraţi pe funcţii care nu există în legea-cadru şi, ca atare, nu mai pot semna vreun act. „Nu avem calitate să semnăm acte în acest condiţii pentru că în lege nu există funcţia de consilier juridic pe care am fost încadrat ci cea de registrator, iar salariile ne-au fost scăzute cu 80%. Actele eliberate în această perioadă nu sunt legale”,a spus Florin Bălănescu, lider de sindicat în cadrul OCPI Dolj.

Conducerea instituţiei susţine însă că, în tot acest timp, registratorii au adus grave prejudicii şi vor trebui să răspundă pentru pagubele aduse cetăţenilor. „Vom face acţiune în instanţă şi vom vedea dacă e legal sau nu ce fac. Ne vom îndrepta împotriva celor care refuză să-şi facă datoria pentru că oamenii au pierdut mulţi bani. Au fost plătite taxe de urgenţă pentru eliberarea actelor, documentele nu au fost eliberate, iar banii au intrat deja în bugetul statului. Nu ştiu cum vom face să îi recuperăm şi să le restituim banii oamenilor”,a spus Marian Popescu,  directorul OCPI Dolj. Potrivit acestuia, în cazul unui protest legal 30% din personal ar fi trebuit să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu.

Conflictul, rezolvat în viziunea Prefecturii

Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a declarat că blocajul de la nivelul Oficiului de Cadastru ar trebui rezolvat de director. "Dacă s-a hotărât reîncadrarea pe funcţii, trebuie să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile de serviciu. Cel care nu îşi face datoria, e absent la serviciu",a spus prefectul în primă fază. Ulterior, un reprezentant al Prefecturii a fost să discute cu protestatarii. "Opinia lor este că ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor este ilegal pentru că funcţiile nu există în legea-cadru. Am stabilit să facă totul după vechea legislaţie",a spus ulterior prefectul. Chiar şi după negocierea cu reprezentanţii Prefecturii, angajaţii Serviciului de Publicitate Imobiliară au continuat să nu semneze vreun document, susţinând că ordinul ministrului prin care au fost reîncadraţi pe funcţii este în vigoare.

La mijloc în conflict se află însă oamenii care au nevoie urgentă de acte. Astăzi, o parte dintre cei care au aşteptat vreun semn din partea instituţiei pentru eliberarea actelor de care aveau nevoie au aflat că angajaţii OCIPI Dolj au renunţat la protest în cazul unor anumiţi "clienţi". "S-au eliberat documente pentru anumite persoane şi noi stăm aici de dimineaţă",au spus oamenii strânşi în hol. Afectaţi de protest au fost şi notarii craioveni. "Numai la Dolj s-a întâmplat aşa ceva, numai Cadstrul de aici e mai cu moţ. Am vorbit cu colegii din alte părţi şi nicăieri nu a fost aşa", a spus Gheorghe Ciovică, preşedintele Camerei Notarilor Publici din judeţ.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite